7+1 prémium tévésorozat az őszi estékre

Tamás Attila 2018. szeptember 05., 14:20

Lejárt a fesztiválszezon, megvoltak a nyaralások, szeptember beköszöntével pedig jönnek az egyre hosszabbodó őszi esték, amit mi mással, mint sorozatnézéssel lehet igazán feldobni. Nyolc különleges sorozatot ajánlunk az úgynevezett online videotékák kínálatából.

Fotó: HBO

Októberben tévétörténeti pillanathoz érkezik a magyar HBO, ugyanis ekkor debütál az harmadik és egyben utolsó Aranyélet-évad a csatornán és az HBO GO-n. A Miklósi család története elérkezett a lezáráshoz, a hattyúdalnak számító finálé pedig biztosan nagy érdeklődésre fog számot tartani, hiszen nem csak magyar nyelvterületen, hanem számos országban elérhető lesz, köztük Romániában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az HBO Magyarország harmadik remake-sorozata a finn Helppo elämä (Könnyű élet) mintájára készült, azonban már a kezdetektől eltért az „alapanyagtól” és egy ízig-vérig magyar, minőségi szériát láthattunk a képernyőkön.

A történet szerint Miklósiék próbálnak „aranyéletet” élni, azonban az ármánykodásokkal, sötét múlttal, alvilági figurákkal terhelt hétköznapokban ez nem olyan egyszerű, ha pedig sok pénzt akar az ember, az óhatatlanul konfliktusokkal jár…

Fotó: HBO

A sorozatot lezáró harmadik évad marketingkampánya már javában dübörög, konkrét premierdátum még nincs, csak annyit tudunk, hogy októberben debütál majd. Ha nem lenne elég az első két évad kiemelkedő színvonala ahhoz, hogy a harmadik etapot is várjuk, a sorozat Facebook-oldalán közzétett egyik videóban a főszereplőt alakító Thúróczy Szabolcs azzal csigázza a rajongókat, miszerint

egy történet lezárásában öngyilkosnak lehet lenni, vagy feladni magunkat a rendőrségen, netán el lehet menni az El Camino-ra. A negyedik alternatívát az Aranyélet fogja meglépni.

Hogy ez mekkora blöff, azt várhatóan novemberben fogjuk megtudni.

Amíg pedig a sorozat elérkezik a lezárásig, van idő még ledarálni az egyenként nyolcrészes első és második évadot. Szeptember 23-tól pedig vasárnap esténként a TV2 is leadja az Aranyélet amúgy HBO exkluzívnak számító első évadát, ami szintén premiernek számít a magyar televíziózásban.

Videó: HBO Magyarország

Elborult pszichológiai thriller A-listás hollywoodi főszereplőkkel? Naná, hogy jöhet. Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux és Sally Field egy nem hétköznapi Netflix-drámában bizonyíthatják be, hogy ők a nagyvászon mellett a kis képernyőn, epizódonként adagolva is ugyanolyan jók. A Légió (Legion) – már két évadot megélt – sorozatra első ránézésre nagyon hasonlító széria

egy orvosi kezelésen részt vevő két idegenről szól, akiknek az elméjébe nyerünk betekintést, és amint az ilyen történeteknél lenni szokott, valami balul sül el.

Fotó: Netflix

A képi világ lenyűgözőnek tűnik, az előzetes alapján a történet változatos lesz, ami pedig szintén jó hír, hogy mivel a Netflixnek készítették, mind a tíz része elérhető lesz szeptember 21-étől a streaming-szolgáltatón.

Videó: Netflix

Jim Carrey mostanában nincs éppen a szakmai karrierje és személyes élete csúcsán. Az egykori gumiarcú mókamesterről tudjuk, hogy a drámai szerepek sem állnak tőle messze (Eternal Sunshine of the Spottles Mind, The Number 23), és most ismét ezt az oldalát mutatja meg a Showtime új sorozatában.

A Kidding egy időnként komikus elemekkel megtűzdelt, igazán sötét, lélekbúvár dráma, amelyben a Carrey által alakított, gyerekműsorokban szereplő híres tévés a saját tragédiáit próbálja feldolgozni,

ezt pedig nehéz nem áthallani színész személyes tragédiájának ismeretében (a barátnője öngyilkossága).

Fotó: Showtime

Az itthon az HBO GO-n hetente új résszel jelentkező sorozat nem egy könnyed néznivalónak ígérkezik. Akinek bejött az eredeti forgatókönyvért Oscart nyert, szintén Jim Carrey főszereplésével készült, egyáltalán nem könnyen emészthető Eternal Sunshine of the Spottles Mind (Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása), annak nagy eséllyel tetszeni fog ez a sorozat is, ugyanis az összes részét az a Michel Gondry rendezi, aki a fent említett filmet is. Aki szereti a nem mindennapi drámákat, biztosan ad egy esélyt ennek a sorozatnak is.

Videó: Showtime

Az elmúlt években nagyon sok írót, rendezőt és producert megihlettek a még sci-fi-nek számító Mars-expedíciók. Hogy csak a legismertebbet, a Matt Damon főszereplésével készült, hét kategóriában is Oscarra jelölt The Martiant (Mentőexpedíció) említsük, a képzelet szintjén már elég sokan elindultak felfedezőútra a vörös bolygóra, vagy éppen meg is hódították azt. Ezúttal a Hulu streaming-szolgáltatónak készítettek sorozatot a témában First címmel, a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn főszereplésével, a másik fontos szerepet pedig Natascha McElhonevre (Karen a Californicationből) osztották.

Fotó: Hulu

A House of Cards készítőinek új sorozata az előzetes alapján egy családi drámának ígérkezik, amelyben az első Mars-expedícióra készülő Tom Hagerty és környezetének mindennapjaiba kapunk betekintést, és megtudhatjuk, hogyan dolgozzák fel a szereplők a küszöbön álló, az emberiség számára sorsdöntő eseményt.

Bár a kettőnek nincs köze egymáshoz, mégsem tudok elmenni amellett, hogy a La La Land alkotójának új filmje a First Man címet kapta, és Neil Armstrong holdraszállásának előzményeit mutatja be, szintén családi dráma formájában.

Fotó: Hulu

Míg a film most debütált a Velencei filmfesztiválon – de a nemzetközi bemutatója csak októberben lesz, Sean Penn sorozatát hamarabb láthatjuk, ugyanis szeptember 14-én mind a nyolc rész elérhető lesz a Hulu streamingszolgáltatón, mi pedig reménykedhetünk, hogy az HBO GO-n keresztül eljut hozzánk is (mivel már nem egy Hulu sorozatot – The Handmaids Tale és Castle Rock – vettek már át).

Videó: Hulu

Nagyon erős túlzással élve azt is mondhatnánk, a Gone Girl írójának, Gillian Flynnek egy újabb regényéből az HBO-nak fejlesztett sorozat annyira drámai, hogy a fentebb ajánlottak aláröhögős sitcomnak is tűnhetnek hozzá képest.

Fotó: HBO

Komolyra fordítva a szót, a mindig bűbájos Amy Adams és már számos szerepben brillírozó Patricia Clarkson főszereplésével készült nyolcrészes,

mindössze egy évados széria egy kiégett és sötét múlttal terhelt újságírónőről szól, aki szülővárosában egy gyermekgyilkosság utáni oknyomozás során a saját múltjával és démonaival kénytelen szembesülni.

Fotó: HBO

A csak másodpercekre bevillanó hangulatképek egyedi atmoszférát teremtenek, és bármennyire is nyomasztó ez a sorozat, mi is szembesülni akarunk a sötét titkokkal, legyenek azok bármennyire kegyetlenek. Nem egy könnyű néznivaló, viszont a „sorozatpiacon” igazi minőségi darabnak számít, amelynek a lezárása hatalmas katarzist ígér. Lássuk.

Videó: HBO

Ez a sorozat elsősorban azoknak készült, akik imádják Stephen King műveit. A Setét torony, Carrie, Az, A Ragyogás és a már-már felsorolhatatlanul sok regény alkotójának művei előtt tisztelgő antológiasorozat (a következő évad várhatóan teljesen új szereplőket és helyszíneket vonultat fel a tervek szerint) egy amerikai kisvárosban játszódik, ahol számos helyszínt és szereplőt ismerhetünk fel Stephen King univerzumából.

Fotó: Hulu

A történet szerint halálraítéltek ügyvédjeként nem éppen a legsikeresebben teljesítő Henry Deaver hazatér Castle Rockba, mivel a helyi (Shawshank) börtön egyik eldugott cellájában egy fiatal rabra bukkannak, akiről semmit nem tudni, és csak az ügyvéd nevét mondja ki.

A múlt, ebben a viszonylag lassan beinduló történetben is kísért, emellett természetfeletti képességet, megoldatlan rejtélyeket, nyomasztó atmoszférát kapunk, pont olyant, mint Stephen King történeteiben. Rajongóknak kötelező, de akinek nem ismerős King világa, az is bepróbálhatja. Hátha megjön a kedve az íróóriás műveihez.

Videó: Hulu

A CIA-elemzőből ügynökké váló Jack Ryan történetei már számos filmest megihlettek. Tom Clancy világhírű regényeinek főszereplője ezúttal az Amazonnál kötött ki:

a hidegháborús hírszerzés és katonai küldetések fiktív alakja a jelenben kénytelen felállni az asztal mellől, hogy rendet vágjon a terroristák között.

Fotó: Amazon Prime

A streaming-piacra is „betörő” Amazon Prime második nagyköltségvetésű sorozata, Az Ember a Fellegvárban (The Man in the High Castle) óta, amit már lassan egy éve promóznak, és most itt van, és lehet darálni. Akinek bejött a Homeland, annak nagy valószínűséggel Jack Ryan szerializált története is szimpatikus lesz, és élvezettel nézi majd, amint a hírszerzésben dolgozók összekötik a pontokat, és erőforrást nem kímélve országról-országra járnak, hogy kiiktassák a lehetséges fenyegetéseket. Nyomozás, akció, csim-bumm és kész is a filmnek is beillő akciósorozat, amelynek várhatjuk a jövőre érkező következő évadát.

Videó: Amazon Prime

Végül pedig a sok dráma után itt egy „könnyebb”, animációs sorozat. Az űrben játszódó – természetesen, ahogy az lenni szokott, a Föld és az Univerzum megmentésének tétjéről szóló –, számos humoros helyzettel apelláló tízrészes, a Netfixen elérhető széria

egy identitásválságban szenvedő, balfék főhősről, apró termetű megalomániás főgonoszról, cuki külső mögött megbújó világpusztító fegyverről, saját céljait mindenek fölé rendelő sidekickről, irányításmániás parancsnokról és még jónéhány érdekesen felépített karakterről szól.

Fotó: TBS

Az űrbeli viszontagságokat kellő drámai töltettel és vicces helyzetekkel tálaló animáció laza kikapcsolódás lehet, ha épp nem a fent felsorolt drámák közül néznénk valamit egy hosszú nap után, hanem csak inkább önfeledtségre vágyva huppanunk le a tévé vagy a laptop elé.

Videó: TBS

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat