Méghogy nincs időnk olvasni! Szabados Ágnes és „életmentő” könyvei

Szász Cs. Emese 2022. május 25., 18:23

A könyvnek nem a könyvvel kell versenyeznie, hanem a Netflixszel – hangoztatja igen gyakran Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója. Az RTL Klub híradós műsorvezetőjéről sokan tudják, hogy szabadidejében olvasásnépszerűsítő tevékenységeket végez, nem is akárhogyan. Többezren olvassák vele együtt ugyanazt a könyvet minden hónapban. Ágnes pedig állítja, mindegy, hogy mit olvas az ember, csak olvasson, hagyja, hogy hasson rá a könyv.

Méghogy nincs időnk olvasni! Szabados Ágnes és „életmentő” könyvei
galéria
Valamiféleképp tényleg megmentették a könyvek az életét a Nincs időm olvasni kihívás alapítójának Fotó: Haáz Vince

Először járt Erdélyben Szabados Ágnes, aki a hétvégén a marosvásárhelyi KULT Alternatív Kulturális Fesztivál meghívottja volt, s arról beszélt többek közt, hogy hogyan mentették meg a könyvek az ő életét, hogyan lett hivatása a hobbiként űzött olvasás, de ahhoz is adott tippeket, hogyan lehet „visszatalálni” az olvasáshoz, ha felnőttként kissé elveszítettük az olvasási kedvünket.

Szabados Ágnest estéről estére a magyarországi RTL Klub Híradójában láthatjuk, amint beszámol az aznapi történésekről. De van neki egy másik, ha nem is az egész ország, de a könyvbarátok által jóval jobban ismert oldala is: Ági évek óta olvasásnépszerűsítő tevékenységet űz, amellett, hogy egy csaknem 50 ezres tagot számláló „könyvklubot” vezet, könyvesboltot nyitott, könyvkiadót alapított, és számos podcastje, műsora, projektje van, amelynek az a célja, hogy közelebb vigye a könyveket az olvasókhoz.

Nem igaz, hogy nincs időnk olvasni

De hogyan mentették meg a könyvek az életét? – tette fel a marosvásárhelyi beszélgetés címének számító kérdést Szabados Ágnesnek Csatlos Tünde. Ágnes pedig szívesen mesélte el saját történetét.

„Én most már nyolc éve vezetem az RTL Híradót, és nagy tévhit, hogy csak az időseket érinti a kiégés. Én borzasztóan kiégtem. Nagyon hamar elértem a gyerekkori álmomat: az ország vezető híradóját kezdtem el vezetni 25 évesen, és akkor van egy fiatal, megtorpan, hogy nincs tovább, csak a monoton munka. Hiába, hogy különleges munka, különleges hivatás, kiemelt pozíció, de a kiégés elég hamar elért engem is”

– mondja Ágnes, aki szerint valahol erre a kiégésre adott válasz volt öt évvel ezelőtt a Nincs időm olvasni, amelyet eleinte inkább csak egy játéknak képzelt, semmiképp sem volt ez egy tudatosan felépített marketinggépezet.

A KultFeszt egyik legjobban várt vendége érkezik Fotó: Haáz Vince

Ágnes elárulja, önmagát is szerette volna motiválni ezzel a kihívással. „Én mindig szerettem olvasni, sokan tudják rólam, hogy a Harry Potter volt az első olyan olvasmányélményem 12 évesen, amely a könyvek felé lökött.

Mindig is szerettem olvasni, de azért nálam is voltak olyan hónapok, amikor ez kimaradt, és öt éve voltak menők ezek a jeges vizes-vödrös kihívások az interneten. Én meg arra gondoltam, hogy ha már kihívás, akkor legyen egy olvasós kihívás, annak több értelme lenne. Közben magamat is akartam motiválni, hogy igenis minden hónapban vegyem rá magam arra, hogy egy könyvet elolvassak, mert valószínűleg több is lesz belőle akkor, ha a napjaink részévé tesszük az olvasást. Azért lett ez a címe, hogy Nincs időm olvasni, hogy bebizonyítsuk, hogy igenis van időnk olvasni”

– mondta Szabados Ági, aki szerint a legnagyobb „bullshit”, vagyis marhaság, baromság, hogy nincs időnk olvasni. Úgy véli, az elfogadható érv, hogy nem találunk jó könyveket, az is, hogy könnyebb a Netflixet bekapcsolni, hogy nem tudunk egy könyvre koncentrálni – ez mind elfogadható.

„Azt, hogy nincs időm olvasni, azt nem tudom elfogadni. Szerintem meg lehet oldani három gyerek, két kutya, nyolc macska, négy munka és minden más mellett is” – fogalmazott az olvasásnépszerűsítő műsorvezető, akinek ebből a hobbijából, ebből a felhívásából lett egy új hivatása. „Gyertek, olvassatok velem, mondtam. Én őszintén azt gondoltam, hogy a barátaimon és néhány ismerősön kívül mást ez nem nagyon fog érdekelni, és akkor hipp-hopp ezren lettünk, meg kétezren, meg ötezren. Aztán találkozni kezdtünk élőben, s akkor eltelt öt év, és mindjárt 50 ezren vagyunk, most már könyvesboltom van, most már könyvkiadóm van. Nagyon sok minden lett ebből a hobbiból indult, misszióvá, szenvedéllyé, majd hivatássá vált olvasásnépszerűsítésből” – vallotta be Ági. Hozzátette,

valójában ez mentette meg az életét a kiégéstől, hogy egy új hivatásra lelt,

egy új szakmát talált, miközben van, hova fordulnia, ha problémája van, és nagyon sok új barátra is lelt.

Egy könyvmoly álma

S hogy hogyan lett ebből a kihívásból könyvesbolt, majd könyvkiadó? Álmodott-e arról, hogy valaha ez lesz a hivatása? Ágnes elárulta, mint nagyon sok könyvmolynak, neki is az volt az álma, hogy írjon egy könyvet, vagy legyen egy könyvesboltja. „Utóbbi annyira irreális álom, hogy ki sem mered mondani hangosan. Én is így voltam, sokáig dédelgettem azt az álmot, hogy talán egyszer én is írhatnék egy regényt. Aztán be kellett látnom, hogy nem az a szerepem most, fontosabbnak tartom, hogy például a könyvkiadóm révén tehetséges embereknek lehetőséget tudok adni. De egyszer majd hátha nekem is meglesz a történetem és megírom.”

Csatlos Tünde beszélget Szabados Ágnessel Fotó: Haáz Vince

A beszélgetés során elhangzott, hogy

sokféleképp „menthetik meg” a könyvek az életünket, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen olvasmány után nyúlunk.

Míg sokan szórakozásból olvasnak, mások tudatosan nyúlnak olyan könyvekhez, amelyek arról szólnak, ami éppen zajlik az ő életükben, lelkükben, vagy lehetséges választ keresnek egy problémára, vagy egy életstratégiát, esetleg egy megoldási javaslatot keresnek.

„Lehet, van, ahonnan úri huncutságnak tűnik, hogy ezek Pesten összeülnek, hogy megbeszéljenek egy könyvet, de mennyire izgalmas, hogy elolvasunk egy könyvet, és az egyébként magányos tevékenységből közösségi tevékenység válik. Olvasok valamit, és azt az érzést kelti, hogy muszáj ezt megbeszélnem valakivel. Nem csak arról van szó, hogy meglepődtünk egy-egy fordulaton, s meg kell beszéljük, hogy a másik is, hanem érzésekről, hogy mi zajlott le bennünk. Sokrétű ez a könyvklub, sokkal többet ad lelkileg” – vallja a műsorvezető, aki négy év olvasásnépszerűsítő tevékenység után vallotta be magának is, hogy őt annál sokkal jobban érdekli ez a könyves dolog, minthogy elolvas egy könyvet, majd Instagrammon ajánlja. Tudni akarta, hogy miért olyan a borítója, hogyan készül – ezért is végzett el egy iskolát erről, majd jött a Libertine könyvesbolt és a kiadó is. Mára nyolc kiadott könyve, hat szerzője lett az elmúlt másfél év alatt – annak ellenére, hogy éppen egy világjárvány közepén fogott neki a könyvkiadásnak. Ma már ismert szerzők keresik a kiadót, és rengeteg kéziratot is kapnak. Szabados Ágnes elismeri, simán megmaradhatott volna azon a szinten, hogy olvas valamit, és ajánlja, de ő többet akart ennél.

„Komoly függőségem, hogy szeretek hatással lenni az emberekre”

– ismeri el.

A sznobizmus bűne

Bár Szabados Ágnes is úgy érzi, körülötte mindenki olvas – vagy legalábbis senki sem meri az ellenkezőjét állítani neki, úgy véli, ez csak a buborékjelenség, hogy hasonló emberek hasonló meggyőződésű emberekkel veszik körbe magukat, s ezért úgy érzik, mindenki olvas. A valóság azonban más,

kutatások, felmérések is bizonyítják, hogy az emberek alig tíz százaléka szokott olvasni.

Ágnes nem esik kétségbe ezért, mert úgy érzi, éppen ezzel van dolga neki, sokkal inkább esik kétségbe azért, hogy a könyvek ára egyre inkább megy fel az utóbbi időben. Előbb a Covid, majd a háború miatt is, de megháromszorozódtak a papírárak, s míg két-három éve négyezer forint volt egy könyv átlagban, most öt-hatezer. Ágnes attól fél, hogy ez fogja előbb-utóbb távol tartani az embereket a könyvektől.

Ágnes attól fél, hogy az áruk fogja előbb-utóbb távoltartani az embereket a könyvektől Fotó: Haáz Vince

Olvasói körökben sokszor felmerül a kérdés, hogy mit olvassunk. S míg van, aki csak a magas irodalmat tudja elfogadni mércének, Szabados Ági harcos szószólója annak, hogy mindegy, hogy mit olvassunk, csak olvassunk.

„A sznobizmus is távol tartja az embereket az olvasástól, hogy ha azt hangoztatjuk, hogy csak ilyet vagy csak olyant, és ciki, ha ezt meg azt olvasom. Szerintem nem egy jó hozzáállás ez. Én ezért mindig ki szoktam állni”

– mondta Ágnes, aki sokszor szembesült azzal, amikor elkezdték irodalmi műsorokba hívogatni, és elmondta, hogy neki a Harry Potter volt a nagy olvasmányélménye, akkor meglepődtek, és kinevették. Ő azonban nem szégyelli.

Bár gondolhatjuk azt, hogy körülöttünk mindenki olvas, a valóság rácáfol erre Fotó: Haáz Vince

 „Szerintem a könyvnek nem a könyvvel kellene versenyeznie, a műfajnak a műfajjal, hanem a Netflixszel. Hogy megértse az ember, hogy ha hazaér dögfáradtan egy hosszú munkanap után, lehet, hogy plusz energiabefektetés a könyvet kinyitni és olvasni, de sokkal többet fog adni, mintha csak bekapcsolja a Netflixet”

– hangsúlyozta Ágnes, aki szerint a legtöbb olvasót is a 12 éves korosztálytól veszítjük el, amikor kezdőnek a komolyabb kötelező olvasmányok, pedig a fiataloknak is tudniuk kéne, hogy a kötelező olvasmányok nem egyenlők az olvasással. Ágnes például 16 évesen Szerb Antal munkásságával szerette meg az irodalmat, amikor emeltszintű érettségire készült.

Hogyan találjunk vissza az olvasáshoz?

Az olvasásnépszerűsítés szakértője arra is adott tippeket, hogyan lehet felnőttként visszatalálni az olvasáshoz, ha kicsit „elveszítettük a fókuszt”. Állítja, mindenképpen jó könyvekkel – s talán ez a legnehezebb.

Magyarországon minden huszadik percben megjelenik egy könyv, túltermelési válság van, és nehéz kiszűrni, mi az, ami jó.

Ezért is fontos az olyan emberek munkája, akik mondjuk booktuberek, vagy Instagrammon ajánlanak könyveket. „Amúgy meg azt mondja a pszichológia, hogy 28 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon. Tehát, ha valaki hazamegy, és bár megerőltetőnek tűnik, de mindennap egy picit olvas, nem telik el nap, hogy ne venne könyvet a kezébe, akkor egy hónap után megkerülhetetlen része lesz a életének az olvasás” – magyarázza Ágnes.

Hogyan lehet visszatalálni az olvasáshoz? Trükkökre, tippekre is kíváncsiak voltunk Fotó: Haáz Vince

Persze mindemellett vannak még tippjei Ágnesnek az olvasóvá váláshoz. „Mindig van nálam könyv. Ha nincs nálunk könyv, akkor soha ne fogunk tudni időt kiszakítani a napunkból az olvasásra. Este lefekvés előtt egyébként sem ajánlják a monitort, érdemes inkább olvasni” – tanácsolja. Hozzáteszi, meg kell tanulni az 5-10 perces olvasóidőket is kihasználni, ha olvasóvá akarunk válni, ma már ugyanis nagy luxus az a gondolat, hogy majd bekuckózunk egy pohár kakaóval, esik a hó, dzsesszzene szól, és mi csak olvasunk. Ilyen ritkán adódik, úgyhogy meg kell teremteni az alkalmakat – akár például fodrásznál is.

Ágnes szerint a legnagyobb baj azonban, hogy sokan nem jó könyvet választanak, s ilyenkor fontos, hogy

ne szenvedjük végig azt a könyvet. Lehet jó attól a könyv, csak nem jó pillanatban talált meg minket.

Inkább keressünk olyat, ami nekünk való. Ha az olvasás erejét, a betű erejét az ember megtapasztalja, akkor jön a többi is – állítja Szabados Ágnes.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.