Elültetni a magot: harmincéves az Aprók Táncháza

Péter Beáta 2022. június 29., 18:26 utolsó módosítás: 2022. június 30., 10:56

Ádám Kati néni üzeni, hogy hétfőn fél öttől ismét lesz Aprók Táncháza – olvasható októbertől júniusig hétről hétre az anyás-babás online csoportokban. Ezelőtt harminc esztendeje jött létre Csíkszeredában a legkisebbek számára az Aprók Táncháza Ádám Katalin kezdeményezésére. Ma már azok a szülők is hozzák a gyerekeiket ide, akik gyerekkorukban ugyanitt táncoltak .

Elültetni a magot: harmincéves az Aprók Táncháza
galéria
Össztánc az Aprók Táncháza jubileumi ünnepségén Fotó: Ádám Gyula

Többezer gyermekkel szerettette meg a népi kultúrát, a néptáncot, népdalt, a népi gyermekjátékokat Ádám Katalin. Tanít nagyobb gyerekeket is, de az Aprók Táncházában elsősorban a tipegőket és az óvodásokat avatja be az együtt-táncolás, a gyermekjátékok örömébe, a kézműveskedés rejtelmeibe, a népdalok szépségeibe. Az évek során számos kiváló muzsikus és énekes működött közre a különböző helyszíneken tartott gyermektáncházban.

Ádám Katalin Fotó: Ádám Gyula

Ádám Katalin Oroszhegyen született, és mint mondta, beleszületett a hagyományokba, hiszen akkoriban a szülőfalujában még jártak bálba, kalákáztak egymásnál az emberek. Ugyanakkor az édesanyja pedagógusként táncot is oktatott, és Katalin kislányként eljárt a próbákra. Később a székelyudvarhelyi tanítóképzőben folytatta a tanulmányait, járt táncházba és táncolt a Venyige tánccsoportban is.

Ők már nem kicsik, de az Aprók Táncházából „nőttek ki” Fotó: Ádám Gyula

„Igazából a néptáncba Udvarhelyen mélyültem bele, nem annyira a színpadi előadásmódhoz, hanem a régi stílushoz fordultunk vissza. 1984-től 1990-ig Gyimesfelsőlokon, Komjáton tanítottam. Egy kicsi iskolában, én voltam az egyedüli tanító, de szinte egyfajta kultúrigazgató, telefonos kisasszony is, mert bárkinek bármi gondja volt, jött a »kurblis« telefonhoz. Abban a kicsi iskolában pityókalopó bálokat szerveztünk a szülőkkel közösen. Volt, amikor Halmágyiékat hívtuk, máskor Zerkuláék, a kiváló muzsikusok zenéltek nekünk, és jöttek a szülők, a családok nagy szeretettel. Ott mélyebben ráláttam a gyimesi táncokra. Már előtte, a tanítóképzőben kértem az osztályfőnökömet, hogy vigyen el oda a csángókhoz, mert ő nagyon sokat járt Gyimesbe növényeket, burjánokat tanulmányozni. Amikor megkaptam a kinevezést, mondta, hogy »immár, leányka, lesz lehetőséged a Gyimesekben nézelődni«. Itt közelebb kerültem a gyimesi kultúrához, emberekhez” – emlékezett vissza.

Molnár Anis mesét mond a gyerekeknek Fotó: Ádám Gyula

1990-ben Csíkszeredában, a Gyermekek Házában kezdett oktatni főként kézművességet, de népi gyerekjátékokat, néptáncot és népdalokat is. Ugyanakkor, férjével, Ádám Gyulával együtt táncházasként továbbra is részesei voltak a táncházmozgalomnak. „Én nem tartom magam táncosnak. Igyekszem a gyerekeket lendülettel elindítani ezen úton, szeretetben, alázatra törekedve. Aztán mindenki folytatja a maga lehetőségei szerint.”

Népdalok csilingelő gyermekhangon Fotó: Ádám Gyula

És hogy hányan tették meg az évek során az első tánclépéseket, hány kipirult, vidám gyermekarcot, bütykölő kis kezet lehetett látni, hány csilingelő hangocskát lehetett hallani itt? Még Katalin sem tudja összeszámolni. Akik egykor itt kezdték az ismerkedést a néptánccal, ma már a gyerekeiket viszik az Aprók Táncházába. Így volt ez június negyedik hetében is, amikor ünnepi táncházba hívták az érdeklődőket a jubileum alkalmából a csíkszeredai Zengő Térbe. 

Aprók Táncháza 2011-ben, a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében Fotó: Iochom Zsolt

„Számomra megható, és most is néztem, hogy milyen sokan vannak, akik valamikor totyogóként jöttek. Például Lakatos Zoltán, akire visszaemlékszem, hogy farsangi bálon kuktának öltözve mondikálta a versét, és játszott a vele egykorúakkal, most az ünnepségen már háromgyerekes apaként családjával vezette a héjszát és a felcsíki táncrendet a felnőtteknél. Melegség tölt el ezzel kapcsolatosan, és
hálás vagyok az égieknek, hogy egy ilyen hivatást bíztak rám, mert ez egyértelműen a Jóisten adománya. Én úgy képzelem, hogy fentről kapom, átáramlik, szétszóródik és sokakban megfogan.”

Vannak az Aprók Táncháza egykori látogatói között, akik mára kiváló táncosok. És olyanok is, akik nem ezen az úton mentek tovább, de az egyetemi évek alatt vagy felnőttként megfordultak a táncházas körökben.

Ádám Katalin harminc éve tanítja néptáncra, szeretteti meg a népi kultúrát a legkissebbekkel Fotó: Ádám Gyula

„Nagyon sokan elmondják, hogy milyen jó, hogy kicsi korban itt elkezdték, mert olyan örömmel kapcsolódtak be később is a táncba. Ezek az ifjak már rég túlszárnyaltak engem tánctudásban és nagyon sok mindenben, sokat tanulok tőlük, felnézek rájuk, de lányaimra, Rebekára és Julikára is. Példaértékű számomra, amit ők képviselnek. Egy jó ideje, mielőtt bemegyek a foglalkozásokra, áldást kérek a gyerekekre, az egész tevékenységünkre. A hagyomány átörökítésének a csíráit szeretném elültetni bennük, megmutatni valamit a csodálatos népi kultúránkból, ami aztán tovább virágzik, tovább gondolják, ifjúként, felnőttként maivá teszik” – hangsúlyozta Katalin.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.