Az Osonó Színházműhelyről Fazakas Misivel

Liget 2022. február 03., 09:00

A szentgyörgyi színház egykori művésze, Fazakas Misi majdnem negyedszázada vezet egy független színházműhelyet Háromszéken. Az Osonó Színházműhely elsősorban fiataloknak és fiatalokról szól. Fazakas Misivel az Erdélyi Napló legfrissebb számában olvashatnak interjút.

Az Osonó Színházműhelyről Fazakas Misivel
galéria
Fotó: Osonó Színházműhely/Facebook

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely olyan független színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret kíván adni a fiatalok kortárs színházi kísérleteinek.

A létrejövő előadásokon túl pedagógiai célja az, hogy a fiatalokat a színház ürügyén nevelje és megszólítsa annak érdekében, hogy felelős emberként, értéket teremtő közösségekben keressék meg helyüket a társadalomban.

Az Osonó Diákszínház néven induló jelenlegi független színházműhelyt dr. Salamon András magyarszakos tanár alapította 1993-ban. 1999-ben Fazakas Misi vette át a vezetését. 2008-tól egyre nőtt az alaptagok száma, a magcsoporthoz csatlakoztak fiatal középiskolás diákok a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatanszékéről, a Művészeti Népiskola színészosztályából és a Mikes Kelemen Főgimnázium Diákszínházából. A társulatnak öt állandó tagja van, ebben benne vannak a pályázatíró kolléganők és a színészek is – árulta el Fazkas Misi.

Fazakas Misi közel negyedszázada vezeti a színházműhelyt Fotó: Volker Vornehm

„E csapathoz mindig próbálunk középiskolásokat vagy drámatagozatos fiatalokat, illetve egyetemistákat bevonni, hogy kóstoljanak bele abba a munkába is, amikor nem vagy kiszolgálva, felelősséget kell vállalnod, s mindent magad kell elvégezned. A drámatagozat kapcsán is elmondom: nem a színművészeti egyetemeknek gyártjuk a potenciális felvételizőket.

Célunk az, hogy a fiatalok fel fedezzék, megismerjék magukat, gondoljanak valamit a világról és azt tudják megfogalmazni.

Ambíciósak, kitartóak, bátrak legyenek, találják meg azt a területet, amit szenvedéllyel tudnak majd hosszú távon képviselni” – magyarázza. A teljes interjút megtalálják az Erdélyi Napló legfrissebb számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.