Drasztikusabb lesz az adóemelés a cégeknek

Liget 2019. december 30., 13:06 utolsó módosítás: 2019. december 31., 13:40

A helyi önkormányzatokat törvény kötelezi arra, hogy évente az előző esztendőre vonatkozóan országosan megállapított infláció mértékével növeljék a helyi adókat és illetékeket. A Székelyhon Látótér mellékletéből olvashatnak arról, hogy mire számíthatunk e téren 2020-ban.

Drasztikusabb lesz az adóemelés a cégeknek
galéria
Változó az önkormányzatok adópolitikája

2018-ban 4,6 százalékos volt az inflációs ráta, így a 2020-ra megállapított helyi adókat és illetékeket ennyivel kell megemelniük az önkormányzatoknak, amelyeknek lehetőségük van az adózási kulcs csökkentésére a jogszabály által meghatározott minimális szintig.

A természetes és jogi személyek január első munkanapjától kezdve befizethetik a 2020-as helyi – ingatlanokra, területekre és gépkocsikra kirótt – adókat és illetékeket, így a helyi önkormányzatok a közelmúltban már döntöttek ezek mértékéről.

Sepsiszentgyörgyön azért tartották szükségesnek a járművek után kirótt adók emelését, mert az elmúlt években folyamatosan nőtt a bejegyzett gépkocsik száma, a polgármesteri hivatal pedig inkább az alternatív, zöldebb közlekedési eszközök használatára szeretné ösztönözni a lakókat.

Székelyudvarhelyen nem lesznek számottevő változások 2020-ban a helyi adók és illetékek vonatkozásában. Az önkormányzat az előírt 4,6 százalékkal emelte az értékeket, több adónem esetében ugyanakkor csökkentették az adózási kulcsot, hogy a lakóknak mindez ne jelentsen túlságosan nagy terhet.

Az általunk vizsgált városokban lakásadóként a legkevesebbet a sepsiszentgyörgyiek, legtöbbet pedig a csíkszeredaiak kell fizessenek 2020-ban Fotó: Kristó Róbert

Csíkszeredában a kötelezően előírt 4,6 százalékos emelésen túlmenően 2020-ra a kereskedelmi illetékeket is növeli a helyi önkormányzat. Az adóemelés vélhetően nem lesz túlságosan megterhelő a természetes személyek számára, a hivatalos tájékoztatás szerint ugyanis például egy 50 négyzetméteres lakás esetén az éves ingatlanadó a 2019-es 122 lejről 127 lejre emelkedik.

A teljes cikket a Székelyhon napilap Látótér mellékletében találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.