A Csíki Jazz őrangyala: Antal Rozalinda

Péter Beáta 2023. július 27., 17:40

Megannyi apró dologra kell odafigyelni egy kisebb rendezvény szervezésekor is, és egy fesztivál esetében méginkább megsokasodnak a tennivalók. A főszervezők mellett a szervezőcsapat minden egyes tagja áldozatos munkájának köszönhetően valósulhat meg mindaz, amit megálmodtak. Ők azok, akik a háttérben fontos mozgatórugói az eseményeknek. Ilyen Antal Rozalinda is, aki évek óta a Csíki Jazz szervezőcsapatát erősíti. Tapasztalatairól beszélgettünk.

A Csíki Jazz őrangyala: Antal Rozalinda
galéria
Antal Rozalinda és Szilágyi Nóra a 2022-es fesztiválon Fotó: Forrás: Antal Rozalinda

Egy fesztiválon a közönség legtöbbször a „végterméket” látja, érzékeli, és ez így is van rendjén. De a háttérben a szervezők hosszú hónapokon át tartó szorgos munkája, álmatlan éjszakák, megoldandó feladatok sokasága, értekezletek és tárgyalások, különleges kérések teljesítése áll, de öröm és vidámság, és persze elégtétel, ha minden úgy sikerül, ahogy eltervezték.

Nincs ez másként a Csíki Jazz esetében sem. De

hogyan is kerül be a szervezőcsapatba valaki, ráadásul úgy, hogy korábban nem is hallgatott jazzmuzsikát?

És akiről Szilágyi Nóra, a Csíki Jazz Fesztivál főszervezője úgy fogalmazott:

ő a fesztivál őrangyala, nélküle már nem is vállalná a rendezvény megszervezését.

„Az első beszélgetésünk Nórával úgy indult, hogy felkértem őt, hogy énekeljen az esküvőnkön. Valamiért nem tudta elvállalni, viszont megkérdezte, hogy én mivel foglalkozom. Amikor mondtam, hogy belsőépítészettel és reklámgrafikával, rögtön jelezte, hogy neki szüksége lenne egy plakátra, így készítettem egyet. Majd egy-két hónapra rá még egyet.

Időközben többször beszélgettünk és kezdett barátság kialakulni köztünk, és végül mégis meglepett egy pár dallal az esküvőnkön, mert addigra annyira jóban lettünk. Ez 2017-ben volt, és 2018 elején kérdezte, hogy lenne-e kedvem a Csíki Jazz fesztiválra rajzolgatni valamiket. Számomra ez nagy megtiszteltetés és öröm volt, szívesen vállaltam”

– emlékezett vissza a kezdetekre Antal Rozalinda. A pandémia miatt egy év kiesés következett a Csíki Jazz életében is, de a rákövetkező évben már úgy kereste meg Nóra Lindát, hogy mint az ő asszisztense, segítsen a szervezésben.

„Ez nem állt távol tőlem, mindig szerettem ilyesmivel foglalkozni, és mondtam, hogy jó, vágjunk bele, megpróbálok ott segíteni ahol tudok. És akkor 2020-ban már a menedzserekkel, fellépőkkel egyeztettem, tehát mindent, ami hozzátartozik ahhoz, hogy egy fellépő itt megjelenjen, én intéztem. Segítettem akkor is a dizájnban, de nem az volt az elsődleges szerepem, inkább a kapcsolattartás és mindenféle kisebb-nagyon feladatokat intézni.

A tavaly már mindenben részt vettem, akkor már átláttam, hogy miről szól ez az egész szervezés, mindenhová egy-egy kicsit besegítettem. Próbáltam hasznosan kitölteni a kis üres helyeket, ahol nem volt ember, és ahol éppen szükség volt valakire, akkor odaálltam. Idén már nem is volt kérdés, hogy itt leszek-e a csapatban”

– avatott be Antal Rozalinda.

Antal Rozalinda Fotó: Kelemen Kinga / Forrás: Antal Rozalinda magánarchívuma

Linda – ahogy becézik – elmesélte, nagyon megszerette azt a hangulatot, amely körbelengi ezt a fesztivált, megszerette Nórát, és a szervezőcsapat egészével nagyon jó és könnyű együtt dolgozni. És a fesztivál, illetve annak a megszervezése számára annyira pozitív és feltöltő élmény, hogy bűn lenne, ha kihagyná – mutatott rá.

Jólesik ezekkel az emberekkel lenni, jólesik látni a jazzfesztivál végén, hogy hány embernek szereztünk örömet, hogy tényleg értékelik a rendezvényt, jönnek a visszajelzések, hogy nagyon szerették, amit kaptak a fesztiváltól. Úgyhogy ezek miatt maradtam, nem is volt kérdés, nem tevődött fel sosem, hogy maradok-e vagy sem a szervezőcsapatban”

– tette hozzá Rozalinda.

Arra is kitértünk, hogy néha nehézségekkel, problémákkal is szembesülnek a szervezés, vagy éppen a fesztivál ideje alatt, és ezeket meg kell oldani, úgy, hogy a közönség ne érzékelje, hogy valami gond van. A szervezés során az első nehézségek akkor bukkannak fel, amikor egy sztárfellépőt mégsem sikerül elhívni, és akkor újra kell tervezni az egész programot.

„Anyagi nehézségek minden évben vannak, főleg a nagyobb fellépőknél fontos az előleg kifizetése.

Mivel mi utólag kapjuk meg a pályázati pénzeket, nagyon nehéz ezt teljesíteni, ezért volt olyan, hogy elestünk fellépőtől. A többi nehézség konkrétan a fesztivál hete alatt szokott jelentkezni, amikor kiderül például, hogy valami történt az egyik fellépővel.

Tavaly a srácok lekésték az egyik repülőt, reggelre kellett volna érkezzenek és este volt a koncert. Utolsó pillanatban, de megérkeztek, viszont meg kellett cseréljük a sorrendet a fellépők között. Nyilván ezt mind úgy tenni, hogy a közönség se csalódjon. Ezeket a problémákat át kell hidalni. De mindenkiben van nyitottság, empátia és mindenki megérti, hogy rajtunk kívülálló okok miatt történnek ilyenek. És a jazzfesztivál közönsége mindig nagyon megértő ilyen esetekben.

Még nem éltem meg olyan problémát, nehézséget, amit ne tudtunk volna megoldani, vagy rossz szájízzel hagyott volna akár minket, akár a fellépőket, akár a közönséget.

Vannak kisebb apróságok, hogy a fellépőnek valamilyen különleges kérése van, különleges gyümölcs, ami nálunk nem kapható, vagy egy különleges ital, de akkor próbáljuk pótolni valamilyen helyivel és meggyőzni, hogy kóstolja meg a helyit, mert az lehet, hogy sokkal finomabb, amit eddig ő ismert.

Tavaly az volt a legnagyobb probléma, hogy nagyon sokat késtek a repülők, teljes káosz volt a reptereken, mi meg drukkoltunk, hogy mindenki érjen ide időben”

– avatott be a részletekbe a szervező.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért ajánlaná valakinek, hogy ellátogasson a fesztiválra. Mint kiderült, ő maga nem jazzkedvelő, úgy került bele a szervezőcsapatba, hogy korábban nem hallgatott jazzt. De úgy gondolta, hogy nyitottnak kell lennie más zenei műfajokkal szemben is, és azt tapasztalta, hogy a jazzmuzsika bizony jó.

„Nemhiába van nagyon sok jazzkedvelő, gondoltam, hogy biztos, hogy van benne valami, és próbáltam nyitott lenni rá. Azért is vállaltam el többek között, mert ez egy idegen terület volt a számomra, nem nagyon ismertem és kíváncsi voltam, hogy mit tud ez a műfaj. Így, hogy szervező vagyok és ott vagyok a helyszínen, végighallgattam az elmúlt években a fellépőket, és az, hogy mi az a jazz, és hogy mit gondoltam korábban róla, egyáltalán nem ugyanaz.

Az az érzés, amikor átjár, amikor egy-egy nagyobb fellépőt hallgatok a fesztiválon, leírhatatlan. Sokszor mintha egy teljesen más univerzumban léteznék. És éppen ezért a saját példámból kiindulva tudom ajánlani, hogy el kell jönni erre a fesztiválra, mert nagyon sokan meglepődnek, hogy mennyire színes és mennyire változatos a jazz.

Nem biztos, hogy az, aki azt mondja, hogy nem szereti a jazzt, az tudja, hogy mi az, amit ő nem szeret valójában. Saját magamból kiindulva arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el, hallgassa meg, és azután el tudja dönteni, hogy szereti-e vagy sem. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki egyszer eljött, az visszatér” – fejtette ki zárásként a Csíki Jazz őrangyala.

A július 28-30. között zajló Csíki Jazz fesztivál programja itt érhető el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.