Tabuk nélkül, „rózsaszínben”: Nyirő Erika új élete

Péter Beáta 2020. október 22., 18:43 utolsó módosítás: 2020. október 22., 18:54

Nők tabukról pozitívan – ezzel a címmel indította el projektjét Prohászka-Rád Borókával közösen Nyirő Erika, aki a női betegségek övezte tabukat szeretné döntögetni, hogy segítsen székelyföldi sorstársain. Igen, sorstársain, ugyanis a csíkszeredai édesanyát az év elején mellrákkal diagnosztizálták. Betegségéről és terveiről mesélt portálunknak – nyíltan, tabuk nélkül.

Tabuk nélkül, „rózsaszínben”: Nyirő Erika új élete
galéria
Nyirő Erika az életét gyökeresen felforgató történések előtt. Nem a szerencsének tulajdonítja gyógyulását Fotó: Veres Nándor

A Liget olvasói 2019 elején ismerhették meg a csíkszeredai Nyirő Erikát, akivel akkor egy portréinterjút közöltünk. Azóta sok minden változott: az életéért kellett harcolnia. A kétgyermekes édesanya 41 évesen, idén januárban fedezett fel egy csomót a mellében. Nem várt arra, hogy hátha elmúlik, hanem azonnal orvoshoz fordult. A vizsgálatok, szövetmintavétel után két héttel már kezében volt a diagnózis. Április elején sikeres műtéten esett át, ám ezt követően kezdett tudatosulni benne, hogy élete fenekestől felborult, mint mesélte, napokig csak sírt, aztán leküzdve félelmeit elindult az úton – magáért, a gyermekeiért, a párjáért.

Jöttek a gyógyszeres és terápiás kezelések. „Nagyon nehéz volt ez az időszak, éppen ezért hálás vagyok a páromnak a feltétel nélküli odaadásért, az orvosaimnak a kezelésekért, a családomnak a vigasztalásért, a barátaimnak a bátorításért, hogy a legsötétebb napokon levették a vállamról a terhet, gondoskodtak rólam és a gyermekeimről. Nem utolsó sorban pedig hálás vagyok a sorstársaknak a rengeteg fontos információért, és hogy éreztem, nem vagyok egyedül ezen az úton. Ezáltal jobban bíztam a gyógyulásban, mert tudtam, hogy mikor mi fog történni.”

Erika az önsajnálat helyett egy hiánypótló kezdeményezést gondolt ki, amely kimondottan a daganatos megbetegedésben szenvedőket segíti Székelyföldön.

Térségünk patriarchális jellege miatt hangsúlyosan tabusítja a női testet, főképpen pedig a betegséggel küzdő női testet Fotó: Pixabay.com

„Térségünk társadalma erősen tabusító. Patriarchális jellege miatt hangsúlyosan tabusítja a női testet, főképpen pedig a betegséggel küzdő női testet”

– véli.

A Nők tabukról pozitívan projekt keretében előadássorozatot és közösséget szerveznek. „Ez egy tudatosító kezdeményezés a nők körében a mell- és méhnyakrák szűrés fontosságáról, illetve az ezen betegségekben szenvedők támogatása egy őszinte és kendőzetlen kommunikációs folyamat elindításával. A projekt elsődleges célcsoportja a székelyföldi nők, székelyföldi lakosság. És egy belső csoport, ahol mindenki elmondhatja a saját történetét, beszélgethet másokkal a félelmeiről, tanácsot kérhet onkológustól, plasztikai sebésztől, gyógytornásztól, dietetikustól, sorstársaktól és közzéteheti az adott csoportban, hogy ő hogyan oldott meg egy problémát” – áll a projekt leírásában.

A Nők tabukról pozitívan projekt keretében előadássorozatot és közösséget szerveznek Fotó: Forrás: Nyirő Erika személyes archívuma

Nyirő Erika szerint sok ember nem azért nem megy el a szűrésre, mert nem érdekli, hogy mi történik vele, a testével, hanem mert retteg.

„Retteg azért, mivel a rák még sokak gondolkodásában egyenlő a halállal, mert csak a borzalmakat olvassa, azt, hogy mennyi szenvedéssel jár.

Nem a veszteséget kellene megmutatni, hanem azt, hogy a betegség korai stádiumban gyógyítható, és együtt is lehet élni vele. A terápiás célpont kiválasztásában és a gyógyszerek alkalmazásában egyaránt fontos szerepet kap a korszerű diagnosztika, ezáltal megvalósítható a személyre szabott kezelés, és nyomon követhető a terápia hatékonysága. Mert statisztika ide vagy oda, az egyre kifinomultabb diagnosztikának és gyógymódoknak köszönhető, hogy egyre többen meggyógyulnak” – hangsúlyozza.

Statisztika ide vagy oda, az egyre kifinomultabb diagnosztikának és gyógymódoknak köszönhető, hogy egyre többen meggyógyulnak, hangsúlyozza Nyirő Erika Fotó: Forrás: Nyirő Erika személyes archívuma

Azt szeretné, hogy az elindított projekt közösségi munkává alakulna, és mankót nyújtana az érintett nőknek és hozzátartozóiknak.

A Nők tabukról pozitívan keretében arra biztatják a nagyközönséget, hogy minél többen osszák meg a projekt égisze alatt létrehozott Facebook-csoport bejegyzéseit, ezáltal is segítve, hogy egyetlen nőt se kelljen elveszíteni. Ezért fontos, hogy aki teheti, hívja fel a figyelmet a környezetében élő személynek – legyen az érintett vagy éppen hozzátartozó – a programokra, a témában tartott előadásokra.

Prohászka-Rád Boróka, Nyirő Erika és dr. Bachner Katalin az előadássorozat első rendezvényén Fotó: Forrás: Nyirő Erika személyes archívuma

A projekt szlogenje: „A daganatos betegség korai felismerése életet menthet”. Erika kezdeményezéséhez már többen csatlakoztak, van, aki anyagi támogatást ajánlott fel, van, aki másfajta segítséget, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pedig helyiséget bocsájtott rendelkezésükre bérmentve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.