Multifunkcionális tér püspöki autóval: központ a zarándokoknak, a közösségnek

Péter Beáta 2021. szeptember 07., 18:29 utolsó módosítás: 2021. szeptember 07., 19:18

Két csűr alakú tágas tér, egyik fogadóterem, ahol a zarándok megpihenhet, vagy ahol különböző foglalkozásokat lehet tartani, a másik kiállítások, konferenciák, előadások helyszíne, benne a püspöki autóval. Márton Áron püspök születésének 125. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés és főegyházmegyei zarándoknap keretében nyitották meg augusztus 28-án szülőfalujában, Csíkszentdomokoson a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpontot. Az ünnepélyes megnyitót követően látogattunk el ide.

Madártávlatból a két csűr alakú épület Fotó: Pinti Attila

Csíkszentdomokoson 2010-ben nyitották meg a Márton Áron Múzeumot, amely interaktív tárlattal várja mindazokat, akik jobban megismernék Márton Áron életét, tevékenységét, tanításait. A múzeum megnyitása után a püspök szülőfalujában minden év augusztusában konferenciát is szerveznek, amelynek keretében a legújabb, Márton Áronnal kapcsolatos kutatásokat is megismerhetik az érdeklődők. 2020 decembere és 2021 augusztusa között imakilencedet végeztek Márton Áron püspök boldoggá avatásáért. A nagykilenced keretében minden hónap utolsó szombatján meghívott papok celebráltak szentmisét és tartottak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira. Ugyancsak az imakilenced keretében hirdette meg a múzeum a Cselekvő iskola című játékot gyerekek, fiatalok számára. Márton Áron emléke tehát elevenen él a faluban, a most megnyitott látogató- és zarándokközpont is a rá való emlékezést segíti az idelátogatók számára, ugyanakkor méltó helyszín is a közösségi rendezvények megtartására.

Ottjártunkkor Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum vezetője, Boros Bibor Borbála, a múzeum önkéntese, Bodó Andrea, a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal kulturális referense és Bőjte Csongor diakónus mesélt a központ létrejöttéről, rendeltetéséről. 

A konferenciaterem Fotó: Pinti Attila

„2010-ben nyitottuk meg a múzeumot, és az első számú hiányosság, amit érzékeltünk, hogy amikor megérkezett egy kisebb vagy nagyobb csoport, nem volt egy hely, ahol megpihenhettek, hogy elfogyasszanak egy szendvicset, nincsenek megfelelő vizes blokkok, mosdók. Ha iskolás csoport érkezett, gyakran kérdezte előzőleg a vezetőtanár, hogy van-e még ott egy terem, ahol a látogatás után foglalkozást lehetne tartani. Azt is éreztük folyamatosan, hogy voltak próbálkozások a faluban a turisztikai kínálatot koordinálni, de nem volt egy gyűjtőpont, egy ember, aki ezt az egészet kézben tartotta volna.

Ahogy elindult a Márton Áron Múzeumban a mozgás, egyre egyértelműbb volt, hogy a turizmus nem csak annyiból kell álljon, hogy szétszórtan vannak bizonyos szolgáltatások, hanem azokat valahogy össze kellene hangolni, és szükség lenne egy olyan helyre, ahol a látogatók alapigényeit ki lehet szolgálni.

2016-ban Kárpát-medencei szinten a Magyar Kormány meghirdette a Márton Áron Emlékévet, és akkor elég sok anyag elkészítésében támogattuk az ezzel a feladattal megbízott osztályt, a Nemzetpolitikai Államtitkárság keretében. A múzeum anyagából készítettek vándortárlatot, kültéri kiállítást, kiadványok születtek. Egy évvel korábban konferenciát szereztünk az Országházban. Tehát jól ismerték már a tevékenységünket, és hogy mit tud nyújtani a múzeum. 2016 végén kerestek meg azzal, hogy hogyha van egy elképzelésünk, hogy a múzeumot hogyan tudnánk hatékonyabbá tenni, akkor egy nagyobb beruházásra biztosítanának forrásokat. Úgy állt össze a finanszírozása ennek az építkezésnek, hogy a kétharmad részt a Magyar Kormány, többrendbeli támogatásból, egyharmad részt a helyi közbirtokosság biztosította. Erre nagyon büszkék vagyunk, hogy helyileg is fontosnak tartották, és nagyon komoly helyi finanszírozás is van benne, valamint határon túli finanszírozás” – magyarázta Lázár Csilla.

Márton Áron püspök és a püspöki autó korabeli fotókon Fotó: Pinti Attila

Rámutatott, a tervezés során elsőként az épülő terek rendeltetését határozták meg. Tudták, hogy kell egy fogadótér, ahová betérhetnek a látogatók, étkezhetnek – akár az általuk hozott ételből, akár a helyi vendéglátóegységek catering-szolgáltatását igénybe véve –, ahol van civilizált mosdó. Ugyanakkor, a múzeum szempontjából szükség volt arra is, hogy legyen egy időszakos kiállítótér, ugyanis a múzeum 120 négyzetméteren működik, amelyet lefoglal az állandó tárlat, és legyen egy konferenciaterem, a megfelelő technikai eszközökkel felszerelve. Igyekeztek úgy megtervezni a látogatóközpontot, hogy ne csak a múzeum rendezvényeinek, hanem más helyi eseményeknek is méltó helyszíne legyen. „Mivel az épület itt van az általános iskolával szemben, ahol nincs egy olyan terem, ahol például karácsonyi ünnepségre össze tudják gyűjteni a gyerekeket, szeretnénk, hogy a pedagógusok ezt tudják használni. Vagy vannak délutáni tevékenységek, és bízunk benne, hogy még lesz több is. Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy olyan hely, ahová ha bejön a gyermek, akkor megbecsülve érezze magát, hogy egy ilyen szép térben zenél, fest, szakkörre jön stb. És nyilván a konferenciaterem sem évente egyszer, hanem bárhányszor használható” – nyomatékosította.

Nem dekoráció, innovatív megoldás Fotó: Pinti Attila

Boros Bibor Borbála kiemelte, fontosnak tartják, hogy a helyiek is érezzék magukénak ezt a központot. „Önkéntesek, egyetemisták segítségével különböző tevékenységeket szeretnénk szervezni, filmvetítést, író-olvasó találkozót, koncerteket, legyen egy hely a fiataloknak is, ahová beülhetnek. De akár varró-hímző egyletet is alapítanánk. Régi gondolatom az, hogy az idős és fiatal generációt össze kellene hozni valahol beszélgetni. Működik itt egy nagyon aktív nyugdíjas közösség, őket is ide szeretnénk csábítani.” Mint mondták, lesz a központnak egy szabályzata a térhasználatot illetően, de úgy látják, hogy jól lehetne működtetni közösen.

„Én már most irigykedve tekintek azokra, akik ettől arrafelé birtokba veszik az épületet, merthogy én is tapasztaltam azt, hogy amíg a fiatalokkal tevékenykedtünk, milyen nehéz volt kicsi térben, vagy mindig más és más helyszínen szervezni, megtartani egy-egy rendezvényt.

Most, az ünnepség szervezésekor éreztem azt, hogy mennyivel könnyebb az, hogy minden itt van egy helyen. Itt akár két egymástól független eseményt is meg tudnak tartani egy időben, mivel itt két tér van. Abban biztos vagyok, hogy szépen ki lesz használva ez a központ, mert civil vonalon elég szépen mozog a falu minden irányban, és hátha ez a tér még jobban fogja motiválni az embereket” – osztotta meg velünk Bőjte Csongor diakónus, aki korábban az ifjúsági szervezet vezetője volt, ugyanakkor évek óta besegít a Márton Áron konferenciák szervezésébe.

Panek Katalin a Gyimesekből küldött széket a központnak Fotó: Pinti Attila

Mesélték, a megnyitás előtti hetek nagy hajrában teltek, hogy elkészüljön a belső berendezés, hogy a faluban gyűjtött, majd lefestett és az adományozók nevével fémjelzett székek bekerüljenek, hogy a kiállítótérbe tervezett fel- és lehajtható polcokat megfelelően felszereljék. A faluból sokan érkeztek segíteni, a kerítést például önkéntes munkával készítették el.

„Nagyon jó érzés volt, hogy jöttek az emberek és kérdezték, hogy mit segíthetnek.

Jött például egy bácsi, hogy a »hazafias menetről« szeretne érdeklődni, és két napig itt segédkezett. Sokan adományoztak széket, és ott volt még a rózsafűzér társulat, amelyről már a múzeum megnyitása óta tudjuk, hogy egy nagyon készséges és támogató erőforrás. Túl azon, hogy imádkoznak, ők nagyon jól mozgósítják egymást, ha valamilyen jó cél érdekében lépni kell. Az önkormányzat és a mellette működő polgárőrök mind jöttek. Volt, aki mondta, hogy nem tud jönni, de ad egy gépet, amivel itt egyengették a terepet. Ilyen jellegű felajánlások is voltak. Hangsúlyoznunk kell azt is, hogy meghirdettük, hogy aki tud, jöjjön viseletben az ünnepségre, és nagyon sokan felvették erre az alkalomra a székelyruhát. Az a rettenetes jó élmény, hogy ebben a faluban van annyi tehetség is, meg annyi jó szándék is és akarat is, hogy gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni. Tényleg ha megtalálja ez ember az utat az egyes tehetségekhez – az asztalos, akik készítette a bútorokat, kiváló fiatal helyi ember – és ha érzik, hogy értékeled őket, akkor bármit meg tudnak csinálni. A múzeummal kapcsolatban is már ez volt a tapasztalatom” – emelte ki Lázár Csilla.

Az 1600-as, 1967-ben gyártott fekete Volkswagen Fotó: Pinti Attila

A látogató- és zarándokközpont egyházi telken épült, és két csűralakú térből áll. Az első teremben kapott helyet a fogadótér, székekkel, asztalokkal, konyharésszel. Itt található a recepció is, és innen nyílik egy kisebb iroda. Az összekötő folyosóról lehet belépni a tágas mosdókba, ezek mellett található a kazánház. A második „csűr” a kiállító- és konferenciaterem.

„A telek elöl keskenyebb, hátul tágasabb. Elöl nem lehetett volna nagyobb épületet építeni azon a szűk részen, viszont ebben a mélységben, ahol ez van, a környéken mindenhol csűrök vannak, és teljesen beleillik a környezetbe. Ha felnézünk, nem dekorációt látunk, hanem magát a tartószerkezetet. A mai statikai követelmények szerint egy ilyen közcélra vagy tömegek által használt csűrt nem lehet csak egyszerűen befedni, a tartószerkezet stabil kell legyen. Tövissi Zsolt és Tövissi Márton tervezték, és ez egy innovatív megoldás. A másik épület ugyanígy van befedve, csak ott elfedi a mennyezet” – tudtuk meg.

Márton Áron börtöncelláját idéző makett Fotó: Pinti Attila

Az első tematikus kiállításon a nagykilenced keretében szervezett Cselekvő iskola játék kapcsán elkészített, Márton Áron életéhez kötődő épületek makettjeit lehet megtekinteni. A következő időszakos kiállítást a lehallgatási anyagokból tervezik, de a községbeli gyerekek munkáit is itt fogják bemutatni.

A terem mintegy százötven személy befogadására alkalmas. Itt lehet megtekinteni a Márton Áron által használt 1600-as, 1967-ben gyártott fekete Volkswagent is. A múzeum igazgatója elmondta, valószínű, hogy teljesen újan kapta a püspök, hiszen akkor jutott el hozzá, amikor feloldották a házi őrizetét.

A Cselekvő iskola játék keretében készített makettek Fotó: Pinti Attila

„Volt korábban egy autó, ami fényképeken megjelenik, de azzal nem tudjuk, hogy mi lett, a negyvenes években már nem volt funkcionális. Inkább az előző püspökkel, Majláth Gusztávval vannak fotók azzal az autóval. A börtönévek és a házi őrizet alatt nem kellett autó. 1967-ben Curtea de Argeș négyszázéves évfordulójára hívták meg Franz König bíboros-érseket. Ez egy diplomáciai látogatás volt, akkor épp Románia a szép arcát próbálta mutatni. A visszaemlékezések szerint a bíboros-érsek úgy fogadta el a meghívást, ha Márton Áron várja őt a repülőtéren, ami egyértelmű kommunikációja volt annak az igénynek, hogy oldják fel a háziőrizetét. És valóban így volt, van fotónk is a repülőtérről, amint Franz König bíboros-érseket fogadja Márton Áron, és valószínű, hogy az akkori beszélgetésekből derült ki, hogy ez most nagyon jó, mert lehet indítani a bérmakörutakat, de jármű nincs. Az állami vállalatok járműveire hagyatkozni nem volt olyan jó ötlet, és akkor kapta a bécsi Caritason keresztül ezt az autót Márton Áron. Ő nem vezetett autót, Szabó Sándor volt a sofőrje, benne bízott, más civil sofőrjei nem voltak.”

Bőjte Csongor hozzátette, ő volt a „traktorista” kanonok, mivel az érsekség gazdasági intézője is volt, és sofőrként traktorokat is vezetett. „Jakab László gyűjtéséből ismerjük azt a történetet, hogy elmentek bérmálásra, és hamar a papok oda kellett álljanak gyóntatni, mert több száz, ezer bérmálkozó is volt. A sofőr is szállt ki a kocsiból, a stólát akasztotta a nyakába, s a kert mellett kezdte a gyóntatást. A gyermek hazament, és kérdezték otthon tőle, hogy sokan voltak-e a papok. Mondta, jaj, annyian voltak. S a gyónók? Azok is annyian voltak, hogy még a püspöknek a sofőrje is gyóntatott” – mesélte kacagva.

Makett a gyulafehérvári püspöki palota kapujáról Fotó: Pinti Attila

Az autót Jakubinyi György érsek jóvoltából az érsekség adományozta a domokosi plébániának. Évekig a múzeum udvarán volt kiállítva. „Mivel ott működik az elemi iskola is, a gyermekek tisztességére legyen szólva, az autónak semmi baja nem lett, senki nem bántotta. De itt jobb helyen van, nem fogja a por, nem rozsdázik” – mutatott rá a múzeumvezető. Az ünnepség előtt kétszer is polírozták, és külön kaland volt az is, amíg áthozták a múzeum udvaráról a látogatóközpontba, hiszen nehezen gyúlt be, a slagok meg vannak érve, végül hosszú órák után sikerült a mostani helyére átvinni. A tervek szerint a közeljövőben fel is újítanák, hogy működőképes legyen.

Pihenőhely a zarándokoknak, közösségi tér a helybélieknek Fotó: Pinti Attila

„A legnagyobb, ami a püspöknek is egy kapaszkodója volt, a nagy hite után természetesen, az az, hogy volt humora minden lehetetlen helyzethez. A lehallgatási jegyzőkönyvekben is látjuk, hogy ugratja az állami, egyházügyi felügyelőt. Itt is, a legnagyobb stresszben is tudtunk kacagni, valahogy úgy sikerült a nagy hajrát végigcsinálni, hogy vidám volt mindenki, és egyértelműen pozitív élmény volt a központ megnyitására való készülődés” – zárta a beszélgetést Lázár Csilla. 

Bőjte Csongor, Bodó Andrea, Lázár Csilla, Boros Bibor Borbála Fotó: Pinti Attila

A két teret összekötő folyosó Fotó: Pinti Attila

Márton Áron életéhezkapcsolódó épületek makettjeit lehet megtekinteni Fotó: Pinti Attila

Funkcionális kiállítófelület Fotó: Pinti Attila

A zarándokközpont homlokzata Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport