Beavatás. A szőnyeg alá söpört negyed

Katona Zoltán 2020. november 13., 17:22 utolsó módosítás: 2020. november 13., 17:23

A legismertebb videómegosztón is látható néhány napja a székelyudvarhelyi Szabó Attila filmes tavalyi alkotása. A szőnyeg alá söpört negyed egy nagyon elgondolkodtató dokumentumfilm Székelyudvarhely egyik olyan városrészéről, amit a helyiek csak „Rókaváros”, „Budvárucca” vagy csak egyszerűen és megvetően „cigánnegyed” néven emlegetnek.  

Beavatás. A szőnyeg alá söpört negyed
galéria
Van-e lehetőség a kitörésre? Fotó: A szőnyeg alá söpört negyed

A filmjeivel sikert sikerre halmozó Szabó Attila (hasonló témával korábban is foglalkozott) több mint egy évig forgatta másodmagával ezt a majd egyórás alkotást, amit idén tavasszal már bemutatott a Duna Televízió, tavaly ősszel az udvarhelyi moziban premier előtti vetítést is tartottak, pár napja pedig a Youtube-on is látható.

Megnézése javallott nemcsak a székelyudvarhelyiek, hanem bárki számára, mert közelebb hoz egy olyan zárt világot, ami nemcsak önmaga miatt zárt.

Nyilván, hogy egy ilyen film nem old meg semmit, nem is ez a célja – az viszont kétségbevonhatatlan tény, hogy a pőre valóságot mutatja, nincsen kiszínezve. Tulajdonképpen beavat egy olyan világba, amiről néhány utcával odébb fogalmunk sincs, vagy ha van is, akkor sok esetben nagyon rossz az a fogalom.

Videó: Szabó Attila

A film egyik főszereplője Szász Emil, alias Hófehérke vállalkozó, aki néhány éve a közösség élére állt – Emilnek céljai, elképzelései vannak az ottani emberekkel, akikből a fiatalabbak, gyerekek előtt ott kellene álljon a kitörés lehetősége. Hogy mivel? Például azzal, hogy ha többen követnék filmben bemutatott futballozni nagyon szerető, edzésre járó kisfiú útját, vagy nem úgy állnának a probléma mellé, hogy „ezeknek úgyis mindegy”. A filmben egyébként rengeteg a vicces jelenet és párbeszéd, akár a disznóvágás képei és a közben lezajló kommentárok megnevettethetik a nézőt, de egy-egy szereplő véleménye is az életkörülményeikről – még ha azok nagyon szomorúak is. Ennek ellenére sugárzik az önbizalom Leskó Barbarából a megszólalásaiban, a programvezető évek óta tanítja, neveli a Budvár utcai tömbházak romagyerekeit.

A film végén van egy táncjelenet, amely a városháza dísztermében zajlik a város elöljárói előtt, illetve egy roma lány által előadott dalrészlet – na, az nemcsak beavat, hanem szíven is üt.

A szőnyeg alá söpört negyed
52 perc, dokumentumfilm, 2019
Rendező-forgatókönyvíró: Szabó Attila
Operatőr: Bálint Károly, Szabó Attila
Vágó: Szabó Attila, Bálint Károly
Szakértő Leskó Barbara, Szász Emil
Hangmérnök: Szász M. Attila
Zene: Molnár Endre (Monyó)
Gyártó: AVES Media
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.