Az olvasókat egyenként kell meghódítani

Péter Beáta 2018. május 08., 10:51

Közel hetven pályakezdőt, mentort és oktatót foglalkoztatott az elmúlt két évben a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) égisze alatt működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia, melynek néhány tagja székelyföldi turnéra érkezett, hogy rendhagyó irodalomórákat, író-olvasó találkozókat, felolvasóesteket tartsanak. Nagy Koppány Zsolt író-szerkesztővel, a KMTG oktatójával beszélgettünk.

Nagy Koppány Zsolt: fontos, hogy állandó és élő kapcsolatunk legyen a közönséggel Fotó: Szöllősi Mátyás

– Milyen eredményeket tud felmutatni az Előretolt Helyőrség Íróakadémia? Melyek a további célok, lépések?
– A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. keretén belül működő Íróakadémia az elmúlt két év során közel hetven kollégát (pályakezdőket, mentorokat és oktatókat) foglalkoztatott, juttatott publikálási, fellépési és kötetmegjelentetési lehetőséghez. Kritikusműhelyt indítottunk, nemsokára más területeken is megjelenünk, nagy sikerű pályázatokat hirdettünk (a novella, mese és vers kategóriában több száz pályamunka érkezett, május 3-án zárult a regénypályázatunk). A kiadói részleg harminc minőségi könyvet adott ki, amelyek könyvtárgyként is szemet gyönyörködtetőek, ezek mind az Íróakadémia, illetve az Íróakadémia szellemi körének termékei. Van egy reprezentatív antológiánk, Enumeráció címmel, amelyben minden tagunktól illusztris szövegek szerepelnek. Fesztiválokon, könyvvásárokon is részt vettünk, illetve a Kárpát-medence számos településén felléptünk, rendhagyó irodalomórákon és klasszikus író-olvasó találkozókon. Társművészeti produkciók jöttek létre az elmúlt időszakban, például az Anna and the Barbies zenekarral és a Fővárosi Nagycirkusszal.

Igyekszünk eljutni minél több településre, hogy mindenki egyformán részesülhessen az általunk művelt irodalomból, nem csak azok, akik nagyobb városokban, esetleg a fővárosban élnek.

A tavalyi év vége óta kiadjuk az Előretolt Helyőrség című irodalmi és kulturális mellékletet, amelyik 260 ezer példányban jelenik meg minden szombaton a magyarországi vidéki napilapok hétvégi mellékleteként, de nemsokára ezt is Kárpát-medencei irodalmi fórummá kívánjuk bővíteni. Pályakezdőink szép számmal publikálnak, hárman közülük már az első kötetüket is megjelentették, élénk, hasznos és termékeny munka folyik az Íróakadémián.  

– Most milyen céllal vannak Székelyföldön?
– Egy kisebb csapattal (melynek tagjai Bálint Tamás székelyudvarhelyi költő, Pejin Lea, Szegeden élő, de zentai születésű költő és dalszerző, Vöröskéry Dóra békéscsabai novellista, valamint jómagam) egy héten keresztül lépünk fel, minden nap máshol: Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és végül Székelyudvarhelyen. Mindegyik helyszínen délelőttönként rendhagyó irodalomórákat tartunk iskolákban, esténként pedig a helyi kulturális intézményekben irodalmi esteket. Pejin Leának az első, Bálin Tamásnak a sokadik, válogatott és új verseket tartalmazó kötete jelent meg, ezeket is bemutatjuk. Dóra kötete előkészületben van, és én is hoztam néhány példányt a korábban megjelent regényeimből és novellásköteteimből. Talán az egyik leghosszabb turnéja ez az Íróakadémiának, kellemes izgalommal várjuk, hogy sikerül, és remélem, tetszik majd a közönségnek, amit látnak, hallanak, olvasnak.

– Milyen címekkel lesznek jelen a Csíkszeredai Könyvvásáron?
– A kiadó huszonhat újonnan megjelent kötettel vesz rész a Csíkszeredai Könyvvásáron, és dedikálások is lesznek: Bálint Tamás, Muszka Sándor, Farkas Wellmann Éva, Elek Tibor, Noszlopi Botond, György Attila és Molnár Vilmos egyaránt szívesen aláírja az olvasók köteteit. Fontos könyvünk György Attila álnéven írt könyve az etruszkokról, valamint a különleges hangú és hangulatú, sajátságos humorú Molnár Vilmos válogatott novellákat tartalmazó kötete. A szintén csíki születésű költő, Noszlopi Botond ezúttal egyperces novellákat tartalmazó könyvet írt, Elek Tibor az erdélyi(nek nevezett) irodalom szereplőivel beszélget új könyvében. Farkas Wellmann Éva különleges kötete nemrég jelent meg, ebben a tízparancsolatot gondolta újra, és az Evilági zenekar meg is zenésítette a verseket. Muszka Sándor nemcsak a méltán kedvelt, székely „felállós nyeletlenkedéseket” tartalmazó standup-köteteit hozza (Sanyi bá, A lusta dög), hanem egy megrázó verseskötetet is, Bálint Tamás pedig válogatott és új verseket tartalmazó kötetét mutatja be. De megtekinthető és megvásárolható lesz a kiadó többi könyve, például Sántha Attila székely szótára, Sayfo Omar Allah tágas földje című utópiája, Demeter Szilárd három regényt tartalmazó kötete, Orbán János Dénes könyvei, és számos másik izgalmas új könyv.

– Vannak-e aktuális pályázati kiírásaik, kiket szólítanak meg velük?
– Jelenleg az új pályakezdő évfolyam feltöltését célzó pályázati kiírásunk aktív, ennek határideje 2018. május 15. Szeretettel várunk mindenkit, aki úgy érzi, szívesen foglalkozna irodalommal professzionális szinten, és ezért még ösztöndíjat is kaphat. Az érdeklődőket arra biztatnám, látogassanak el a www.kmtg.hu oldalra, ahol a Pályázatok fül alatt minden részletet megtalálnak. Novella-, vers-, mese- és regénypályázataink nagy sikerrel futottak, ezeket is tervezzük majd újra kiírni.  

– Székelyudvarhelyiként hogyan látja a nagy magyar irodalmi prérit?
– Természetesen igyekszem nem minősíteni senkit és semmit, bár ez nagy divat lett mostanában, a politikai vonalak mentén szerveződő (vagy abba rosszhiszeműen belelátott, belekényszerített) irodalmi életben.

Igyekszünk mindannyian az egyéni érvényesülés buktatóinak leküzdése mellett közösségként is viselkedni, azt hiszem, ebben (is) van az Íróakadémia ereje.

A saját helyzetemmel és lehetőségeimmel elégedett vagyok, oktatóként pedig szeretném, hogyha a hallgatóim és kollégáim minél szebb sikereket érhetnének el az irodalmi életben. Fontos, hogy állandó és élő kapcsolatunk legyen a közönséggel: az olvasókat egyenként kell meghódítani az irodalomnak, a könyveinknek, és ehhez sok befektetett munkára és energiára van szükség, de mindenképpen megéri, mert nem rövid, hanem hosszútávra tervezünk és arra is dolgozunk.

A turné állomásai:
Május 8-án, kedden 19 órától Csíkszeredában a Székelyföld galériában
Május 9-én, szerdán 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban
Május 10-én, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Teinben
Május 11-én, pénteken 18 órától Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat