A szülőkre is gondolva: megjelent Száva Csanád első mesekönyve

D. Balázs Ildikó 2022. december 20., 19:02

Mindig is meseszerető gyermek volt – mondja. Meghatározó alakja az ő mesevilágának Nagy Olga A vasfogú farkas című meséskönyve, de Lázár Ervin meséi is fontosak volt számára. Kevin és a bűvös malom című mesekönyvével most ő szólítja meg a gyerekeket. Száva Csanáddal beszélgettem legújabb könyvéről.

A szülőkre is gondolva: megjelent Száva Csanád első mesekönyve
galéria
A csíkszeredai születésű Száva Csanád író, költő, drámaíró, műfordító, meseíró Fotó: Veres Nándor

A kisgyerekes szülők számára minden bizonnyal nem ismeretlen Száva Csanád neve. A csíkszeredai születésű író, költő, drámaíró, műfordító meséivel a kisiskolások lapjában, a Napsugárban is találkozhatunk, de a Szitakötő folyóiratban is jelentek meg korábban meséi. Most egy csokorba szedett néhány korábban megjelent meséjét, illetve olyant is, amely eddig még nem került a nagy nyilvánosság elé, és kiadta első mesekönyvét.

Mint vallja, mindig is érdekelték a mesék, kisebb nagyobb intenzitással folyamatosan jelen volt a mese az életében, akkor is, amikor saját kedvtelésből olvasott, de akkor is, amikor pedagógusként az általa oktatott gyerekeket vezette be a mesék birodalmába. „Amikor az ember verset ír, a legkevésbé gondol az olvasóra, ilyenkor az olvasónak elég mostoha sorsa van, mert a költők inkább magukra gondolnak. Amikor mesét írunk, bizonyos kötöttségek felmerülnek, mert például figyelni kell a célközönség életkorára, a gyermekek befogadóképességére, de szárnyalhat a fantázia, a játék, és a maga kötöttsége mellett a meseírás egy nagyon szabad műfaj” – magyarázza Csanád párhuzamot vonva a versírás és a meseírás között.

A könyv Dávid-Kátai Eszter illusztrációinak köszönhetően még varázslatosabb Fotó: Veres Nándor

A kolozsvári Exit kiadó gondozásában megjelent Kevin és a bűvös malom című mesekönyv a nyolc–tíz éves korosztályt célozza meg – szögezi le a szerző, aki, mint beszélgetésünk során kiderül, a mesék megírásakor nem csak a gyerekekre, hanem szüleikre is gondolt. Pontosabban azt is szem előtt tartotta, hogy az önállóan még nem olvasó gyermekek számára felolvasott meséket a felnőttek is élvezzék.

„Ezekbe biztos, hogy nem alszik bele senki, ha felolvassa a gyerekének”

– jegyzi meg mosolyogva.

Tulajdonképpen egy mesefűzért tart a kezében az olvasó, a könyv terjedelmesebb részét egy hosszabb, fejezetekre bontott mese teszi ki, a másik felében pedig több olyan írás kap helyet, amelyek történetei ugyan összefüggőek, de különálló olvasmányként is élvezhetőek. „ A szereplők ugyanazok, bizonyos motívumok ismétlődnek, ezáltal összekapcsolódnak a mesék, de nem szükségszerű egymás után olvasni ezeket” – jegyzi meg Csanád.

A felnőttek számára is kedves olvasmány lesz a Kevin és a bűvös malom Fotó: Veres Nándor

A szereplők mindegyikének – a szerző szavaival élve – megvan a maga furcsasága. Megismerkedhetünk Kevinnel, a karácsonykor tejért induló kisfiúval, Benivel, Motyival, a manóval, Motriusszal vagy Rogriusszal.

A különleges kis mesehősök fordulatokban gazdag kalandjai Dávid-Kátai Eszter illusztrációinak köszönhetően lesznek még varázslatosabbak.

„Miközben bővelkedünk a megszemélyesített tárgyak, az autentikus kifejezések, mondatfűzések és szófordulatok áradatában, nemcsak Kevint, a karácsonykor tejért induló kisfiút kísérhetjük el álomszerű útján, de a hagyományból és a fantáziából bőven táplálkozó történetek jóvoltából különös figurákkal is megismerkedhetünk, és persze végül kiderül, hogy az örökké csukló grófné bajára mi lehet a gyógyír” – írja a könyvről Kiss Ottó József Attila-díjas író, költő, meseíró.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.