John Wick és a vak bérgyilkos

Tamás Attila 2023. április 02., 13:56 utolsó módosítás: 2023. április 08., 18:59

Keanu Reeves reneszánszát hozta el a 2014-ben bemutatott John Wick-mozi, ami azóta trilógiává bővült, és most egy negyedik filmmel egészült ki, amit most vetítenek a mozik. A franchise korábbi filmjeire minden téren rálicitáló John Wick: negyedik felvonás egy maratoni hosszúságú erőszakpornó, amiben Keanu Reeves karaktere kifogástalan öltönyben, a korábbinál is kevesebb beszéddel, az öncélúság határait meghaladva megy előre a neki kijelölt, felövésekkel és ökölharcokkal kikövezett úton. Kritika.

John Wick és a vak bérgyilkos
galéria
Lance Reddick, a John Wick-filmek egyik állandó szereplője a negyedik John Wick-mozi bemutatása előtt nem sokkal hunyt el, a korábban leforgatott filmben azonban még feltűnik, de csak nagyon rövid időre. A filmet azonban az ő emlékének dedikálták a készítők Fotó: Lionsgate

Van ez a két szenzációs akciófilm a 2010-es évek elejéről: az újhullámos keleti harcművész/színészek színe-javát felvonultató Raid (A rajtaütés) első és második része, amikben egy Rama nevű rendőr (a második részben már beépített, aki az alvilággal összefonódott korrupt főnökei ellen is küzd), aki olcsó teniszcipőben, farmerben és egyszerű fekete felsőben verekedi át magát verőlegények százain, hogy aztán a brutális, baseballütővel, kalapáccsal, vagy épp a puszta két kezükkel, elképesztő harctudásukkal, szívósságukkal és még két adalék pengével felszerelkezett profikat is legyűrve, golyót is kapva a testébe kinyírja a legfőbb hitvány embereket a bűnözői piramis csúcsán.

Rama-t semmi nem állíthatja meg, csak lelassítani lehet, a századik ütés, hasbarúgás, a hátán eltört léc csapása után is feláll, és megy tovább, megállíthatatlanul.

Bár a második Rajtaütés-mozi egy évben jött ki a John Wick első részével, mégis ott a hasonlóság a két franchise között, vagyis, hogy a főhős egy megállíthatatlan erő, ami számára nincs elmozdíthatatlan tárgy.

Fotó: Lionsgate

Rama és John Wick karaktere tehát sokban hasonlít egymáshoz, de míg Rama a puszta kezével, és az ellenségtől kölcsönvett fegyverekkel ver eszméletlenre, és öl meg több száz embert a két film során, addig John Wick nála is végzetesebb. Ő ugyanis

fejlövésekben és a torkok elvágásában utazik, ha pedig kell, akkor kombinálja a kettőt, csak hogy biztos legyen, hogy az általa legyőzött ellenfél nem kel fel többé a vele való összecsapást követően.

Mindezt persze ritmikus, sokszor egyre fokozódó intenzitású zenére, olyannyira pörgősen megkoreografált akciójelenetekben, hogy helyenként már ritmikus, halálos tánc-szekvenciának tűnik az egész.

De míg a Rajtaütés-filmek mocskos, vérgőzös, a keleti harcművészetek utcai harcokká „lebutított” verzióit, és a tömény erőszakot vonultatja fel hosszú, intenzív összecsapás-jelenetekben, addig

a John Wick-filmek ennek ennek a „jólfésült”, és amerikaibb unokatestvérei, ahol kifogástalan megjelenésű, öltönyös ex-bérgyilkosok, pontosabban közülük is a legjobb, a Keanu Reeves által alakított John Wick osztogatja a fejlövéseket az életét kioltani próbáló egyre marconább verőlegényeknek és orgyilkosoknak.

Fotó: Lionsgate

A John Wick harmadik részében volt is egyfajta crossower a második Rajtaütéssel, hiszen a főellenség két verőlegényét (videójátékos szakkifejezéssel élve, a főboss ellőtti két semibosst) a Rajtaütés két színésze játszotta, akikkel a végső összecsapás előtt megküzd John Wick, azonban nem öli meg őket, de

miután mindkettejüket harcképtelenné teszi, megígéri nekik, hogy találkozni fognak még.

A John Wick-franchise egy nagyon egyszerű premisszából indult: egy visszavonult, egyszerű életet élő bérgyilkos eltemetve feleségét, a tőle kapott kiskutyával próbál vigasztalódni, és sajátos módon feldolgozni a gyászt, azonban az egyik maffiózó hülyegyereke szemet vet az autójára, ami végül összecsapásba torkollik, amiben

kioltják az ártatlan kiskutya életét.

