Mohácsi János: rettenetesen közönségpárti vagyok

Péter Beáta 2023. március 05., 12:42 utolsó módosítás: 2023. március 05., 12:44

Egy társulat életét mutatja be, színfalak előtt és mögött, fergeteges humorral, sodró történésekkel Michael Frayn Veszett fejsze című bohózata, amelyet jelenleg a Csíki Játékszín társulata próbál. A bemutatót március 17-re tűzték ki, az előadást Mohácsi János Jászai Mari-díjas, számos fesztiváldíjas magyarországi rendező, érdemes művész rendezi.

Mohácsi János: rettenetesen közönségpárti vagyok
galéria
Fotó: Pinti Attila

Első alkalommal rendez Csíkszeredában Mohácsi János, aki a Csíki Játékszín társulatával Michael Frayn világhírű bohózatát viszi színre. „Próbálunk egy ideje, nagyon munkás, nagyon jóhúrú társaság, a próbán eszméletlenül odafigyelnek, végzik a dolgukat, remélem, hogy én is.

Egymásra tudtunk hangolódni, de ez nem ritkaság, mert a világ minden táján egy színházban dolgozunk. Nagyon kevés olyan színésszel találkoztam, aki nem akart dolgozni, mert lusta volt. Ez rendkívül ritka. Általában azért választja valaki ezt a szakmát, mert akar valamit ettől a pályától, a hivatástól, és ez jól találkozik azzal, amit én akarok a színpadon”

– mutat rá a beszélgetésünk elején.

Ugyanaz, de mégis más

Michael Frayn angol drámaíró 1982-ben írta meg Londonban a Noises Off című darabot, amelyet még abban az esztendőben az év legjobb vígjátékává választottak. Azóta világszerte játsszák, a magyar színházak is szívesen tűzik műsorukra – Függöny fel!, Még egyszer hátulról vagy Ugyanaz hátulról címmel.

Mohácsi János testvérével, Mohácsi István dramaturggal, aki a darabot lefordította, valamint a kaposvári színház társulatával hozta létre a Veszett fejsze című, sajátos változatot.

Ezt 2005-ben mutatták be a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, Mohácsi pedig 2006-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át érte. 2010-ben ismét megrendezte a darabot, ezúttal a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatával. Adódott tehát a kérdés, hogy a csíki előadás koncepciójában más lesz-e, mint a korábbi Veszett fejsze rendezései. „Csalódást kell okoznom, mert egyáltalán nem” – jött a válasz. Mint mondta, amikor először dolgoztak a darabbal Kaposváron, komoly dramaturgiai munkát végeztek, nem csak ő és István, az öccse, hanem a színészek is. Sokat dolgoztak rajta, hogy a végleges formája kialakuljon – emelte ki.

Ez egy burleszkelemekkel tarkított bohózat, nagyon nem tudunk eltérni, mert az sokkal hosszabb próbafolyamatot venne igénybe. Ezen kívül vannak olyan elemek benne, amelyektől nem szívesen szabadulnék meg, mivel azt gondolom, hogy jól sikerültek.

Persze, mindig van olyan próbán, hogy »hoppá, én miért nem csinálom ezt, és miért azt«, akkor megállunk, én javítok, másfele megyünk és akkor másmilyen lesz a története. Ez a tartalmi része. A formai része nagyon egyszerű, mert ez a színpad teljesen más, mint a szatmári vagy a kaposvári. Automatikusan megváltoznak a járások, valahová hosszabb szöveg kerül, van, ahová kevesebb elég, máshová keverednek a színészek. Tehát bizonyos elemekben más lesz, de a nagy történet és a befogadó formája az ugyanaz, mint a kaposvárinak.

Ugyanakkor, soha nem csinálom azt, hogy nézem DVD-ről, hogy valaha mit rendeztem, és azt megrendezem még egyszer, mert az borzalmasan megalázó dolog a színészeknek és a rendezőnek is, és soha nem lesz élő. Itt az kell, hogy teljes mértékben az övéké legyen az előadás”

– fejtette ki.

A konfliktus kell a színpadra - vallja Mohácsi János Fotó: Pinti Attila

Arra is kitérünk, hogy rendezőként el is várja a színészektől, hogy aktívan részt vegyenek a próbafolyamatban. Ez akkor is így van, amikor nem először rendez egy darabot, és akkor is, amikor első alkalommal.

Egyáltalán nem gondolom azt, hogy én csalhatatlan vagyok. Azt gondolom, hogy közös munkáról van szó. fel tudom hívni a figyelmet a hibáikra, ők pedig az enyémre. Közösen dolgozunk azon, hogy a lehető legjobbat csiszoljuk ki az alapanyagból.

Itt magyarul beszélünk mindannyian, én is, a színészek is, de bármilyen furcsa, a két nyelv nem egyforma. Vannak olyan szavak, amelyek itt egész egyszerűen nem élnek meg. Csodálkozva néznek rám, hogy ez vagy az mit jelent. Amikor elmondom, akkor igen, persze – bólogatnak. De ez azt jelenti, hogy a néző sem érti meg. És ezeken mind változtatni kell, éppen ezért ennek az előadásnak saját nyelve lesz.

Még azt sem mondhatom, hogy erdélyi, hanem kifejezetten csíkszeredai nyelve lesz”

– avatott be a részletekbe a rendező.

Mint kiderül, az általa javasolt listából a színház vezetősége választotta a Frayn-darabot, ami nagy vállalás, mert szcenikailag nagyon nehéz darab.

Az első felvonás díszlete egy kétszintes londoni ház, ami a második felvonásban „megfordul”, és a kulisszát látjuk, a harmadik felvonásban pedig megint visszafordul.

„Elképesztő munkát követel a műszaktól, de ez lett a döntés. Nos, engem pont ez a forgás érdekelt – valaha is, és most is – , amit nagyon nagy találmánynak tartok. Mint ahogy Peter Shaffer darabjában, a Black comedy-ben (Mohácsi két alkalommal rendezte – szerk. megj.) elképesztő találmány az, hogy amikor egy lakásban áramszünet lesz, akkor világosodik ki a színpad, és amikor fény van ott, akkor a színpadon és nézőtéren egyaránt sötét van. Az is egy zseniális ötlet, és ez is, a színpadnak a megfordítása. Nagyon irigylem Frayntől ezt az ötletet, de mit tegyünk, ő találta ki” – teszi hozzá nevetve.

Folyamatos párbeszéd a színpad és nézőtér között

És hogy milyen színházat szeret, milyen előadásokat néz szívesen Mohácsi János? Azt, amilyent ő nem tud csinálni – mondja. „Azt nagyon szeretem nézni. Például Pintér Béla előadásait, ő olyan szegmensét tudja ennek a dolognak, amit néhány helyen én is tudok, de azt a teljesen friss és naiv ügyekkel foglalkozó dolgokat nem tudom. És ámulatosan jó humora van.

Ha román példát kell mondanom, akkor volt szerencsém látni Radu Afrimnak a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan előadását (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat – szerk. megj.), és ott is leesett az állam, mert olyanok voltak benne, amihez én nem értek, én nem tudok olyan költőien fogalmazni.

Néha-néha megszalad a ceruza, és akkor tudok ezt-azt a színpadon, de én máshonnan közelítek a színházhoz: a történetmesélés felől jövök, kifejezetten szituációpárti vagyok, és rettenetesen közönségpárti. Olyant akarok, ami ordító közönségsiker, még akkor is, ha nem egy habkönnyű vígjáték, mint ez, hanem egy nehezebb téma, mint például a Csak egy szög című cigányokról szóló előadásunk.” Hangsúlyozta, hogy

azt a színházat nem szereti, amelyik nem foglalkozik a közönségével, azt, amelyik azt mondja, hogy „mi itt egy nagy művészetet csinálunk, és ha tetszik nekik, ha nem, még akkor is ezt csináljuk”.

A színészeknek is szokta mondani, hogy a színház egy folyamatos párbeszéd a színpad és nézőtér között.

„Radikálisabban vagy érzékiebben fogalmazva: a színház egy állandó szerelmi aktus a színpad és nézőtér között, amire mindig figyelemmel kell lennie a színésznek és rendezőnek is. És amelyik ezt nem tudja, az egy hideg, racionális színház, amivel én nem tudok mit kezdeni. Mint néző is azt szeretem, amikor együtt tudok menni a színpaddal, és nem azt, amikor azt mondják, hogy gondolkodjak. Gondolkodom én amúgy is, ha elvisz emocionálisan a darab.

Nagyon szeretek együtt élni a tragédiákkal, meg a viccesekkel is, mint néző, ezeket mind nagyon szeretem, és ezt is igyekszem kiszolgálni. Nem mindenki veszi tekintetbe a közönséget, és azt a színházat nagyon nem bírom. Az a néző, aki rászán az életéből három órát, költi a pénzét, megérdemli, hogy a legjobbat kapja, amit csak lehet a világon”

– fejtette ki meglátásait a direktor.

Fotó: Pinti Attila

Az abszurdot például nem kedveli. Soha nem szerette, fiatalabb korában sem. Még Ionescot valamennyire el tudja viselni, de már Beckettet nem, eszébe nem jutna, hogy megrendezze az Ó, azok a szép napok!, vagy a Godot-ra várva darabjait – avat be.

Nekem az nem színház, ahol nem történik semmi, ahol nincsen konfliktus, vagy nem tudom ahová kötni. Bemegy a néző, lát egy üres színpadot egy fával, két ember várakozik és cukkolja egymást, és nem történik semmi. Azaz, az a semmi történik, ami bele van írva. És a legvégén eljutunk oda, hogy ugyanott vagyunk, mint az elején.

Na, brávó, gratulálok. Tudom, hogy ezzel Beckett-imádók haragját fogom a fejemre vonni, de nem nagyon érdekel, mert tényleg az a helyzet, hogy én maximálisan Arisztotelész- és Lukács György-párti vagyok.

A konfliktus az, ami kell a színpadra, az, hogy a néző olyan problémákat, konfliktusokat lásson a színpadon, amit tud kötni a saját életéhez, illetve a polisz életéhez, ahol lakik. Mert ha nem tudja kötni, akkor megette a fene az egészet, akkor a színház nem szól semmiről. Akkor olyan, mint a legócskább és leggagyibb szórakoztató tévéműsor”

– osztotta meg a rendező.

Az abszurd után visszakanyarodunk a bohózathoz, és úgy fogalmaz: ez nem játék, itt mindennek hajszálpontosnak kell lennie.

A bohózatnál szigorúak a szabályok, ha kiürül a színpad, a nézőt már el is vesztették. De ugyanígy fontos a csend, az is patikamérlegen van kimérve.

„Csak annyit szoktam kérni a színészektől, hogy az a csönd ne legyen üres, és tudjuk, hogy miről szól. Ugyanakkor, figyelembe kell venni a közönség tűrőképességét is. Mert lehet, hogy az egyik este húsz másodperc a csönd, ez elképesztő sok a színpadon, és aztán a másik este csak hét másodperc lehet, mert a közönség már unja és fészkelődni kezd.

Ebben a darabban svájci óraként kell működni, és ez rengeteg munkát kíván. Volt olyan, hogy egy óra alatt raktunk össze húsz másodpercet. De abban van egy erőteljesen burleszk rész, ami meg nagyon nehéz.

Aki már látott Chaplint, Buster Keatont vagy Harold Lloydot, az tudja, hogy az, hogy a jelenetek pontosak legyenek, veszélyesnek tűnjenek, de a színész számára halálbiztos legyen mégis, mind nagyon-nagyon melós és időt rabló dolog.

Ugyanakkor nagyon hálás is, azt hiszem, megéri vele foglalkozni, de ezt majd a közönség fogja eldönteni, hogy megérte-e. Aludni nem fognak, az biztos! Meg unatkozni se”

– vetítette előre az előadást Mohácsi János.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport