Magasztos erdélyi drónfelvételek a szegedi egyetemi tanártól

Bede Laura 2017. augusztus 25., 15:49 utolsó módosítás: 2017. augusztus 28., 12:13

Légi felvételeken mutatja be Erdély természeti csodáit Ötvös Sándor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. A 4K felbontásban készült mozgóképsorozat első részét pár nap alatt már több ezren tekintették meg.

Látványos, felemelő képsorozat Fotó: Ötvös Sándor

Székelyföldi tájakat örökített meg Ötvös Sándor egyetemi tanár a három részes drónvideó-sorozat első darabjában, amelyet szerdán töltött fel a világhálóra, s amelyen a Gyilkos-tó és a Békási-szoros környékét mutatja be.

„Nagyon közel áll hozzám ez a tájegység, gyakran jövünk ide Szegedről kirándulni a barátokkal, családdal. Egy ideje űzöm ezt a hobbit, főleg Magyarországon szoktam fotókat, videókat készíteni. Amikor szerveztük a nyári utunkat, akkor jött az ötlet, hogy elviszem magammal a drónt, ezt a távolról irányított légi járművet, és ezt a számomra igen kedves tájat megörökítem” – mondta el lapunknak Ötvös Sándor.

Hozzátette, az egyhetes kirándulás során több helyre látogattak el, de főleg Székelyföldet járták be.

„A számunkra legkedvesebb pontokon álltunk meg, és töltöttünk el egy kis időt, a nyaralás második részében Torockón is jártunk, amit szintén megörökítettem. A sorozat másik két részéhez már elkészültek a tervek, megvan a nyersfelvétel, már csak a videó szerkesztése, vágása és egyéb munkálatok vannak hátra.

A második részben a Libán-tetőt, a Madarasi Hargitát, és Zetalakát szeretném bemutatni, az utolsó részben pedig Torockót és a Tordai-hasadékot”

– részletezte az egyetemi tanár.

Ötvös Sándor arról is beszámolt, hogy az első, két és fél perces rész körülbelül másfél–két órás nyersanyagból jött össze, és egy hét alatt végzett az utómunkával. A repüléssel, helyszínváltoztatással, tervezéssel fél, vagy akár egész napot is el lehet tölteni, a videó szerkesztése pedig pár napot, hetet vesz igénybe.  

„Néha elakadok a munkával, vagy nem találom a megfelelő zenét, de mivel ez nekem csak hobbi, nincs határidőm, és amikor úgy érzem, hogy megszáll az ihlet, akkor dolgozok a kisfilmen.

Amikor összeállítok egy videót, elég sok időt szoktam azon gondolkozni, hogy milyen zenét tegyek a felvételek alá, és gyakorlatilag a zenére komponálom az egészet”

– magyarázta az egyetem munkatársa.

Mint kifejtette, a magasztos, egyháziének-szerű motívumokat azért alkalmazta, mert olyan hangulatot adhat a videónak, amivel még inkább átélhető a tájak nyújtotta élmény. „Ezek a felvételek hobbicélból készültek, majd felkerültek a saját oldalamra és Youtube-csatornámra, igazából örömet akartam szerezni velük.

Nem juthat el mindenki gyakran Magyarországról Erdélybe, de ha megnéz egy-egy ilyen videót, talán hasonló élményben lehet része, és a hatalmába keríthetik a tájak.

A munkálatok költségvetését nem számoltam össze, egy négyrotoros, kamerás drónnal dolgozom, de ezt már korábban megvettem” – részletezte Ötvös Sándor.

A sorozat második része gyakorlatilag már elkészült, csak simításokat végez rajta, és a harmadik rész feldolgozásához is hozzálátott. Körülbelül egy–három hét múlva közzéteszi a videókat, és azt tervezi, hogy télen visszatér Erdélybe, és megörökíti a havas tájat is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat