Boszorkánykör nagy vihar után

Péter Beáta 2024. június 05., 13:22 utolsó módosítás: 2024. június 05., 17:08

Új kötettel jelentkezett Szakács István Péter: a Magyar PEN Club kiadásában megjelent Boszorkánykör tizenhat novellát tartalmaz. A székelyudvarhelyi író, tanár könyvét a szülővárosában mutatták be.

Boszorkánykör nagy vihar után
galéria
A novelláskötet tizenhat írást tartalmaz Fotó: Péter Beáta

A hétfőn Székelyudvarhelyen tomboló ítéletidőt követően szép számban gyűltek össze barátok, kollégák, tisztelők Szakács István Péter új kötetének bemutatójára a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A szerzővel Böszörményi Zoltán író, költő, a magyar PEN Club elnöke, a kötet kiadója és Simó Márton író beszélgetett.

„Azért is tartottam fontosnak, hogy a Magyar PEN Club kiadásában ez a könyv megjelenhessen, mert egy fantasztikusan érdekes, minőségi irodalom a Szakács István Péteré, ami manapság novellatermésben nagyon ritka” – hangsúlyozta Böszörményi Zoltán, hozzátéve, hogy ő maga is ír néha-néha novellákat, így belelát egy másik író műhelyébe.

Ez a műhely, amelyben Szakács István Péter dolgozik, hihetetlenül gazdag, a novellái kiválóak, kimagaslóak. Az írásai nem csak stílus szempontjából fedhetetlenek – csodálatosak, gyönyörű metaforák, költői képek vannak benne, és ugyanakkor modern is.”

Simó Márton elmesélte, amikor néhány hónappal ezelőtt életútinterjút készített a szerzővel, abból indultak ki, hogy Szakács István Péter magyartanárként nyugállományba vonult – noha, nem lépett vissza teljesen a pedagógusi munkától. Szakács István Péter akkor humorosan úgy fogalmazott, hogy elkezdődött a hosszas alkotói szabadsága.

A könyvbemutatón Ilyés-Benczédi Zsolt és Ilyés Hunor István működött közre zenei produkcióval Fotó: Péter Beáta

„Több mint bizonyos, több idő jutott, és jut ezután az írásra. Bár van még egy újdonság az életében: megházasodott. Megházasodtak családostól, úgyhogy most már van egy tanyájuk a Hargita hegy aljában, ahová visszavonulhat, ahová elrejtőzhet, s a fűnyírás, kerítésjavítgatás, na meg a medveőrzés mellett, gyakorolhatja az íróságot, akár tollal, akár számítógéppel, akár az ódon Erika írógéppel rója a sorait.”

Simó Márton, Szakács István Péter és Böszörményi Zoltán Fotó: Péter Beáta

Elhangzott,

a kötetben található írások már különböző folyóiratokban megjelentek az évek során, tehát még jóval azelőtt keletkeztek, 2014 és 2019 között, mintsem a „nyugger-időszak kezdetét vette volna az író életében.”

A kötet alcíme: Szerelmes és egyéb történetek. A „szerelmet” értjük, az „egyéb” fogalma viszont nagyon tág – mutatott rá a kötet méltatója –, és ahhoz, hogy erre ráébredjünk, el kell olvasnunk elejétől a végéig mind a tizehat írást. Még akkor is, ha a hátlap szövegén találunk egy halvány szamárvezetőt: magányra, öregedésre, kiszolgáltatottságra, csalódásra, hinni akarásra utal, „az emlékezés titokzatos alkímiájára” – és mindez bőven elég a kíváncsiság felkeltésére.

Úgy olvastam ezeket az elbeszéléseket, hogy egyszerre éreztem a székely anyaváros ódon utcáinak illatát, láttam a Budvár körvonalait, megcsapott a székelygőzös füstje a nem is olyan távoli múltból, de egy másik pillanatban valahol a Kálvin tér környékén találtam magam Pesten, hogy aztán behajózzak valami távoli Amerika felé egy rozsdás hajó gyomrában (A jövevények című írás jóvoltából), vagy éppen a Közönséges rémtörténet című írásban eljussak Ferdinandy György segítségével egy egzotikus távoli szigetre…”

Simó Márton kiemelte, az egyik legfontosabb mondat, amely Szakács István Péter novellisztikájának jellemzője, és amely A karosszék című novellában található: „az irodalom a valósággal folytatott rafinált játék.”

Fotó: Péter Beáta

Kérdésére, hogy vajon igaz-e, hogy a szerző az ergonomikus székét egy antik darabra cserélte, s olyannyira megszállta az ihlet benne ülve, hogy regényt ír, Szakács István Péter kifejtette:

Az irodalom fikció, az az ergonomikus szék nem az én székem, az az író nem én vagyok. Ez egy olyan íróról szól, aki hirtelen alkotói válságba kerül, és nem tud mit kezdeni magával és kétségbeesett kísérletekbe kezd. Ez az íróságról szól, meg arról, hogy mennyi gyötrődéssel, szöszmötöléssel jár… ez egy fikció. De azért vigyázzanak, milyen karosszéket vesznek, mert olyan hatása is lehet az emberre, hogy lehet, hogy írni fog benne”

– tette hozzá mosolyogva.

Szakács István Péter dedikál Fotó: Péter Beáta

Elmondta, ezzel párhuzamosan még egy kötet készül, amely humoreszkeket tartalmaz majd. Ezt Karinthy Frigyesnek szeretné dedikálni, és a címe az lesz, hogy Tanár vagyok kérem. „Ez a Tanár úr kéremnek a fordítottja, tehát, hogy milyen az, amikor a katedra túlsó feléről nézi az ember a világot – legalább olyan félelmetes, mint a másik oldalról. Ez készülget. Ehhez is kell egy bizonyos hangulat, csak sajnos az utóbbi időben olyan dolgok történtek, amelyek megakasztották ezt a humoros áramlatot, de remélem, hogy be fogom tudni fejezni” – magyarázta a szerző, aki a jelenlevőknek a kötet nyitódarabját, A fiú című novellát is felolvasta.

Fotó: Péter Beáta

A meghitt hangulatú könyvbemutatón Ilyés-Benczédi Zsolt és Ilyés Hunor István működött közre zenei produkcióval, repertoárjukba olyan darabokat választottak, amelyekre a Boszorkánykör novelláiban is találunk utalást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.