Alkotói világok találkozása: László Noémi és Kürti Andrea

Péter Beáta 2020. május 18., 17:34 utolsó módosítás: 2020. május 18., 17:36

Két nő, két alkotó, két világ – Kürti Andrea illusztrátor és László Noémi költő néhány éve talált egymásra, együttműködésükből a Gutenberg Kiadó égisze alatt megszületett a Bodzabél című gyerekvers-kötet, majd a frissen napvilágot látott felnőtteknek szóló Műrepülés. Az elmúlt hetekben pedig izgalmas játékba fogtak: Darázsolás címen felelgetnek egymás alkotásaira, a folyamatot pedig hétről-hétre a befogadó is követheti az online térben.

Alkotói világok találkozása: László Noémi és Kürti Andrea
galéria
László Noémi költő és Kürti Andrea illusztrátor (fotók forrása: László Noémi személyes archívuma, illetve Veres Nándor) Fotó: Liget-montázs

A Napsugár és Szivárvány gyereklapok oldalain illusztrálta Andrea a verseit, élőben is talán egy Napsugár jubileumi rendezvényen találkoztak – emlékszik vissza László Noémi. „Ekkor már útban volt a Bodzabél című gyerekvers-kötet a Gutenbergnél. Andi mondta, hogy milyen érdekes újra vagy másképp megrajzolni verseket, amelyeket a Napsugárban korábban már megrajzolt. A Bodzabél nagyon szép könyv lett, Magyarországon gyerekkönyv kategóriában Szép Magyar Könyv díjat is nyert. Ezen felbuzdulva terveltük ki, hogy felnőtt versekkel is kipróbáljuk ezt a kettőst. A Műrepülés ennek a kísérletnek az eredménye, a Gutenberg Kiadó pedig a szép könyv iránti elkötelezettségével járult hozzá a dologhoz. Kíváncsian várom az olvasók véleményét. Indulásom óta hangoztatom, hogy a verseskötetnek tárgyként is elbűvölőnek kell lennie. Nos, a Műrepülés szerintem tárgyként biztosan az lett. Elbűvölő.”

Első perctől nagyon közelinek érezte a sajátjához Noémi verseinek világát, amikor elolvasta az első közös könyvük, a Bodzabél kéziratát, az volt az érzése, hogy több vershez is van már kész rajza – magyarázza Kürti Andrea. „Épp ezért elég nagy kihívásnak bizonyult, hogy ne ismételjem magam, ne nyuljak már meglévő ötletekhez. De szerencsére inspirálnak a kihívások, így több hónapos munka után sikerült egy olyan kötetet összehozni, amit még most is szívesen lapozok végig.” A Műrepülés kapcsán elmondta, a felnőtteknek szóló kötet illusztrálása új volt számára, ezért idő kellett hozzá, hogy megérjen benne, hogyan is tudna képileg reagálni a felnőtt irodalomra.

„Ez a könyv kicsit másként indult a megszokottnál. Sok-sok kiadói beszélgetés után megszületett egy hangulat, egy képi világ, ami a kiindulópontot adta. Körülbelül egy éve döntöttük el, hogy a könyv az emberről kell szóljon, a maga gyötrődéseivel, örömével és bánatával.

A könyv bemutatója a Csíkszeredai Könyvvásáron lett volna, most egy kicsit várni kell még, hogy az olvasókhoz eljuthasson, de megéri a várakozást, mert egy olyan kötet született, aminek az első elolvasás után nem a könyvespolcon kell porosodni, hanem időnként végig kell lapozni és a verseit újra kell olvasni.”

A „felelgetős” játék egyik eredménye Fotó: Forrás: Gutenberg Kiadó

Az oda-vissza alkotói játékról, amely a Darázsolás nevet kapta, Andi elmesélte: mivel a Gutenberg könyvesbolt az iskolaidőben hetente tartott gyerekfoglalkozásait a márciusi bezárást követően átköltöztette az online térbe, úgy gondolták, hogy nem csak a kicsiknek, a felnőtt olvasóknak is kedveskednek valamivel. „Az alkotóvágy nem szűnik meg csak azért, mert leáll körülöttünk az élet. A bezártság és a napi rutin teljes felborulása sok emberben felfokozza a magányérzetet. A magány legtöbbször megijeszti az embert, pedig számos lehetőség is rejlik benne. A körülöttünk lévő apró szépségeket, a bennünk rejlő apró csodákat, amiket az állandó rohanás és nyüzsgés legtöbbször teljesen elnyom, próbáljuk felszínre hozni ebben a könyvben. A könyv hétről hétre alakul, és a kiadó oldalán oldalán lapozható végig.”

A cím Noémi ötlete volt. A darázsolás egy hímző-varró technika, amivel a bő anyagot szoknyaderékban, vállban, ingnyakon vagy kézelőn tetszetős formában összeráncolják – magyarázta. „Aprólékos és szemet gyönyörködtető munka. Úgy gondoltam, hogy ez valamiféleképpen mindkettőnk munkastílusára vonatkoztatható. És valamiért nagyon tetszett a szó hangzása, utólag jöttem rá, hogy Babits Mihály Balázsolás verscímét juttatja eszembe, ami ráadásul egy gyógyító áldásról szól, és kapcsolódik a fulladáshoz.”

Egymásra épülő alkotásokból áll össze a könyv Fotó: Forrás: Gutenberg Kiadó

Az alkotók a munkafolyamatot határidőhöz kötötték, hogy az idő ne csússzon ki teljesen a kezükből. Minden héten két vers és két illusztráció jelenik meg: szerdán Noémi ír verset Andi rajzához, szombaton Andi rajzol Noémi verséhez. Így alakul hétről-hétre a könyv, amelyet nyomtatásban is terveznek megjelentetni.

„Ezt Andi találta ki, szép ötlet, így író és illusztrátor viszonya egészen más, sportszerűbb és szervesebb talán. Egyelőre még eléggé az elején járunk, most készül a tizennegyedik rajz-vers pár. Reménykedünk abban, hogy nem fulladunk bele valamiféle monotonitásba. Ezt szeretnénk elkerülni. Ez az egyik nagy kihívás, a másik pedig hogy a negatív gondolatokban, lelkiállapotokban ne merüljünk el. Vagy ha elmerülünk, fel is merüljünk belőlük.”

László Noémi kifejtette: korábban egyszer esett meg vele, hogy festményekhez kellett verset írjon. „Sok évvel ezelőtt a Formák a tubusból című, a budapesti Csimota kiadónál megjelent kötetben Szabó T. Annával és Jónás Tamással közösen írtunk kortárs magyar festők alkotásaihoz gyerekeknek szánt verseket. Így nem volt teljesen új a megfordított szerep. Mindenesetre az a helyzet, hogy énnékem rajz után könnyebb írni, mint rajz előtt. Merthogy a rajz ihletforrásként szolgál, míg ihletforrás (rajz) nélkül, menetrend szerint, azaz hetente egyszer elég nagy erőfeszítés számomra verset írni. Nem működtem ilyen formában eddig soha. A vírushelyzet sok furcsa dolgot idézett elő.”

A gyerekeknek kreatív foglalkozásokat kínálnak Fotó: Forrás: Gutenberg könyvesbolt

Kérdésünkre, hogy segítette-e őket ez a közös alkotás a mostani időszakban, Kürti Andrea rámutatott, a tétlenséget nem tudja sokáig elviselni, és szüksége van egyfajta rendszerre a mindennapokban. „Amikor sok időt töltök egyedül, mindig felerősödnek a bennem kavargó érzések, gondolatok. Ezeknek leginkább a képi nyelv segítségével tudok hangot adni, igaz, a nehezebben elviselhető napokon nem egyszerű nem kivetíteni az egészet az aznapi rajzra. De jó az, hogy nem csak a bizonytalansággal, unalommal maradunk az elmúlt hetekből, hanem kézzelfogható nyoma is marad a kéretlenül ránk zuhant négy fal között töltött szabadidőnek.”

A nagy otthonülésben eléggé parttalanná válnak a napok még úgy is, hogy nagyon régóta otthon is dolgozik, így számára egyáltalán nem volt új az, hogy önfegyelmet kell gyakorolni, és le kell ülni a gép elé – felelte László Noémi. „De ebben az elszigeteltségben és monotóniában szinte emberfölötti dolog fegyelmezetten működni.

Úgyhogy számomra leginkább a fegyelemmel, önfegyelemmel volt összefüggésben ez a kísérlet, illetve azzal, hogy az ember lelkileg megpróbálja tartani és nem elengedni magát. Egyfajta szellemi fekvőtámasz-sorozat volt ez a próbálkozás.

Bár igaz, hogy fizikailag sajnos egy szál fekvőtámaszt sem tudok megvalósítani...”

A Darázsolással párhuzamosan zajlanak a gyerekeknek szóló foglalkozások: a mesék és versek felolvasásai mellett ötleteket adtak a kreatív időtöltésre.

„A gyermekek vizuális nevelése mindig is fontos célkitűzése volt a kiadónak, ezért foglalkozásainkkal is ezt szeretnénk erősíteni. A kiadónál megjelent gyerekkönyveket vettük alapul. Egy-egy felolvasott versre vagy mesére építjük fel a foglalkozást, amihez a könyvek rajzait használjuk, alkotásra ösztönözve a gyermekeket, és ahogy a visszajelzésekből kiderült, a felnőtteket is. Minden meséhez és vershez kapcsolódik néhány játék és drámajátékötlet is, amikkel kisebbek és nagyobbak is elszórakozhatnak. A foglalkozásokon a kiadó ötfős csapata dolgozik, és nagy örömünkre gyerekek is segítettek a felolvasásban. A foglalkozás anyaga elérhető a kiadó honlapján, így később is elővehető, akár óvodai, iskolai foglalkozásokhoz is, és további ötletek is vannak a tarsolyunkban” – hangsúlyozta Andi.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.