Méghogy nincs időnk olvasni! Szabados Ágnes és „életmentő” könyvei

Szász Cs. Emese 2022. május 25., 18:23

A könyvnek nem a könyvvel kell versenyeznie, hanem a Netflixszel – hangoztatja igen gyakran Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója. Az RTL Klub híradós műsorvezetőjéről sokan tudják, hogy szabadidejében olvasásnépszerűsítő tevékenységeket végez, nem is akárhogyan. Többezren olvassák vele együtt ugyanazt a könyvet minden hónapban. Ágnes pedig állítja, mindegy, hogy mit olvas az ember, csak olvasson, hagyja, hogy hasson rá a könyv.

Méghogy nincs időnk olvasni! Szabados Ágnes és „életmentő” könyvei
galéria
Valamiféleképp tényleg megmentették a könyvek az életét a Nincs időm olvasni kihívás alapítójának Fotó: Haáz Vince

Először járt Erdélyben Szabados Ágnes, aki a hétvégén a marosvásárhelyi KULT Alternatív Kulturális Fesztivál meghívottja volt, s arról beszélt többek közt, hogy hogyan mentették meg a könyvek az ő életét, hogyan lett hivatása a hobbiként űzött olvasás, de ahhoz is adott tippeket, hogyan lehet „visszatalálni” az olvasáshoz, ha felnőttként kissé elveszítettük az olvasási kedvünket.

Szabados Ágnest estéről estére a magyarországi RTL Klub Híradójában láthatjuk, amint beszámol az aznapi történésekről. De van neki egy másik, ha nem is az egész ország, de a könyvbarátok által jóval jobban ismert oldala is: Ági évek óta olvasásnépszerűsítő tevékenységet űz, amellett, hogy egy csaknem 50 ezres tagot számláló „könyvklubot” vezet, könyvesboltot nyitott, könyvkiadót alapított, és számos podcastje, műsora, projektje van, amelynek az a célja, hogy közelebb vigye a könyveket az olvasókhoz.

Nem igaz, hogy nincs időnk olvasni

De hogyan mentették meg a könyvek az életét? – tette fel a marosvásárhelyi beszélgetés címének számító kérdést Szabados Ágnesnek Csatlos Tünde. Ágnes pedig szívesen mesélte el saját történetét.

„Én most már nyolc éve vezetem az RTL Híradót, és nagy tévhit, hogy csak az időseket érinti a kiégés. Én borzasztóan kiégtem. Nagyon hamar elértem a gyerekkori álmomat: az ország vezető híradóját kezdtem el vezetni 25 évesen, és akkor van egy fiatal, megtorpan, hogy nincs tovább, csak a monoton munka. Hiába, hogy különleges munka, különleges hivatás, kiemelt pozíció, de a kiégés elég hamar elért engem is”

– mondja Ágnes, aki szerint valahol erre a kiégésre adott válasz volt öt évvel ezelőtt a Nincs időm olvasni, amelyet eleinte inkább csak egy játéknak képzelt, semmiképp sem volt ez egy tudatosan felépített marketinggépezet.

A KultFeszt egyik legjobban várt vendége érkezik Fotó: Haáz Vince

Ágnes elárulja, önmagát is szerette volna motiválni ezzel a kihívással. „Én mindig szerettem olvasni, sokan tudják rólam, hogy a Harry Potter volt az első olyan olvasmányélményem 12 évesen, amely a könyvek felé lökött.

Mindig is szerettem olvasni, de azért nálam is voltak olyan hónapok, amikor ez kimaradt, és öt éve voltak menők ezek a jeges vizes-vödrös kihívások az interneten. Én meg arra gondoltam, hogy ha már kihívás, akkor legyen egy olvasós kihívás, annak több értelme lenne. Közben magamat is akartam motiválni, hogy igenis minden hónapban vegyem rá magam arra, hogy egy könyvet elolvassak, mert valószínűleg több is lesz belőle akkor, ha a napjaink részévé tesszük az olvasást. Azért lett ez a címe, hogy Nincs időm olvasni, hogy bebizonyítsuk, hogy igenis van időnk olvasni”

– mondta Szabados Ági, aki szerint a legnagyobb „bullshit”, vagyis marhaság, baromság, hogy nincs időnk olvasni. Úgy véli, az elfogadható érv, hogy nem találunk jó könyveket, az is, hogy könnyebb a Netflixet bekapcsolni, hogy nem tudunk egy könyvre koncentrálni – ez mind elfogadható.

„Azt, hogy nincs időm olvasni, azt nem tudom elfogadni. Szerintem meg lehet oldani három gyerek, két kutya, nyolc macska, négy munka és minden más mellett is” – fogalmazott az olvasásnépszerűsítő műsorvezető, akinek ebből a hobbijából, ebből a felhívásából lett egy új hivatása. „Gyertek, olvassatok velem, mondtam. Én őszintén azt gondoltam, hogy a barátaimon és néhány ismerősön kívül mást ez nem nagyon fog érdekelni, és akkor hipp-hopp ezren lettünk, meg kétezren, meg ötezren. Aztán találkozni kezdtünk élőben, s akkor eltelt öt év, és mindjárt 50 ezren vagyunk, most már könyvesboltom van, most már könyvkiadóm van. Nagyon sok minden lett ebből a hobbiból indult, misszióvá, szenvedéllyé, majd hivatássá vált olvasásnépszerűsítésből” – vallotta be Ági. Hozzátette,

valójában ez mentette meg az életét a kiégéstől, hogy egy új hivatásra lelt,

egy új szakmát talált, miközben van, hova fordulnia, ha problémája van, és nagyon sok új barátra is lelt.

Egy könyvmoly álma

S hogy hogyan lett ebből a kihívásból könyvesbolt, majd könyvkiadó? Álmodott-e arról, hogy valaha ez lesz a hivatása? Ágnes elárulta, mint nagyon sok könyvmolynak, neki is az volt az álma, hogy írjon egy könyvet, vagy legyen egy könyvesboltja. „Utóbbi annyira irreális álom, hogy ki sem mered mondani hangosan. Én is így voltam, sokáig dédelgettem azt az álmot, hogy talán egyszer én is írhatnék egy regényt. Aztán be kellett látnom, hogy nem az a szerepem most, fontosabbnak tartom, hogy például a könyvkiadóm révén tehetséges embereknek lehetőséget tudok adni. De egyszer majd hátha nekem is meglesz a történetem és megírom.”

Csatlos Tünde beszélget Szabados Ágnessel Fotó: Haáz Vince

A beszélgetés során elhangzott, hogy

sokféleképp „menthetik meg” a könyvek az életünket, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen olvasmány után nyúlunk.

Míg sokan szórakozásból olvasnak, mások tudatosan nyúlnak olyan könyvekhez, amelyek arról szólnak, ami éppen zajlik az ő életükben, lelkükben, vagy lehetséges választ keresnek egy problémára, vagy egy életstratégiát, esetleg egy megoldási javaslatot keresnek.

„Lehet, van, ahonnan úri huncutságnak tűnik, hogy ezek Pesten összeülnek, hogy megbeszéljenek egy könyvet, de mennyire izgalmas, hogy elolvasunk egy könyvet, és az egyébként magányos tevékenységből közösségi tevékenység válik. Olvasok valamit, és azt az érzést kelti, hogy muszáj ezt megbeszélnem valakivel. Nem csak arról van szó, hogy meglepődtünk egy-egy fordulaton, s meg kell beszéljük, hogy a másik is, hanem érzésekről, hogy mi zajlott le bennünk. Sokrétű ez a könyvklub, sokkal többet ad lelkileg” – vallja a műsorvezető, aki négy év olvasásnépszerűsítő tevékenység után vallotta be magának is, hogy őt annál sokkal jobban érdekli ez a könyves dolog, minthogy elolvas egy könyvet, majd Instagrammon ajánlja. Tudni akarta, hogy miért olyan a borítója, hogyan készül – ezért is végzett el egy iskolát erről, majd jött a Libertine könyvesbolt és a kiadó is. Mára nyolc kiadott könyve, hat szerzője lett az elmúlt másfél év alatt – annak ellenére, hogy éppen egy világjárvány közepén fogott neki a könyvkiadásnak. Ma már ismert szerzők keresik a kiadót, és rengeteg kéziratot is kapnak. Szabados Ágnes elismeri, simán megmaradhatott volna azon a szinten, hogy olvas valamit, és ajánlja, de ő többet akart ennél.

„Komoly függőségem, hogy szeretek hatással lenni az emberekre”

– ismeri el.

A sznobizmus bűne

Bár Szabados Ágnes is úgy érzi, körülötte mindenki olvas – vagy legalábbis senki sem meri az ellenkezőjét állítani neki, úgy véli, ez csak a buborékjelenség, hogy hasonló emberek hasonló meggyőződésű emberekkel veszik körbe magukat, s ezért úgy érzik, mindenki olvas. A valóság azonban más,

kutatások, felmérések is bizonyítják, hogy az emberek alig tíz százaléka szokott olvasni.

Ágnes nem esik kétségbe ezért, mert úgy érzi, éppen ezzel van dolga neki, sokkal inkább esik kétségbe azért, hogy a könyvek ára egyre inkább megy fel az utóbbi időben. Előbb a Covid, majd a háború miatt is, de megháromszorozódtak a papírárak, s míg két-három éve négyezer forint volt egy könyv átlagban, most öt-hatezer. Ágnes attól fél, hogy ez fogja előbb-utóbb távol tartani az embereket a könyvektől.

Ágnes attól fél, hogy az áruk fogja előbb-utóbb távoltartani az embereket a könyvektől Fotó: Haáz Vince

Olvasói körökben sokszor felmerül a kérdés, hogy mit olvassunk. S míg van, aki csak a magas irodalmat tudja elfogadni mércének, Szabados Ági harcos szószólója annak, hogy mindegy, hogy mit olvassunk, csak olvassunk.

„A sznobizmus is távol tartja az embereket az olvasástól, hogy ha azt hangoztatjuk, hogy csak ilyet vagy csak olyant, és ciki, ha ezt meg azt olvasom. Szerintem nem egy jó hozzáállás ez. Én ezért mindig ki szoktam állni”

– mondta Ágnes, aki sokszor szembesült azzal, amikor elkezdték irodalmi műsorokba hívogatni, és elmondta, hogy neki a Harry Potter volt a nagy olvasmányélménye, akkor meglepődtek, és kinevették. Ő azonban nem szégyelli.

Bár gondolhatjuk azt, hogy körülöttünk mindenki olvas, a valóság rácáfol erre Fotó: Haáz Vince

 „Szerintem a könyvnek nem a könyvvel kellene versenyeznie, a műfajnak a műfajjal, hanem a Netflixszel. Hogy megértse az ember, hogy ha hazaér dögfáradtan egy hosszú munkanap után, lehet, hogy plusz energiabefektetés a könyvet kinyitni és olvasni, de sokkal többet fog adni, mintha csak bekapcsolja a Netflixet”

– hangsúlyozta Ágnes, aki szerint a legtöbb olvasót is a 12 éves korosztálytól veszítjük el, amikor kezdőnek a komolyabb kötelező olvasmányok, pedig a fiataloknak is tudniuk kéne, hogy a kötelező olvasmányok nem egyenlők az olvasással. Ágnes például 16 évesen Szerb Antal munkásságával szerette meg az irodalmat, amikor emeltszintű érettségire készült.

Hogyan találjunk vissza az olvasáshoz?

Az olvasásnépszerűsítés szakértője arra is adott tippeket, hogyan lehet felnőttként visszatalálni az olvasáshoz, ha kicsit „elveszítettük a fókuszt”. Állítja, mindenképpen jó könyvekkel – s talán ez a legnehezebb.

Magyarországon minden huszadik percben megjelenik egy könyv, túltermelési válság van, és nehéz kiszűrni, mi az, ami jó.

Ezért is fontos az olyan emberek munkája, akik mondjuk booktuberek, vagy Instagrammon ajánlanak könyveket. „Amúgy meg azt mondja a pszichológia, hogy 28 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon. Tehát, ha valaki hazamegy, és bár megerőltetőnek tűnik, de mindennap egy picit olvas, nem telik el nap, hogy ne venne könyvet a kezébe, akkor egy hónap után megkerülhetetlen része lesz a életének az olvasás” – magyarázza Ágnes.

Hogyan lehet visszatalálni az olvasáshoz? Trükkökre, tippekre is kíváncsiak voltunk Fotó: Haáz Vince

Persze mindemellett vannak még tippjei Ágnesnek az olvasóvá váláshoz. „Mindig van nálam könyv. Ha nincs nálunk könyv, akkor soha ne fogunk tudni időt kiszakítani a napunkból az olvasásra. Este lefekvés előtt egyébként sem ajánlják a monitort, érdemes inkább olvasni” – tanácsolja. Hozzáteszi, meg kell tanulni az 5-10 perces olvasóidőket is kihasználni, ha olvasóvá akarunk válni, ma már ugyanis nagy luxus az a gondolat, hogy majd bekuckózunk egy pohár kakaóval, esik a hó, dzsesszzene szól, és mi csak olvasunk. Ilyen ritkán adódik, úgyhogy meg kell teremteni az alkalmakat – akár például fodrásznál is.

Ágnes szerint a legnagyobb baj azonban, hogy sokan nem jó könyvet választanak, s ilyenkor fontos, hogy

ne szenvedjük végig azt a könyvet. Lehet jó attól a könyv, csak nem jó pillanatban talált meg minket.

Inkább keressünk olyat, ami nekünk való. Ha az olvasás erejét, a betű erejét az ember megtapasztalja, akkor jön a többi is – állítja Szabados Ágnes.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport