„Van aki a szépet keresi, van aki az igazat, van aki dokumentál, van aki megmutat”

Bodor Tünde 2024. március 08., 14:04 utolsó módosítás: 2024. március 08., 14:08

Alig egy maroknyian vannak, mégis színvonalas kiállítással rukkoltak elő a székelyföldi női természetfotósok. A Vadon Egyesület által megszervezett Női szemmel a természetben című tárlat megnyitóját március 7-én tartották sepsiszentgyörgyi vadászati múzeumban azzal a céllal, hogy a természetfotózásra bátorítsa a nőket, illetve a már e műfajban alkotókra felhívja a figyelmet.

„Van aki a szépet keresi, van aki az igazat, van aki dokumentál, van aki megmutat”
galéria
Fotó: Huszár Szilamér

A kiállítást Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke indítványozta, Demeter János ügyvezető igazgató pedig saját bevallása szerint eleinte kicsit kétkedve, utóbb viszont teljes mellszélességgel támogatta a tervet, mert

bár a női természetfotósok ugyanazokkal a gépekkel dolgoznak, ugyanazt a természetet fotózzák, vélhetően másképp látnak dolgokat, mint a férfiak, és amúgy a nők nem nagyon tolakodnak képeiket a nagyvilágnak megmutatni”.

„Fontos tudatosítani, hogy a nők nemcsak tárgyai a képzőművészeti alkotásoknak, hanem tehetséges alkotói is” – mondta Magyarósi Imola, ezért került sor a hagyományteremtő szándékkal, és nem véletlenül nőnap apropóján megnyitott kiállításra.

A szervezők felkérésére nyolc székelyföldi és egy brassói fotós válaszolt a felhívásra: Antal Esztilla, Barabás Imola, Bartha Erika, Juhos Ágota, Hoffman Edit, Kozma Erzsébet, Mihály Kinga, Pataki Hajnal, Tóth Piró.

Van aki szépet keresi, van aki az igazat, van aki dokumentál, van aki megmutat”

– idézte az LGT együttest Damokos Csaba formatervező, képzőművész, aki szakmai szempontból méltatta az alkotásokat. Képekből ugyanis – és bárminemű alkotásból – „csak jók és rosszak vannak”. Előbbiek ismertetőjele, hogy egy történetet mesélnek el, üzenetet hordoznak.

Meglehet, hogy sorsuk hosszú távon az lesz, hogy a mesterséges intelligencia számára adatbázissá lesznek – fejtegette Damokos – de szerinte

mindenképpen megsüvegelendő, hogy valaki végigjárja azt a hosszú utat, amíg egy keccintésből igazi, nyomtatott kép lesz.

Mint Barabás Imola elmondta – aki a Transnatura fotóklub tagjaként társszervezője volt a kiállításnak –, már a keccintésig is hosszú az út, mivel sokszor napokat tölt terepen, autóban aludva, hogy a legmegfelelőbb pillanatokban nyomhassa meg a kioldógombot:

például amikor hajnalban a rókamama hazahozza a zsákmányt, amikor a rókakölykök egymással hancúroznak, vagy az aparóka vadászni indul egyik utóddal, netán amikor a medve ellazultan játszik az erdőszélen.

„Mindig izgalmas és megható pillanatok, felemelő a részeseiknek lenni” – osztotta meg a természetfotós.

A megnyitón a Plugor Sándor művészeti líceum két diákja, Sebestyén-Lázár Kata és Ivaniczki Krisztina illetve tanárnőjük, Császár Katalin fuvolán adott elő néhány rövid zeneművet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.