Online ünnepli a Tánc Világnapját a Maros Művészegyüttes

Liget 2020. április 29., 11:36 utolsó módosítás: 2020. április 29., 11:38

A Tánc Világnapja alkalmából a Nemzetközi Színházi Intézet üzenetét évente más-más személy fogalmazza meg. Idén a dél-afrikai táncművész, színész, koreográfus és táncpedagógus, Gregory Vuyani Maqoma osztotta meg gondolatait.

Online ünnepli a Tánc Világnapját a Maros Művészegyüttes
galéria
A korábbi években Marosvásárhely közterein tartott villámcsődületeket a Maros Művészegyüttes Fotó: Haáz Vince

Üzenetében saját táncélményéről vall, amelyet a kihívás és küzdelem fogalompárosában ragad meg, és arra buzdít, hogy

a tánc segítségével – most inkább, mint valaha – az emberiességre, összefogásra emlékeztessük a világot.

„Minden egyes nap olyan új kihívást jelent, amivel meg kell küzdenem, és csakis a tánc segítségével tudok értelmet adni a világnak. Elképzelhetetlen tragédiákat élünk meg, olyan időszakot, amit legjobban poszthumán korszakként tudnék leírni.

Ezért most még sokkal inkább, mint valaha, a tánccal arra kell emlékeztetnünk a világot, hogy létezik még az emberiesség. A cél ezért az, hogy a tánc legyőzhetetlen és oszthatatlan hidrafejjé változzon. Most már csak az kell, hogy még többet táncoljunk!’’

– olvasható a felhívásban.

A Tánc Világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak felügyelete alatt a világ különböző táncait ünneplik meg.

A Tánc Világnapján a világ különböző táncait ünneplik meg Fotó: Haáz Vince

A Maros Művészegyüttes a Tánc Világnapja alkalmából évről évre valami különleges eseménnyel próbálta felhívni a figyelmet a néptáncra. Mint az együttes igazgatója, Barabási Attila Csaba emlékeztet, az elmúlt években utcára vonulva Marosvásárhely több pontján is tartottak villámcsődületet:

táncra perdültek, muzsikáltak már bevásárlóközpontokban, buszmegállókban, a Színház téren, a Somostetőn, piacokon is, fergeteges hangulatot biztosítva minden alkalommal.

Az utcai megmozdulásoknak célja főként a néptánc és kultúránk bemutatása volt, viszont nem titkolt szándék az sem, hogy a villámcsődület segítségével elérhetőbbé, szerethetőbbé tegyék a néptáncot mindenki számára. A társulat idén se szeretné megbontani a hagyományt.

Online ünnepli a tánc világnapját a Maros Művészegyüttes

A tánc világnapja alkalmából a Nemzetközi Színházi Intézet üzenetét évente más-más személy fogalmazza meg. Idén Gregory Vuyani Maqoma dél-afrikai táncművész, színész, koreográfus és táncpedagógus osztotta meg gondolatait. Üzenetében saját táncélményéről vall, amelyet a kihívás és küzdelem fogalompárosában ragad meg, és arra buzdít, hogy a tánc segítségével – most inkább, mint valaha – az emberiességre, összefogásra emlékeztessük a világot.
„Minden egyes nap olyan új kihívást jelent, amivel meg kell küzdenem, és csakis a tánc segítségével tudok értelmet adni a világnak. Elképzelhetetlen tragédiákat élünk meg, olyan időszakot, amit legjobban poszthumán korszakként tudnék leírni. Ezért most még sokkal inkább, mint valaha, a tánccal arra kell emlékeztetnünk a világot, hogy létezik még az emberiesség. A cél ezért az, hogy a tánc legyőzhetetlen és oszthatatlan hidrafejjé változzon. Most már csak az kell, hogy még többet táncoljunk!”

A Maros Művészegyüttes a tánc világnapja alkalmából évről évre valami különleges eseménnyel próbálta felhívni a figyelmet a néptáncra. Az elmúlt években utcára vonulva Marosvásárhely több pontján is tartottak villámcsődületet: táncra perdültek, muzsikáltak már bevásárlóközpontokban, buszmegállókban, a Színház téren, a Somostetőn, piacokon is, fergeteges hangulatot biztosítva minden alkalommal. Az utcai megmozdulások célja főként a néptánc és kultúránk bemutatása volt, viszont nem titkolt szándék az sem, hogy a villámcsődület segítségével elérhetőbbé, szerethetőbbé tegyék a néptáncot mindenki számára.

A társulat idén sem szeretné megbontani a hagyományt. A táncosok otthonról készülnek közönségüknek egy kis ajándékkal. ????????

Fogadjátok szeretettel!
????????

Közzétette: Maros Művészegyüttes – 2020. április 29., szerda

A táncosok otthonról készülnek egy kis ajándékkal közönségüknek, amely szerdától megtekinthető a Maros Művészegyüttes hivatalos Facebook-oldalán.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.