Miközben az egyszerű embernek tűnő Keanu Reeves karaktere bosszúhadjáratot indít a lelőtt kiskutyája miatt, az is kiderül róla, hogy ő nem egy egyszerű kisember, hanem a legendás John Wick, akinek egy sajátos szabályokkal működő bérgyilkos-társadalom rettegi a nevét, és félik, rettegik a visszatérését. A bosszúhadjárat pedig visszahozza őt a köztudatba, és az utóbbi évek egyik legjobb és legpörgősebb akciófilmjében izgulhattuk végig, hogy akkor ki is ez az ember, aki úgy osztja a fejlövéseket, mint matektanár az elégtelen osztályzatokat.

Videó: Lionsgate

A John Wick bár nem annyira brutális és nyers mint a fent említett Rajtaütés-filmek, de ebben is rendkívül részletesen megkoreografált, kicsit művibb akciójelenetek sokaságát látjuk, abból is a gun fu-nak keresztelt közelharci stílust (a kung fu és a gun szavak összevonásából), amiben az ökölharcok és a lőfegyverek magasszintű használatát ötvözik a karakterek, ugyanakkor Jakcie Chan harci stílusához hasonlóan a kezük ügyébe kerülő közelharci fegyvereket is bevetik egymás ellen. A John Wick készítői ráadásul ezt azzal fokozták, hogy

amikor hősünk kifogyott a töltényekből, nemes egyszerűséggel a pisztolyát vagy a tölténytárat vágta egyik-másik rárontó ellenfele fejéhez, ezzel is kiiktatva egy-két embert, miközben időt nyert, hogy új fegyvert szerezzen, vagy ököllel folytassa tovább a ráküldött bérgyilkosok eliminálását.

A John Wick negyedik részében is ugyanaz történik, mint a korábbi filmekben csak négyzetre emelve, megszorozva, sokszor öncélú túlzásokba esve, 2 óra és 49 percen keresztül, aminek jelentős részét a változatosabbnál változatosabb akciójelenetek sokasága teszi ki.

Fotó: Lionsgate

Azt nem tudjuk, hogy John Wick annak idején mivel érdemelte ki a legrettegettebb bérgyilkos hírnevet, de a négy film során bebizonyosodik, hogy tényleg egy brutális, megállíthatatlan bérgyilkos, aki tőmondatokban beszél, és a maga mögött hagyott hullahegyek után látszólag elege kezd lenni abból, hogy a fél világ rá vadászik. Ezt azonban mondhatni, hogy ő „intézte” magának, hiszen a négy film során sokszor elhangzik a szájából a következmény szó, ami azt jelenti, hogy

ebben a fura, piramisszerű bérgyilkosos világban megvannak a szabályok, amiknek megszegése visszafordíthatatlan következményeket von maga után.

Megölöd az egyik bérgyilkos-klán fejét? Akkor legközelebb egy nagyobb klán bérgyilkosai vadásznak rád, eközben pedig agyontetovált, lenge inges diszpécserlányok és az őket irányító matrónák könyvelik, iktatják és küldik szét a fejedre kitűzött egyre nagyobb vérdíjat a többi bérgyilkosnak, akik a pénz megszerzésének reményében megpróbálják kiiktatni a halálos célpontot. (Ebben a világban minden a bérgyilkosokért létezik, nincsenek rendőrök, hőseinken és az ellenségeiken kívül pedig csak az utcákon hömpölygő, biodíszlet embertömegek vannak, akik látszólag rá sem hederítenek arra, ha a közvetlen közelükben öltönyös bérgyilkosok vágják el egymás torkát, vagy nyitnak tüzet egymásra).

Fotó: Lionsgate

John Wick az első részben indított bosszúhadjárata következtében sorra dönti le a dominókat, ami miatt az egyre nagyobb és nagyobb halak, pontosabban a bérgyilkos-szövetség fölött álló Kör tagjainak a célkeresztébe kerül, akik végrehajtókat küldenek rá, a negyedik részben pedig egy extravagáns öltönyökben parádézó, luxuséletmódot űző francia márkit (Bill Skarsgård alakításában) bíznak meg azzal, hogy

egyszer s mindenkorra bevégezze a John Wick-kultuszt, és pontot tegyen kedvenc bérgyilkosunk ámokfutásának végére, akire már túlzás nélkül a fél világ vadászik.

A negyedik rész nézése közben fogalmazódott meg bennem, hogy hamarabb fogyunk ki a John Wick-filmekből, minthogy kiderüljön, kik azok a nagyhatalmú, arctalan figurák a mindenek felett álló Körben, akiket sosem látunk, de említésüktől még a legmarconább bérgyilkosok is visszavesznek az arcukból. Amíg azonban elkészül a már nagyon komolyan fontolóra vett ötödik felvonás (többek között azért, mert a negyedik rész a franchise legjobb mozibevételi nyitóhétvégéjét produkálta: 73,5 millió dollárt hozott az Amerikai Egyesült Államokban, míg 137,5 milliót világszerte), a készítők sorozatfrontra nyergelnek át, és ott bővítik a John Wick-univerzumot. Ennek első darabja az Ana De Armas főszereplésével készülő Ballerina lesz, ami a harmadik részben megmutatott orosz „balerinaképző” egyik prominensét helyezi a középpontba, de cameózni fog a sorozatban Keanu Reeves, a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt Lance Reddick, a Continental fejét játszó Ian McShane, sőt, a The Walking Dead Darylje, a rendkívül karakteres Norman Reedus is kiemelt szerepet kap a sorozatban. Emellett a bérgyilkosoknak otthont adó Continental múltjába is betekintést kapunk egy másik projekt révén, ami az 1970-es évekbe, a fiatal Winston és a jobbkezének számító Charon és a hotel előzménytörténetét meséli el a Peakock-ra készülő sorozatban.

Fotó: Lionsgate

A negyedik John Wick-film tehát minden téren rálicitál a korábbi filmekre, „főellenségből” is több lesz, ráadásul a videójátékos narratívához visszatérve, Wick több melléküldetést is teljesít a több mint két órás játékidő alatt, a végső összecsapás előtt.

Van itt rá vadászó vak bérgyilkos az IP Man-ek és a Star Wars: Zsivány egyes Donnie Yenjének alakításában, aki a film legmeghökkentőbb és sokszor már a komédia határait feszegető akciójeleneteit hozza, vannak golyóálló mellényes drabális spanyol verőlegények, akiknek érdekes módon a fedetlen fejüket senki nem célozza, az öltönyeik csak úgy nyelik a golyókat, a beléjük szúrt kések pedig csak apró karcolások számukra.

De van itt hájas német maffiózó, akin szintén nem fognak a fegyverek, de kardot rántó szamuráj-leszármazott is, aki pengéjével vág rendet a hoteljét elözönlő maszkos zsoldosok között, de a maratoni játékidőbe belefért egy névtelen fejvadász is, aki kutyájával és durván halálos fegyvereivel száll bele a John Wicket kontinenseken keresztül üldöző hajtóvadászatba, és aki révén visszatérnek a készítők ahhoz a nagyon egyszerű tanmeséhez, hogy „kutyát nem nyírunk ki, de még csak fegyvert sem fogunk rájuk, mert annak nagyon csúnya következménye lesz”.

És akkor mindenkivel szemben ott van a szintén golyóálló öltönyt viselő John, akit

sosem talál el egyetlen jól irányzott lövedék sem, és aki elképesztő magasságokból zuhan le, és töri össze magát, akinek már csak kilenc ujja van, és a gyorsan száguldó autók is előszeretettel csapják el őt is, de John mindig feláll, és összeszorított foggal gyilkol tovább, mert őt senki és semmi nem tudja megállítani.

Mert ő John Wick, aki a négy film során alaposan rászolgált a hírnevére. És pont.

Fotó: Lionsgate

A John Wick negyedik része tehát minden téren felülmúlja az előző filmeket, a kérdés már csak az, hogy hová és meddig lehet fokozni ezt az őrült tempót, és öncélú megalomániát, amit Chad Stahelski akciórendező diktál. Ahogy fennebb írtam,

hamarabb fogyunk ki John Wick-projektekből, minthogy kiderüljön a végső, mindent a kezében tartó főgonosz kiléte, de igazából nem is az a lényeg, hogy ki, vagy kik ennek a rejtélyes bérgyilkos-szövetségnek a feje(i), hanem, hogy John Wick hányféle módon tud több tucatnyi ráküldött zsoldost és bérgyilkost a másvilágra küldeni, miközben egyre növekszik a fejére kitűzött vérdíj.

És bár a negyedik rész pontot tesz az eddigi történések végére, ahogy az Hollywoodban lenni szokott, van az a pénz, hogy egy sima csavarral folytatni tudják a történetet, de ha a szükség úgy hozza, akkor új főszereplővel, időugrással, esetleg a múltba való visszaugrás eszközével is szőhetik tovább a John Wick-univerzum történetét, ahogy azt a már készülő tévés spin-offok is mutatják. És, hogy hol lesz ennek a vége? Ott, ahol

a jövőben valamelyik John Wick-projekt megbukik a jegypénztáraknál, vagy gyenge nézettséget hoz a neki otthont adó streamingplatformnak.

Mert John Wicket és a nimbuszát igazából csak a nézők ölhetik meg az érdeklődés teljes hiányával. Rajtuk kívül pedig senki más.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport