Az év látványfilmje a Dűne, és ez még csak a kezdet

Tamás Attila 2021. október 28., 18:43 utolsó módosítás: 2021. október 28., 23:02

Brutális látvány- és hangzóorgia, szerelmeslevél a mozivászonhoz, egy olyan látványfilm, amilyen az Avatar óta nem volt a mozikban – ez a Dűne 2021-ben megjelent filmadaptációja. Pontosabban annak első része aminek grandiózusságához csak a megjelenésének nem mindennapi körülményei foghatóak. Kritika.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ez még csak a kezdet – mondja a Zendaya által megformált Chani Paulnak, a Dűne film záró képsoraiban. De micsoda kezdet! – tehetjük hozzá, amikor Hans Zimmer újabb tökéletes filmzenéjére elindul a stáblista és kezdünk felocsúdni a letaglózó moziélmény után.

Nem tudom melyik a látványosabb jelenet: amikor az Atreidesek topterekkel repülnek be a pajzsfallal védett arrakisi fővárosba, aminek épületeihez képest a rendkívül széles szárnyfesztávolságú repülő eszköz is apró szúnyognak tűnik, vagy amikor a homokféreg az ökológus imádkozása közepette elnyel egy fűszertermelő állomást, aminek lánctalpas „kerekeihez” is létra kell, hogy az ember felmászhasson rajtuk.

Haragszom a marketingesekre. Ők ugyanis mindent meg akarnak mutatni a kész termékből, ha csak egy villanás erejéig is, azért, hogy rávegyék a potenciális vásárlót az adott termék megvételére. Így van ez a filmekkel is, ugyanis a kedvcsináló előzetesekben ma már mindent ellőnek a stúdiók marketingesei, ha csak egy másodperc erejéig is, így

már a Dűne premierje előtt szembesülhetett a nézők egy része ezekkel a grandiózus jelenetekkel.

Nyilván, nem ugyanaz egy rövid másodpercben Youtube-on nézni egy villanást a filmből, mint megtapasztalni azt a maga nagyszerűségében a mozivásznon, de mégis lelőtték már a poént, tudjuk, hogy az egyik jelenetben

egy hatalmas homokférget fogunk látni, ami éppen elnyel egy építményt, miközben fentről tehetetlenséggel vegyes csodálattal nézik ezt a szereplők.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A nézők többsége nem ezekkel a képsorokkal a fejében ül be a filmre, már rég elfelejtették, hogy mi volt az előzetesben, ha látták egyáltalán, őket pedig magával ragadja a film egyik csúcspontjának számító jelenet látványa, a rajongók pedig, akik olvasták a könyvet pedig már tudják, hogy nagyjából mi fog következni. A könyörtelen marketinggépezet viszont mindent próbált kisajtolni a filmből, miközben

az első promóanyagoknál csendben elhallgatták, hogy a Dűne film mindössze a regény kétharamadát dolgozza fel, így sokan egy teljes, lezárt filmre vártak, amiről menet közben derült ki a nagy nyilvánosság számára, hogy egy potenciális folytatásnak ágyaz meg.

A filmet forgalmazó Warner Media ugyanis zöld utat adott az elmúlt években már látványos sci-fikkel bizonyító Denis Villeneuvenek a sci-fi regények majdhogynem Szent Gráljának számító Dűne mozgóképes adaptálásához, a rendező viszont feltételként szabta meg, hogy csak úgy készíti el a filmet, ha a Frank Herbert regényének csak egy részét ülteti át a vászonra, mivel a történet rajongójaként nem akarja egy filmbe belezsúfolni a meglehetősen komplex történetet, amibe már két rendezőnek is beletörött a bicskája (Alejandro Jodorowskynak, aki végül nem tudta filmre vinni a regényt és David Lynchnek, aki egy megosztó adaptációt készített belőle).

Villeneuve tehát nem volt olyan kiváltságos helyzetben, mint anno Peter Jackson a Gyűrűk urával, hogy egyszerre forgathatta le mindhárom részt, hanem

a stúdió az első film sikerétől tette függővé a folytatást.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Igen ám, de időközben beütött a pandémia, a bemutatót pedig többször is halasztani kellett, végül pedig a film a Warner Media időközben bevezetett hibrid forgalmazási módszerének „áldozatául esett”, vagyis

a mozibemutatóval egyidőben az HBO Max streamingfelületen is elérhetővé vált abból a megfontolásból, hogy a járvány miatti mozibezárások ellenére is eljuthasson a nézőkhöz.

Igen ám, de az, hogy online is elérhetővé válik egy film, jelentősen ront a potenciális mozibevételein, ráadásul ez a Dűnét azért is érintette kifejezetten rosszul, mivel az anyagi sikerétől tették függővé a folytatást, tehát ha a rendező és a stáb második részt akart készíteni, akkor bizony komoly mozibevételt kell termelnie az első résznek.

A folytatás tehát kérdéses volt a bemutató után egy olyan film esetében, ami egyértelműen kiált, sőt ordít a következő részért, de végül a biztató jegybevételeket látva a Warner is megadta magát és október 26-án

hivatalosan is bejelentette, hogy elkészülhet a folyatás, amit két év múlva, 2023 októberében láthatunk, ha minden a tervek szerint alakul.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A rendező a film promózásakor számos alkalommal hangsúlyozta, hogy filmje nagyvászonra készült, és azzal a hasonlattal is élt miszerint

aki otthon, a laptop vagy a tévé képernyőjén nézi az körülbelül olyan, mintha az ember egy kád vízben akarna úszni.

A filmrajongók pedig a járvány hozta korlátozások sűrűjében is meghallották a rendező kérését, és aki tényleg látni akarja a filmet, az természetesen moziban nézi meg, ezzel is visszaadva a filmszínháznak azt a presztízst, hogy ott érdemes először megnézni minden alkotást, amit eleve oda szántak a készítők.

Denis Villeneuve ugyanakkor nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy filmje egy szerelmeslevél a mozihoz, amit teljes egészében a Dűne rajongójaként készített, kellő tisztelettel nyúlva az alapanyaghoz. Ez valóban így van, hiszen

a Dűne olyan a sci-finek, mint a Gyűrűk ura a fantasynek, ennek újabb adaptálása pedig ugyanolyan rosszul is elsülhetett volna, mint a Jodorowsky- és a Lynch próbálkozások.

A Dűne első része tényleg egy monumentális alkotás, olyan, amiből egy évtizedben egy szokott készülni. A hatalmas nagytotálok, a grandiózus külső és belső képek, a tömegjelenetek, és az Arrakis sivatagbolygó brutális méreteinek és veszélyeinek folyamatos kihangsúlyozása és előtérbe helyezése mind azt a cél szolgálják, hogy

a néző ott érezze magát ezekben a hatalmas terekben, és reflexből porolja le magát, amikor épp egy homokvihar pusztító valósága elevenedik meg a szemei előtt.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A gyönyörű képek azonban nem lennének ennyire hatásosak Hans Zimmer zenéje nélkül, aki ezért a filmért korábbi alkotótársát, az egyedi látásmódjáról híres Cristopher Nolant és a Tenetet utasította vissza, hogy a Dűnéhez készíthesse el az újabb, tökéletes filmzenét, aminek egyes rigmusai még a film vége után is sokáig visszhangozhatnak a néző fülében.

A film maga pedig tényleg egy ambiciózus vállalkozás, ám Denis Villeneuvenek sikerül megugrania a hatalmas lécet, amit az elvárások támasztottak előtte, és egy

olyan könyvhű adaptációt készített, amire valószínűleg a regény írója, Frank Herbert is elégedetten csettintene.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Igaz, hogy rengeteg információt, ok-okozati faktort, és első látásra érthetetlen szokásokat, sőt, vallásokat kellett két és fél órában érthetővé tennie, szerencsére ezek közül nagyon kevés végezte a vágóasztalon, és minden apró nüanszot frappánsan, érthetően sikerül bemutatnia és elmagyaráznia a regényt nem olvasóknak is. Egyedül a két lábon járó számítógépnek számító mentát-vonal marad kiaknázatlan, ugyanis Piter de Vries és Thufir Hawat karaktereinek részletesebb kibontása sajnos nem fért bele

a hatalmi harcok expozíciója és a Caladan, a Giedi Prime, Saluda Secundus és az Arrakis, valamint az ezeken a bolygókon uralkodó házak viszonyrendszereinek felvázolása mellé, a világmindenséget uraló császár és a Liga pedig mindössze említés szintjén vannak jelen a filmben.

Végeredményben ez rendben is van, hiszen hatalmas az az információmennyiség, amit a Dűne által be kell fogadni, hiszen egy Trónok harca komplexitású történetfolyamról van szó, amely a sajátos szabályrendszerű jövőbeni világban a hatalom természetéről, annak elnyeréséről és megtartásáról szól.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A látvány mellett a történet és a karakterek is erősek a Dűnében,

a rendezőnek pedig olyan impozáns szereplőgárdát sikerült összetoboroznia a filmjére, amit bármelyik A-listás film megirigyelhetne.

Ezekről a színészekről tényleg elhisszük, hogy komoly és felelősségekkel terhelt karakterei egy modern királydrámának és egy felnövéstörténetnek, kezdve Oscar Isaactól, Rebecca Fergussonon és Zendayán keresztül Jason Momoán, Josh Brolinon és Javier Bardemen át egészen Stellan Skarsgårdig, Timothée Chalametről nem is beszélve, aki hitelesen lényegül át az Atreides-ház folyamatosan örlődő örökösévé, akire hatalmas elvárások és a világegyetem sorsának súlya nehezedik. A fremenekről tényleg elhisszük, hogy a sivatag szülöttei, akik a test minden nedvességét képesek felhasználni a túlélésért, és mivel ilyen mostoha körülmények között kénytelenek létezni, egy csepp vizet nem hagynak kárba veszni, emellett pedig elszánt harcosok, akiknek elegük van a folyamatos elnyomásból és szabadon akarnak élni.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Természetesen, ahogy minden mást is, a Dűnét is meglegyintette a polkorrektség szele, de ezek mind olyan változtatások, amik végeredményben még jót is tettek a filmnek:

először is a fremenek háborúját már nem dzsihádként, hanem szent harcként nevezik, hogy ne legyen áthallásos a közel-keleti terroszervezetek aktuális cselekményeivel, másodsorban pedig az egyik szereplő, az ökológus Lyet Kynes nemét változtatták meg (férfi helyett nő lett).

Ez utóbbi változás a regényt nem ismerőknek aztán végképp nem feltűnő, és a film egyik legjobb karaktere lesz a Sharon Duncan-Brewster által alakított ökológus, aki nem győzi eléggé hangsúlyozni, hogy milyen brutális világ húzódik meg az Arrakis homokdűnéi mögött.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A részben Magyarországon forgatott alkotás tehát egyedi a maga nemében,

egy olyan látványfilm, ami a 2009-es Avatar óta nem készült, és amit tényleg moziban kell először látni, és utána is a lehető legnagyobb képernyőn és a legjobb hangrendszerrel.

És ha azt hinnénk, hogy már mindent láttunk, amit a Dűne megmutathat, nagyobbat nem is tévedhetnénk, hiszen a két év múlva érkező folytatás a regény hátralevő, meglehetősen akciódús részét fogja feldolgozni.

Az első részben megmutatott homokférgek és az Arrakis végeláthatatlan homokdűnéi és sziklái tehát tényleg csak a kezdet…

•  Fotó: Warner Bros. Pictures
Fotó: Warner Bros. Pictures
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport