A rock közös hullámhosszán: Transylvanium néven folytatja a TRB

Dósa Ildikó 2018. március 23., 15:00 utolsó módosítás: 2018. március 23., 18:55

Amellett, hogy néhány hónapja a hangzatosabb Transylvaniumra változtatta nevét a székelyudvarhelyi Transylvania Rock Band együttes, más meglepetéssel is kirukkolt. Múlt hónapban videoklipjük jelent meg, ugyanakkor nemrég látott napvilágot első nagylemezük Végtelen utakon címmel, a magyarországi Hammer Records kiadásában. Az album ősbemutatóját jövő szombaton tartják a székelyudvarhelyi Siculus Ifjúsági Házban.

A rock közös hullámhosszán: Transylvanium néven folytatja a TRB
galéria
Orosz-Pál Levente (balra) és ifj. Bíró Levente (jobbra) szerint a zene elmossa a generációs különbséget Fotó: Veres Nándor

Transylvania Rock Bandként ismerték Székelyföld-szerte a 2012-ben alakult, klasszikus hard rockot játszó csapatot, amely néhány hónapja nevét a hangzatosabb Transylvaniumra változtatta. A névváltoztatáson már jó ideje a tagok is gondolkodtak, azonban konkrét lépések ez irányba azután történtek, hogy sínre került régóta dédelgetett álmuk, első albumjuk megszületése. „Időközben a kiadó és a producer javasolták, mi is éreztük, hogy hosszú és általános a név. Sok Band van a zenevilágban. Szerettük volna, hogy az eredeti ötlet, az Erdélyhez való kötődés megmaradjon, hiszen a fiúk már az elején is Nagyváradtól Segesvárig szétszórtan tanultak. Egyedit akartunk, ami nemzetközileg is hangzatos, és nem foglalt, az erdélyiség is benne van, így döntöttünk a Transylvanium mellett. Az új név alatt először 31-én, a nagyszombati lemezbemutató koncertünkön fogunk játszani” – sorolja az érveket Orosz-Pál Levente, a banda énekese. 

A lemez jelenti a belépőt

A Kibédi Levente (Kibcsi) – gitár, vokál, ifj. Bíró Levente – basszusgitár, Bíró Hunor – gitár, vokál, Debreci Norbert – dob, vokál és Orosz-Pál Levente (O.P.) – ének felállású együttes tavaly augusztusban és szeptemberben rögzítette az album tíz saját dalát a szolnoki Denevér Stúdióban. Ez nem kis dolog, hiszen ide csak jól felkészült formációk juthatnak be, előválogatás után – tudtuk meg O.P.-től. Hogy mennyire fontos az együttesnek az album, az kisejlik abból, hogy három évig keményen készültek rá, ez idő alatt minden fellépési díjat és anyagi támogatást félretettek ennek költségeire. A tízezer példányban megjelenő lemezt a neves Hammer Records kiadó terjeszti, és áprilistól Magyarországon a nagyáruházaktól a kisebb butikokig mindenhol megtalálható lesz, ugyanakkor a Hammerworld magazin már lehozta e havi számának mellékleteként. „Egy jó stúdiófelvétellel, jó utómunkával garantált az album sikere.

A lemez nagyon fontos, kötelező belépő a show-biznisz világában. Egyrészt akik még nem hallottak, ezzel ismerik meg a zenekart, ezenkívül ennek alapján hívnak meg nagyszínpados fellépésekre”

– magyarázta az énekes.

Kijelentését alátámasztja, hogy alig jelent meg az album, idénre szinte betelt a naptáruk, több fesztiválra meghívták őket, köztük nagyszínpados fellépésekre is kaptak felkérést. Példaként megemlíti, hogy Tusványoson korábban nem zenéltek a nagyszínpadon, most júliusban azonban ott fognak. A fellépéseket és az ezekre való felkészülést illetően nincs könnyű dolguk, hiszen mindannyian másfelé élnek, tanulnak: Kibcsi a kolozsvári zenekonzervatóriumban tanul gitár szakon, Norbi Kőbányán dob szakon, Huni és Levi Marosvásárhelyen diák, míg O.P. Udvarhelyen él. Így mindenki jórészt egyénileg gyakorol, csak hétvégenként van lehetőség a közös próbákra, de ez állítólag nem ritka a szakmában.

Az alkotás csapatmunka

A formációt a kezdetek óta a közös zenei ízlés tartja össze, hiszen megalakulásukkor ifj. Bíró Levente, a legfiatalabb alapító tag mindössze tizenhat éves volt, a többiek is nagyjából hasonló korúak, míg Orosz-Pál Levente, aki eleinte vendégénekesként, majd állandó tagként került közéjük, már negyvenéves volt. A generációs különbség zenélés közben nem érződik a csapattagok között, legalábbis a két Levente szerint.

„A zene egy hullámhosszra tesz. Az a ritka helyzet állt elő, hogy a csapatban a fiatalok a hard rockon nevelkedtek, ezt szeretik, így fantasztikus érzés ezt a stílust együtt játszani.

A kezdetektől az volt a cél, hogy olyan közismert rockslágerekkel lépjünk színpadra, amelyeket szeret a közönség, nagyrészt ismeri a szövegeit. Másfél-két évig külföldi számokat játszottunk, így került a repertoárba például a Scorpions, Bon Jovi, a Deep Purple. Utána szűkítettük, láttuk, hogy a székelyföldi közönség jobban szereti a magyar slágereket, akkor P. Mobil-, Deák Bill-, Hobo-, Edda-, Piramis-dalokat kezdtünk énekelni” – sorolta az idősebbik.

A hangzatosabb, egyedibb Transylvaniumra változtatta nevét a formáció Fotó: Veres Nándor

Aztán szép lassan alakultak a saját dalok, csapatmunkával, anélkül, hogy egyet is kisajátított volna bármelyikük. Kibcsi és Huni jöttek az ötletekkel, zeneileg is ők rakták össze azt, amit mindannyian szövegileg és dallamilag egybegyúrtak – ez adta a zenekar egyedi stílusát. Így született meg a tíz saját dal, amelyekből összeáll a Végtelen utakon címet viselő friss, első albumjuk, életérzésekből, megélt eseményekből inspirálódva. A címadó dalt például életformájuk ihlette, hiszen sokat utaznak egy mikrobuszba zárva, valamelyik koncert helyszínére robogva, emellett mind közül talán ez a legpopulárisabb szám. Az album első dala pedig a helyzethez találó Itt vagyok, amely egyébként saját dalként is az első, ugyanakkor a lemezbemutató koncerten is elsőként fog elhangzani. Lesznek még saját dalok, a tervek szerint második lemez is. Ezután már könnyebb lesz – mondja a két Levente –, hiszen ötlet sok van, meg dal is, csak még nem annyira kiforrott, különben is dalról csak akkor beszélhetünk, ha az már rögzítve van.

Nagyszombati bemutató
A zenekar első albumának felvezetője a február 15-én megjelent Háborgó tengeren című videoklip, amely egy hónap alatt elérte az ötezres nézettséget. A lemezbemutató koncertet jövő szombaton 20 órától tartják Székelyudvarhelyen, a Kossuth-udvarban lévő Siculus Ifjúsági Házban. Az ingyenes koncerten vendégzenekarként a csíkszeredai LSD is fellép.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.