„Otthagytam a lelkem a tengernél” – dalok a tengerről és a Balatonról

Katona Zoltán 2022. július 08., 18:00 utolsó módosítás: 2022. július 08., 18:05

Nyaralások, vizek, tengerek ideje van – van, akinek a szerelmet jelenti a tenger vagy magyar „kistestvére”, a Balaton, amelyhez legendakör és dalcsokor is kötődik, így összeállításunkban nemcsak a tengerekről, hanem a „Balcsiról” is énekeltetünk. 

„Otthagytam a lelkem a tengernél” – dalok a tengerről és a Balatonról
galéria
„I left my soul there, / Down by the sea / I lost control here / Living free” Fotó: Wikimedia Commons

„Nyár van, alig fürdőruhában…” – énekli a Neoton Família, de itt meg is állok, hiszen nem a nyárról gyűjtöttünk dalokat, nem is a nyaralásról, hanem a tengerről, de mint észre fogjuk venni, ez a popzenében igen szorosan kapcsolódik egymáshoz. A „Napfény járja át a szívem újra / Csak egy szál bikinit hoztam el az útra” sorok fémjelezte egyszerű szövegű, minimál nyári dalocskáktól a Beach Boys vagy a Vama Veche „komolyabbanszerelmes” szerzeményeiig válogattunk egyet, nem feledve, hogy tájaink legsikeresebb zenekara, a Gyergyóból származó Bagossy BC is kihozott nemrég egy balatoni dalocskát.

Claude Debussy: A tenger, első tétel (1903)

Tegyünk egy kivételt, ma nem popzenével kezdünk, hanem egy klasszikussal, mégpedig a francia zeneszerző, Claude Debussy szerzeményével, melynek első tétele a Hajnaltól délig a tengeren címet viseli, a darabot a Cleveland Orchestra, valamint Vlagyimir Ashkenazy zongorista adják elő ezen a felvételen. Az ember ha egy kicsit behunyja a szemét, s elmélyül (mint a tenger, ugye...), akkor valósággal hallja a víz, a hullámok mozgását. Mondjuk ha az ember egy üveg finom francia borral kiül valahol Dél-Franciaországban vagy Bretagne-ban a tengerpartra, s közben meg megy ez a zene, hát akkor...

Beach Boys: Catch a Wave (1963)

A Beach Boys a kezdeti éveiben, a hatvanas évek elején alapvetően ezekről a témákról szólt: tengerpart, szörfözés, csajok – Surfer Girl címmel jelent meg az együttes harmadik lemeze, amelyre ez a felvétel került. A napos, nyárias, tengeri hangulatból aztán nagyon sok zenekar kinőtt még a napfényes Kaliforniában, ám a Beach Boys később egy sokkal komolyabb és összetettebb együttes lett, a munkásság többek között a Pet Sounds című koncept-lemezhez vezetett 1966-ban, amely azóta is a pop-rockzene egyik alapköve.  

Beatles: Octopus's Garden (1969)

Az Abbey Road lemez meg (szerintem) a Beatles legfőbb mesterműve, erre pedig került egy olyan dal, amely a dobos Ringo Starr (eredeti nevén Richard Starkey) szerzeménye, ő is énekli, akárcsak egy másik, de sokkal „elszálltabb” tengeri számot, a Yellow Submarine-t. Az Octopus's Garden egy nyaraláson ihletődött, Ringo egy víz alatti polip kertjébe, a tenger fenekére, egy képzeletbeli világba visz el bennünket.   

Morcheeba: The Sea (1998)

Igen érzéki dal az angol együttes második, Big Calm című lemezéről, akkoriban még nem voltak akkora világsztárok, mint ma, kísérletezőbb dolgaik voltak. A tengerről szóló daluk nyitja az albumot, Skye Edwards énekesnő hangjának minden gyönyörűsége, gazdagsága kijön belőle. Egy része, na… A refrén négy sora „I left my soul there, / Down by the sea / I lost control here / Living free” (Kb. „Otthagytam a lelkem a tengernél / elveszítettem a kontrollt, szabadon élek”) pedig mindent visz, tényleg erről szól a tenger, ha az ember még ha képletesen is, de belemerül.  

Vama Veche: Vama Veche (1999)

Minden idők legismertebb román „tenger-zenekara”, amely a román tengerpart egyik ikonikus helységéről kapta a nevét. A Vama Veche a kilencvenes évek végén jött létre, a település neve az együttes neve is, az első lemezének nemlétező címe és címadó dala is egyben. De a Vara asta is nagyjából ugyanerről a témáról szól. A „Vámávékét” bizony Székelyföldön is sokan hallgatták-hallgatják (több tagcsere és felállásváltás után ma már csak Vama a neve), az énekes-szövegíró Tudor Chirilă nagyon ismert ember, gyakorlatilag influenszer-státusban van, egy igazi értelmiségi lázadó. 

KFT: Balatoni nyár (1986)

Térjünk át a magyarokra és a híres magyar tengerre, amit ezelőtt két és fél évtizeddel a KFT úgy megénekelt egy slágerben, hogy azt azóta is nehéz megugrani. A Siker, pénz, nők, csillogás című albumra állítólag csak azért írta ezt a dalt Bornai Tibor, hogy megmutassa a hanglemezgyárnak: az együttes a furcsa-vicces-abszurd dalai mellett tud elsőosztályú slágert is írni. Rengeteg feldolgozást ért meg, a magyar popzene egyik abszolút mérföldköve az elmúlt negyven évből.  

Ladánybene 27: Irány a Balaton (1998)

A reggae elsőszámú magyarországi képviselőjének a legjobb lemeze a Kell egy ház volt, amelyről a címadó dal szól egy óceánparti kis időtöltésről, ám a magyaroktól most csak balatonos dalokat válogattunk be, így esett erre a választásunk. Minden, Balatonnal kapcsolatos közhely, tárgy, érzés elhangzik benne.

Kiscsillag: Kit simogasson? (2011)

A Néniket a bácsiknak! című, még részben vicceskedvű Kiscsillag lemez egyik dala ez, punkos, törős-zúzós, ami szintén minden Balcsi-közhelyet felvonultat.  „Klottgatyától bikiniig, / lengyel fiúk, német cicik, / bronzolajtól fénylő testtel, / ha nagyon kell bent engedd el! / Kit simogasson a Balatooooon..?” – énekli Leskovics Gábor a dalban, amit Lovasi Andrással együtt eredetileg egy színházi darab betétdalának írtak, de az említett lemezre is felvették. Van egy ilyen verzió is belőle és egy ilyen is.

Cimbaliband: Balatoni nyaraló (2014)

A főleg a népzenére alapozó Cimbalibandnak is van egy nagyon vicces Balaton-dala, illetve videóklipje. Minden, ami a hetvenes-nyolcvanas években a balatoni nyaralással, együtt járt, itt is meg van énekelve és mutatva: Trabant, vidámság, hűtőtáska, napfény, német turista, lángos, Ötvös Csöpi, nádas, Badacsony. Tényleg, csak egy jó fröccs kell a hekk után, s lehet táncra perdülni!

Bagossy Brothers Company: Balaton (2022)

Bagossyék legújabb dala, alig néhány hete jelent meg – nem kell ahhoz tősgyökeres magyarországinak lenni, hogy legyen Balcsi-élménye az embernek. Székelyföldiekként büszkék lehetünk arra, hogy a hűvös Gyergyói-medencéből származó srácok írták az idén a Balaton Dalát. A klip is mestermű, Till Attila és Varga Ádám színész mellett Marsalkó Dávid (Halott Pénz) is szerepel benne.  Székely tenger nem lévén (ha lenne, akkor aztán tényleg erősen hasonlítanánk az írekre, hiszen a pityóka, a pálinka s a szabadságért való harc itt is, ott is állandó évszázadok óta..!), jobb híján nekünk is marad a Balaton vagy a román Fekete-tenger…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.