Kárpát-medencei népmesemondó verseny: Hencidától Boncidáig

Liget 2019. november 04., 15:19 utolsó módosítás: 2019. november 04., 17:37

Felnőtteknek szóló, élőszavas népmesemondó versenyt hirdet a Hagyományok Háza. A Hencidától Boncidáig elnevezésű versenyre december 31-ig várják a jelentkezőket.

A versenyre azokat a 18 éven felülieket várják, akik improvizatív módon, élőszóban adják elő az általuk választott magyar népmesét Fotó: Forrás: Csermák Zoltán

Másodszorra hirdeti meg a Hencidától Boncidáig... című, határokon és generációkon átívelő népmesemondó versenyét a Hagyományok Háza. A verseny minden, 18 év feletti korosztály számára nyitott, az intézmény a felnőtteknek szóló népmesemondó versenyére azokat a jelentkezőket várja, akik improvizatív módon, élőszóban adják elő az általuk választott magyar népmesét. Jelentkezni 2019. december 31-ig, a Hagyományok Háza honlapján található jelentkezési lap kitöltésével lehet. A verseny fordulóit 2020-ban tartják – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

„Az elmúlt évben meghirdetett, de idén lebonyolított versenyen a résztvevők három városi fordulóban: a jászberényi Népmesepontban, a békéscsabai Meseházban, valamint Hatvanban, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretei között mérhették össze tudásukat” – foglalja össze a versenysorozat tapasztalatit Klitsie-Szabad Boglárka népmese szakelőadó, néprajzkutató. Úgy véli, a kezdeményezés igazi eredménye, hogy a jelentkezők megismerhették egymást, közöttük szakmai kapcsolatok és barátságok szövődtek.

A pedagógus, a kezdő tehetségek és a hivatásos mesemondó kategóriákban mintegy félszáz – az egész országból és külhonból érkezett – résztvevő szoros versenyben vehetett részt. A jelentkezők között a férfiak és a nők aránya nagyjából azonos volt. A díjakat három sávban – Aranysávban, Ezüstsávban és Bronzsávban – osztották ki. Emellett többen számos különdíjban – mint a legszebb tájnyelven mesélő, a legígéretesebb ifjú tehetség – részesültek, s többen könyvjutalmat is átvehettek.

Az idei jelentkezés alapján a Hagyományok Háza a területi fordulókat február-május között szervezi, majd a továbbjutók a júniusi, Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon találkoznak.

Bővebb információk a Hagyományok Háza honlapján

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat