A világokat összerakó színésznő: B. Fülöp Erzsébet

Hajnal Csilla 2021. március 19., 18:09 utolsó módosítás: 2021. március 19., 18:11

Ha valakire igaz az, hogy, csak akkor szólal meg, ha érzi, mondandója értelmesebb a csendnél, akkor az B. Fülöp Erzsébetre, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Jászai Mari-díjas színművészére hatványozottan igaz. Beszélgettünk vele arról az éjszakáról, amikor eldöntötte, hogy színész lesz, felidézte a székely örökségét és a karantén utáni egy térben lélegzés érzését is. Mindezt persze halkan és nyugodtan, ahogy az ő világában megszoktuk.

A világokat összerakó színésznő: B. Fülöp Erzsébet
galéria
FŐKÉP B. Fülöp Erzsébet: lassan rájöttem, hogy tanítani kellene magunkat az elengedésre Fotó: Haáz Vince

Barátai számára Bözse, ő az, aki a színészmesterséget nemcsak a színpadon gyakorolja – és nem is akárhogyan –, de kutatja a színháztudományok felől megközelítve, és tanítja is a színésznövendékeinek. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előterében álló zongora előtt ültünk le, és adott át nekünk valamit magából a számtalan díjjal kitüntetett, Gyergyóditróban született B. Fülöp Erzsébet.

Minden gyerek szeret animálni, tárgyakat mozgatni, és gyerekkora óta neki is van a lakásában egy nippszobor egy összekötözött nyusziról, amelyet egy fiú tart a kezében. B. Fülöp Erzsébet pedig állandóan meg akarta menteni azt a nyuszit. Arról fantáziált, hogy mi történhetett, hogy ez az ügyvédnek öltözött fiú a nyuszit összekötözte. Elég magányos gyerek volt, sokat volt egyedül otthon, mert a szülei dolgoztak. „Emlékszem, sokat öltöztem tükör előtt, átváltoztattam magam, mindenféle szerepeket próbáltam ki a nagyon silány tévéműsorokból ihletődve” – emlékszik vissza a kislánykori önmagára a Nemzeti művésze.

Tanítani kellene magunkat az elengedésre

Végig ügyvédnek készült, bevágta a politikai könyv háromnegyedét, mert a vizsgán szóról szóra vissza kellett adni a bemagolt anyagot, egy hiba sem lehetett. A politikatanárnője nagyon bízott benne, plusz órákat tartott neki, és akkor történt valami. „Emlékszem, hogy közeledett már a felvételi, és egyik éjjel éjszaka kettő körül átvágták a filmet, egy meditatív-kontemplatív állapotba kerültem, és nem tudom, hogy mi történhetett, de akkor eldöntöttem, hogy színésznő leszek” – idézi fel azt a bizonyos éjszakát.

Elsőéves színésznövendékeivel a Művészeti Egyetem termében Fotó: Haáz Vince

Előtte is nyert már versmondó versenyeken díjakat, de akkor döntötte el, hogy a színházat választja a bíróság helyett. Csíkszeredában lakott kollégiumban, de hétvégente a nővérénél tanulhatott, és akkor reggel be is jelentette, hogy színire megy. Szerencsére édesanyja és a nővére is támogatta ebben, de a politikatanárnője csalódott benne, azt mondta, hogy nem fog bejutni a színire. Később meghívta az előadására, még virágot is kapott tőle. A kollégiumban volt egy terem, ahol gyakorolhatott egyedül, zenét tett, próbálta összeállítani a táncát, behívta a lányokat a koleszből, hogy hallgassák meg. Ettől kezdve kinyílt az élete, függetlenül attól, hogy nem jutott be háromszor a színire, ugyanis egyetlen lányt vettek fel, és volt nyolcvan jelentkező.

Az első szerepe a kolozsvári színházban, a Máli néni című darabból Fotó: B. Fülöp Erzsébet személyes archívuma

„Nem tudom, hogy miért is gondoltam, hogy bejutok, de akkor meglátott Parászka Miklós rendező Szatmárnémetiből, és ő éppen fiatalokat toborzott az ottani társulathoz, mert nem végzett elég fiatal színész az egyetemeken, és felvette Csutak Rékát, Nagy Erikát, Bogdán Zsoltot, Szélyes Andreát és engem. A legszebb éveim Szatmárhoz kötődnek, főszerepeket kaptam, függetlenedtem a családtól. Sok mindent elsajátítottam az alatt a pár év alatt, azt mondták, nem biztos, hogy szükségem van a színi egyetemre, de azt éreztem, hogy megalázott helyzetbe kerülök, lassan jönnek a végzős színisek, és lenéznek, mert nem végeztem el az egyetemet, Brookról nem hallottam, és én most itt dumálok a próbán. Akkor azt mondtam, hogy vagy utána nézek ennek a Brooknak, vagy többet nem foglalkozom ezzel a dologgal. Mindig ilyen elhatározós voltam – talán ez a székelyföldi örökségem, hogy fejjel a falnak, a szó jó és rossz értelmében is mondom. Aztán lassan rájöttem, hogy tanítani kellene magunkat az elengedésre, arra, hogy nem kell mindennek nekifeszülni, mert lehet, hogy nem véletlen a kialakult helyzet, ezért jobb szemfülesnek maradni. Akkor megfogalmaztam magamnak, ha most nem jutok be, akkor nem próbálom többet. Végül utolsónak jutottam be a lányok közül” – meséli a művésznő. Mint utólag kiderült, sokat vitáztak, hogy vegyék-e fel vagy sem, mert ő volt a legidősebb, 22 éves volt akkor.

„Régebb harcos voltam”

A színésznő vallja, teljes átadás kell a színészethez, fel kell tárni a sebezhetőséget. Ez akkor rossz, amikor bizonyos rendezők, kollégák erre nem vigyáznak, és amikor éppen megnyíltál, akkor negatív megjegyzést kapsz, de ez szintén a munkafolyamathoz tartozik. „Én most tartok ott, hogy megtanultam ezt kezelni, ha a legkiszolgáltatottabb állapotunkban megsértenek, akkor el kell engedni, vagy a munka javára kell fordítani. Próbálom magamban feldolgozni,

régebb harcos voltam, kiabáltam, és leordítottam bizonyos kollégákat sajnos – amit most is bánok. Ma már másként állok hozzá, ha sikerül, átkonvertálom bölcsességgé.

Amiről azt gondolod, hogy magadra vonatkoztatható, tedd meg, ami nem, azt engedd el, mert az nem a te hátizsákodhoz tartozik” – idézi fel szemléletformáló tapasztalatait a színésznő.

A Mizantróp című előadásban Fotó: Berecky Sándor

Első „nagy” évfolyam voltak a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, tizennégyen jutottak be az azelőtti egy fiú és egy lány helyett. A tanárok nagyon örültek nekik, Kovács Levente volt az osztályvezetőjük, s ennyi év után felidézve úgy emlékszik, csak jó dolgok történtek akkor, nem is emlékszik semmi rosszra. Farkas Ibolya és Tar László volt a két osztály tanára. Állandóan közös bulik voltak az orvosi egyetem hallgatóival, de utólag jött rá, úgy végezte el az egyetemet, hogy reggeltől estig bent voltak, és próbáltak. Elindult a rendező osztály is, velük is próbáltak. Például Balázs Attilával a Kár, hogy kurva című Marlowe-darabot éjjel kettőkor még mindig próbálták az egyetemen. Valamilyen kontaktszínházi jelenet született akkor, amit alig vártak, hogy másnap megmutathassanak Kovács Levente tanáruknak – meséli B. Fülöp Erzsébet.

Újra szimbiózisban

Ugrottunk egyet az időben, és 2020-ról kérdem, amelyet minden színész megvonásos állapotként élt meg, hiszen háromnegyed évig nem próbáltak egy csapatban, akárcsak az egyik kedvenc rendezőjükkel sem, Radu Afrimmal. „Miután végre együtt lehettünk, rég voltunk ilyen szimbiózisban, kevés bántás és sok egymásra figyelés volt. Tudtam, hogy rohannom kell, de még mindig ott ültem, és hallgattam a kollégáimat, gyönyörködtem bennük. A Retromadárban benne van ez az atmoszféra, szplínesebb, talán komorabb az előadás, mint az első Retro, hisz nem lehet, hogy csak humoros előadás szülessen ilyen helyzet után, és ezért lebeg egyfajta rezignáció az egészben” – magyarázza a színésznő az érzést, amelyet átéltek kollégáival, miután végre egy térben szuszoghattak annyi idő után.

Bartis Attila A nyugalom című darabjának emlékezetes képe Fotó: Andi Bulboacă

Voltak online előadásaik is a karantén idején, a Sirály című darab Románia szinten első élő közvetítését 75 ezer néző követte. Az elsők között voltak a Nemzeti Színház vezetőségének köszönhetően, akik kitalálták, hogy az egész előadást egy próbával adaptálják egy kamerához, és amíg játszottak a színpadon, át kellett gondolniuk, hogy mit mondanak a kamerába. A Nemzeti művésznője úgy érzi, nagyszerű dolog született így, volt egy plusz íze ennek, és benne volt az az izgalom is furcsamód, amely abból fakadt, hogy tudták, nagyon sokan nézik az előadást. Bizarr volt az egész: máskor meghívták a kritikusokat, most kapták az online előadás online kritikáját. Újdonság volt, de a közönség hiányát felmérhetetlen veszteségként élték meg.

„Szomorkás az előadás vége taps nélkül, jó érzés, hogy beírta a közönség, hogy virtuálisan tapsoltak, de azt a fajta csendet, együtt-kacagást nem lehet pótolni, ami a nézőtérről árad.

Most jó, hogy jöhet a közönség, de nem tudnak együtt-kacagni, mert távolabb ülnek egymástól, emiatt egyfajta félénkség is van, a maszkok is lefogják a reakciót” – mondja. A színészek füle azért már kihegyeződött erre az új helyzetre is, például a Retromadár esetében is utólag megbeszélik, hogy erre vagy arra a részre volt fogékonyabb a közönség. Mindig kell a közönségre figyelni – teszi hozzá, van olyan rendező, aki erre instruálja a színészeket, hogy a közönség figyelmétől függően kell játszani. Ha érzik, hogy a közönség mocorog, akkor jobban le kell kötni őket, hisz sok mindent elárul a csend és a mocorgás, mint két véglet az előadásról.

Az alkotás folyamata

B. Fülöp Erzsébet számára a természet jelenti az igazi feltöltődést, és mivel Marosszentgyörgyön a Cinege-tető alatt lakik, ezért sokszor megy fel a kutyájával oda. De érdekli a meditáció is, amelynek többek között az a funkciója, hogy a testet feltölti energiával. Például, ha nagyon fáradt előadás előtt, a meditációnak határozottan érzi a hatását – meséli nekünk. A többirányú tevékenység viszont nagyon lemeríti, ha nem merül el abban, amit csinál. A színésznő „szerencséje”, hogy a tanítás és a színész mesterségéről szóló elméleti tanulmányok is ugyanazt a célt szolgálják.

A kisfiú és az oroszlánok című darabban Fotó: Berecky Sándor

„Amikor írtam a könyvemet (februárban mutatta be a színészi testbeszédről szóló kötetét – szerk. megj.), akkor megbeszéltük a férjemmel, hogy egy egész hónapig egyedül leszek, és akkor az egy utazás volt, akár egy előadás. Éjszaka valamikor lefekszel, majd felébredsz, és elgondolod azt az előadást, vagy bármit, amiről éppen írsz, rájössz így bizonyos alapszabályokra, másnap ugyanezt megkérdőjelezed, aztán ismét visszapörgeted az előadás mechanizmusát” – részletezte az írás személyes folyamatát a művésznő.

Még az elején tart

A saját testünk határait kell kiaknázni a végtelenségig, erről kell minél többet megtudni, minél jobban megismerni azt – válaszolja, amikor a példaképeiről kérdem. Azt érzékeli, hogy mindenki ugyanúgy működik, ezért ismerős minden interjú: a fiatalok és a középkorú színészek problémáival is tud azonosulni, hisz benne is ugyanezek kavarogtak/kavarognak. „Örülök, amikor Maia Morgenstern azt mondja, hogy soha nem varratja fel az arcát, mert vénasszonyokat is kell játszani a színpadon, ezt én is így gondolom. De nincs példaképem, azt gondolom, hogy minden ember vergődik a saját kis univerzumában, sarki fény nélkül” – mondja a színésznő, aki hosszú útra vállalkozott tizenöt évvel ezelőtt: elindult megismerni önmagát, és úgy érzi, még nagyon az elején tart.

A színészmesterségre ihlető nippje ma is ott van a lakásában Fotó: B. Fülöp Erzsébet személyes archívuma

„Sokszor megbukom ezen az úton emberségből, mindenből, de ezek arra jók, hogy ösztönözzenek. Remélem, megfigyelve saját hibáimat le tudom tisztítani magam, hogy minél humánusabb, érzékenyebb maradjak” – osztja meg velünk az „útját”. A spiritualitás és a gondolkodók nagyon érdeklik, például Martin Heidegger vagy a vallási vezetők, akik kisugározzák a bölcsességet, amilyen Őszentsége, a Dalai Láma, aki nem véletlenül kapta meg a Béke Nobel-díjat.

Ritkán felejt el szöveget

Szereptanulmányok – a színészi testszöveg hermeneutikai megközelítése címmel jelent meg a könyve B. Fülöp Erzsébetnek, de vannak még gondolatok a tarsolyában. A színész emlékezetéről írna legközelebb, arról, hogyan is működik ez. Elsősorban azért, mert tart attól, hogy a demencia már lassan népbetegség, és nem lehet tudni, hogy a színész kognitív potenciálja meddig tart ki. Ilyen téren Biluska Annamária az igazi példaképe. Vallja, az egész erdélyi színházra nézve példamutató az ő szellemi frissessége, fogékonysága.

B. Fülöp Erzsébet a Bolha a fülben című előadásban Fotó: Sütő Zsolt

B. Fülöp Erzsébet ritkán felejt el szöveget, vagy ha igen, akkor improvizál, nem okoz számára gondot egy előadásban. Az ördög próbája című előadáson azonban volt egy szócska, amit ki kellett mondania mindenképpen, mint végszót László Csaba partnerének, mert neki erre kellett válaszolnia. Valahogy olyan jó érzelmi állapotot hozott a partnere, hogy rácsodálkozott, egyszerűen lekötötte a figyelmét, így nem mondta ki egy ideig azt a szót, hogy „mondjad”. „Néztem, hogy a kollégák mit találtak ki, miért van ez a nagy csend, és akkor ugrott be, hogy nekem kell megszólalnom, hogy »mondjad«. Ebben az esetben megértettem a mechanizmust, ezt például megírnám” – idézi fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésznője.

Megtalálni a sarki fényt

Régi vágya az, hogy élőben is láthassa a sarki fényt, az Aurora Borealist. Még nem látta, de mindig előhívja magában, vagy ha a világhálón szembejön egy kép róla, belefeledkezik. De ez most már kiegészült egy másik vággyal: ha nem is a Kilimandzsáróról, de egy magas keleti hegycsúcsról letekinteni a világra.

Régi vágya az, hogy élőben is láthassa a sarki fényt Fotó: Haáz Vince

„Kislánykoromban felmásztam a Retyezát egyik csúcsára, elég veszélyes volt, amikor a sziklák mozogtak a lábam alatt, de pont azért vonz a magasság, mert abban valami hihetetlen élmény van, amikor megérzed a saját kicsiségedet és a tér végtelenségét” – ismeri be a Ligetnek a színésznő. A sarki fénnyel kapcsolatban is ezt érzi: milyen kicsik vagyunk mi, és az univerzum milyen csodálatos.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. március 19-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport