Gyenisz Sapovalov: minden lélekből születik

Péter Beáta 2021. június 18., 16:49

Nagy tapssal köszöntötték a Csíki Kamarazenekar tagjai a közös próbára belépő Gyenisz Sapovalov világhírű csellistát, zeneszerzőt és karmestert a Csíki Mozi színpadán. Mindenki örült a viszontlátásnak, annak, hogy ismét együtt dolgozhatnak, léphetnek fel június 20-án. Ismét, mert két évvel ezelőtt már volt egy közös koncertjük Csíkszeredában, azért is tért vissza, mert nagyon jó élményekben volt része akkor – derült ki, amikor a próbát megelőzően beszélgettünk a művésszel. Az orosz nyelvről való fordításban Körösi Sándor Zoltán volt segítségünkre.

Gyenisz Sapovalov: minden lélekből születik
galéria
A rocker csellós, Gyenisz Sapovalov. Imádja, amit csinál Fotó: Veres Nándor

Gyenisz Sapovalov, vagy ahogy világszerte ismerik, Denis Shapovalov a vasárnapi hangverseny karmestere és szólistája mára a világ egyik leghíresebb csellistája, aki Európa vezető zenekarainak állandó meghívottja. 1974-ben született zenész családban, Csajkovszkij városban, az Urál szomszédságában.

„Édesanyám zongoraművész, édesapám karmester. Csupán négy és fél éves voltam, amikor anyukám mondta, hogy próbáljak meg csellón játszani. Akkoriban sok volt a zongorista, és kevés a csellós. Az elmúlt több mint negyven évben ezzel foglalkoztam, ez az én utam. Járom az én utamat.”

2000-ben diplomázott a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban, amelynek később tizenkét évig volt csellótanára. Az elmúlt napokban Csíkszeredában is tartott workshopot diákoknak. „A gyerekek nagyon boldogok voltak, és emiatt én is nagyon boldog voltam” – mondta mosolyogva.

A tolmács szerepét Kőrösi Sándor Zoltán vállalta Fotó: Veres Nándor

Nem csak klasszikus zenét játszik, kiváló dzsesszelőadóként is ismert és mint rockzenét szerző alkotó is. A Rock vs Rococo projektjével nagy közönséget vonzott be a klasszikus zenei koncertekre.

„Az első rocker Beethoven volt. Minden klasszikus zenész rockmuzsikus is lehetne. Az nem egy stílus, hanem a léleknek az ereje, a kisugárzása.

Volt egy elgondolásom, hogy összehozom a kettőt, és lehet, hogy ezzel egy új közönséget teremtenék, ha ilyesmit játszanék. Ez az energiától függ. Vivaldit is el lehet játszani úgy, mint egy rockzenét, Mozartot is.”

Elmondta, több hangszere is van, Csíkba a rubin- és gyémántköves csellóját hozta, de van 120 éves olasz hangszere, amelyet csak úgy, hív, hogy a nagymama, ugyanakkor egészen modern is.

A csellós és tolmácsa. Zenés „tűzijátékra” számíthatunk Fotó: Veres Nándor

A gasztronómiáról is szó esett, mint kiderült, nagyon szeret főzni, ismeri a francia, olasz, kínai, orosz konyhát, és a magyart is, egyik kedvenc étele a gulyás. Úgy véli, a főzés művészet, hasonló a komponáláshoz, érzék és sok lélek kell hozzá. „Amikor főzöl, azt érezned kell, szenvedéllyel kell csinálni. Mindenben lélek van.”

A vasárnapi eseményről elmondta, igazi olasz zenei tűzijáték lesz. A Csíki Moziban 18 órától kezdődő koncert gerincét a barokk Antonio Vivaldi, illetve a romantikus Gioacchino Rossini művei alkotják, melyek után saját műve is elhangzik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.