Kiaknázzák a kulturális turizmusban rejlő lehetőségeket Sepsiszentgyörgyön

Bodor Tünde 2024. február 22., 20:48

Sepsiszentgyörgy jó hírét viszik az ország minden szegletébe a kulturális maratonra vállalkozó turisták, és ez elsősorban Popa Anna Marianak, a megyeszékhelyi román színház igazgatónőjének, illetve az Andrei Mureșanu színház (TAM) társulatának köszönhető. Nekik sikerül ugyanis úgy tálalni a város nevezetességeit, hogy annak ízét többször is megkívánják és mással is megkívántassák a vendégek.

Kiaknázzák a kulturális turizmusban rejlő lehetőségeket Sepsiszentgyörgyön
galéria
Részlet a La ronde előadásból

Popa Anna Maria Sepsiszentgyörgy egyik ismert személyisége amiatt, hogy hidat épít a magyarság és románság között, illetve a világhálón is bátran felvállalja – nem mindig és mindenki számára rokonszenvesen – hogy szimpatizál a magyar közösséggel. Az általa vezetett színházi élet sokat köszönhet kreativitásának és annak a csapatszellemnek, amelyet ott tart fenn.

Az Andrei Mureșanu Színház már 2017 óta műveli a kulturális turizmust, amely alatt azt kell érteni, hogy

más városokból – többnyire Bukarestből – idecsábítják a nézőket az előadásokra, de azon kívül a környező településekről is várnak nézőket, olykor az előítéletek falán is réseket ütve.

A háromhavi gyakorisággal megrendezett akciókat, a közönségszervezésnek ez a módját azóta más színházak is átvették, így már a craiovai és konstancai társulat is csatlakozott, sőt ők már közös Facebook-felületen (Turism cultural) hirdetik programjaikat.

A sepsiszentgyörgyi színház legutóbbi ilyen akciója múlt hétvégén zajlott, amikor is temesvári, aradi, galaci, kolozsvári, galaci és nagyváradi vendégeket láttak vendégül. A távolabbról érkezők kérésére, kétnapos programot szerveztek számukra, akárcsak egy utazási iroda:

szállást, étkezést, szállítást és belépőjegyeket biztosítottak nekik a város számos kulturális intézményébe amellett, hogy a látogatók megtekintették a színház repertoárjának két, szerelemhez kapcsolódó előadását (La ronde és Szakura szendvics).

Egy maraton volt ez a hétvége – mondta el Popa Anna Maria, akit csak Annamariként emleget a szentgyörgyi közönség. A két, teltházas játszott előadás mellett a hétvégébe belefért a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Múzeum, a Magma Kortárs kiállítótér, a vadászmúzeum és a Székely Nemzeti Múzeum meglátogatása is, sőt a Vadon Egyesület kisvonatán is körbeutazták Sepsiszentgyörgyöt a vendégek.

Mindnyájan nagyon értékelték, „hogy gyönyörű tiszta a város, hogy „hihetetlenül sok” a kulturális intézmény és esemény, ami egy ilyen kisvárosban még meglepőbb és kétségtelenül az önkormányzat érdeme is.

Mindnyájan nagyon élvezték az itt-tartózkodást és többen megfogadták, hogy máskor is visszatérnek”

– számolt be megkeresésünkre Popa Ana Maria.

Összefog a három sepsiszentgyörgyi színház

Március 14 és 27-e között Showcase címmel közös fesztivált rendez a három sepsiszentgyörgyi színtársulat: az Andrei Mureșanu és a Tamási Áron Színház (TÁSZ), illetve az M Stúdió. Ez idő alatt naponta játszik majd valamelyik társulat, miközben

a román előadásokat magyarul feliratozzák és a magyarokat románul.

A TAM nyolc, a TÁSZ négy és az M Stúdió két előadása szerepel a repertoárban. A szervezők lehetővé szeretnék tenni, hogy egy nagyon rövid periódusban a nézők, de a kritikusok és fesztiváligazgatók is megnézhessék a színházak legjobb előadásait. Nem utolsósorban

a kulturális turizmust is élénkítenék, és úgy tűnik, hogy eredményesen hiszen máris számos érdeklődő foglalt magának szállást és jegyet Szentgyörgyön a Showcase apropóján.

Várhatóan a sepsiszentgyögyiek körében is népszerű lesz a rendezvény, a román színház közönségének szinte fele ugyanis általában a magyarok közül kerül ki, a város jó nevű magyar középiskoláinak ifjúsága is rendszeresen látogatja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.