A nő, aki életre kelti a tárgyakat

Péter Beáta 2017. október 09., 16:08 utolsó módosítás: 2017. október 09., 17:10

Matematika-informatikát, majd közgazdaságot tanult, mégis úgy érezte, hogy a művészetekben tudna kiteljesedni igazán. Próbálkozott is ezzel-azzal, és amikor a szülei már megnyugodtak, hogy mégiscsak „rendes ember” lesz belőle, sikeresen felvételizett a bábművészeti szakra. Bende Zsuzsanna aztán otthon, Csíkszeredában kezdte bontogatni a szárnyait, készítgetni a bábjait, több produkcióban is közreműködött már és gyerekcsoportoknak tart bábos foglalkozásokat.

Kellett a kütyü a kezébe Fotó: Sándor Csilla

„Vonzott mindig a színészet, kerestem az utam, elkezdtem rajzolni, énekórákra járni, miután elvégeztem Kolozsváron a közgazdasági egyetemet. Nagyváradon dolgoztam egy évet, ott volt egy énektanár, aki operaénekes volt és tartott nekem órákat, Ezzel párhuzamosan egy képzőművész rajzórákat tartott. Ezt követően Hollandiában mesteriztem menedzsmentből, és egyik héten szerdán államvizsgáztam, másik héten pedig Kolozsvárra felvételiztem a színire. Nem vettek fel, egy évet dolgoztam Csíkszeredában a Caritasnál, anyumék meg voltak nyugodva, hogy lenyugodtam, van munkahelyem, milyen jó lesz, rendes ember lesz belőlem. Aztán márciusban bejelentettem, hogy felvételizek Marosvásárhelyre a színire” – mesélte egy szuszra, amikor leültünk beszélgetni egy kávézóban. A vásárhelyi művészeti egyetem bábszínész osztályába vették fel, utólag számára is letisztult, hogy miért így kellett történnie: „kellett a kütyü a kezembe”.

2014-ben államvizsgázott, majd hazatért Csíkba azzal a szándékkal, hogy egyéni műsorokat készítsen. De aztán úgy alakult, hogy

nem csak a bábjátékával örvendezteti meg a gyerekeket, hanem be is vonja őket a bábozás rejtelmeibe.

Sok játék is színesíti a foglalkozások kínálatát Fotó: Sándor Csilla

Itthon megsimerkedett Bakó Klára képzőművésszel, aki bábozik is. Leültek beszélgetni, és kiderült, hogy mindkettőjüknek sok-sok terve van a bábozással kapcsolatban. „Közösen terveztünk egy foglalkozást a gyerekeknek. A Nagy István Művészeti Iskolában Lukács Andrea tanítónő osztályával kézműves foglalkozás keretében bábokat készítettünk, báboztunk. Aztán egész tanév végéig bejártam, sok mindennel foglalkoztunk: drámajátékok, beszédtechnika, hangképzés, mondókázás. Közben készültünk a János Vitéz előadásra, a gyerekek festették, ragasztották a bábokat, majd össze is hoztuk az előadást. Ez annyira jól sikerült, hogy következő tanévben az igazgatónő beleegyezésével bábos foglalkozásokat tarthattam a diákoknak” – meséli Zsuzsanna, aki ebben a tanévben is különböző gyerekcsoportoknak tart foglalkozást, a játékos órák keretében úgy sajátítják el a résztvevők a bábozás csínját-bínját, hogy közben nagyon jól szórakoznak. A nyáron a bábművész által bejegyeztetett Menő Manó Egyesület a Csíki Moziban Manó Fesztivált is szervezett, amelyen bemutatták a csoportokkal készült bábprodukciókat.

Bende Zsuzsanna és a Role Fotó: Dánél Hajnalka

Nem csak foglalkozásokat tart a csíki bábművész, szülinapokra, falunapokra is hívják fellépni. Ugyanakkor dolgozott már a Boszorka bábcsoporttal, amellyel a Tündérkeresztanya című előadást készítették el, a Csíki Játékszín színészeivel a Gomolyka és Huncitusz varázsló című produkciót, legutóbb pedig Bakó Klárával és a Role zenekarral közösen a Petőfi Sándor Általános Iskolában mutatták be a Kacor király című bábjátékot. A Role zenekarral sem ez az első együttműködése, a Szent László, légy velünk! című előadás óriásbábjai is hordozzák a keze munkáját.

Kacor király. A paraván mögött Bende Zsuzsanna és Bakó Klára Fotó: Dánél Hajnalka

A színház-bábszínház kapcsolatáról a bábművész úgy véli, onnantól, hogy egy színész megelevenít egy tárgyat, az már bábjáték.

„Egy színházi előadásban, bábelőadásban, ma már elmosódnak a vonalak, hogy mi az ami színház és mi az ami bábszínház. A különbség az, hogy az ember hová szeretné elhelyezni magát. Az-e a fontos számára, hogy ő megnyilvánuljon és ő kapja a figyelmet, a mimikái, a gesztusai, a belső állapota, vagy az a fontos, hogy egy tárgyat helyez előtérbe”

– mondja a bábművész. Hozzáteszi: a bábmozgatási technikától függetlenül fontos, hogy színészként valaki hogy van jelen a színpadon, mi a belső állapota, mert ez mind kivetítődik a bábra.

Bende Zsuzsanna és Bakó Klára a Kacor király előadás után Fotó: Dánél Hajnalka

Bende Zsuzsanna szerint annyiban más egy felnőtteknek szóló bábelőadás egy gyerekeknek szólótól, hogy a gyerekek sokkal hamarabb reagálnak ott helyben. Ha unják, akkor nagyon unják, ha élvezik, akkor nagyon élvezik, rögtön kapsz visszajelzést. És bevonni is könnyebb őket – mutatott rá Bende Zsuzsanna.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat