Ötletkönyv, amelyben nem csak a szerző lehet szerző

Péter Beáta 2019. június 13., 15:25

Hit, kapaszkodók, szerencse, kitartás, kerti munkák, háztartási tippek: hatvan év sűrített élettapasztalatát foglalta össze Botár Csilla az Élj könnyedén! – Komolytalan, interaktív kézikönyv az élet nevű játékhoz című, nemrég megjelent kiadványában. A Csíktaplocán élő szerző az olvasóknak is hagyott teret, a könyvbe ugyanis a saját ötleteinket, gondolatainkat is beleírhatjuk.

Botár Csilla kis cetlikre írta az ötleteit, végül könyv lett belőle Fotó: Péter Beáta

Életvezetési ötlettárral jelentkezett Botár Csilla, amelyben nem csak a szerző életfilozófiájáról, elveiről olvashatunk, hanem konkrét tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy hogyan kell például szappant, hamulúgot, fűszerecetet, rózsacukrot, vagy éppen palacsintát készíteni. De találunk benne a kávézacc, a káposztatorzsa felhasználására, a zöldség és gyümölcs tárolására is ötleteket.

„Itt olvashatod hatvan évem sűrített élettapasztalatát. Legalábbis amit észben tartottam belőle. Valószínű, hogy a lényeg megmaradt, mert a fölöslegeset elfelejtjük”

– áll a Pro-Print kiadónál megjelent könyv előszavában. A szerző bevallása szerint azt szeretné, ha ez a néhány ötlet, amelyeket megoszt másokkal is, gondolat-katalizátorként, kovászként működni, és további, saját ötleteket hívna életre.

„Mindig jöttek ötleteim, de sokat elfelejtettem, ezért egy idő után elkezdtem leírni cetlikre. Ezek felgyűltek, és amit úgy láttam, hogy érdemes, összegyűjtöttem egy nagy füzetbe. Nem is gondoltam, hogy könyvbe kiadjam, de aztán látszott, hogy alakul, és eszembe jutott, hogy úgy kellene ezt az ötletkönyvet megcsinálni, hogy más is tudjon beleírni. Egyfajta interaktív könyv lett belőle, azért, hogy az embereket kicsit inspiráljam, hogy ötleteljenek” – osztotta meg a Liget portállal Botár Csilla.

Kipróbált praktikákat sorakoztat fel a háziasszonyoknak Fotó: Péter Beáta

„Van egy általános, életvezetési része arról, ahogy gondolkodunk, ahogy viszonyulunk a többi emberhez és az élethez, majd rátérek a gyakorlati dolgokra. Vannak benne kertészeti tanácsok, mivel Taplocán lakunk, elkezdtem kertészkedni, és amit jónak láttam, kipróbáltam. Ami benne van, azt mind kipróbáltam, és működik. Ezeket írtam össze, és remélem, hogy másoknak is hasznos lesz. Sokszor az emberek butaságokra költik el a pénzüket, holott tiszta ingyen meg tudnák oldani a dolgokat. Ugyanakkor sok mindent tévesen tudunk.”

Másokat is szeretne inspirálni a szerző, hogy írjanak bele bátran Fotó: Péter Beáta

Botár Csilla több mint húsz éven keresztül ruhatervezőként és -készítőként dolgozott, de érdekes módon varrással kapcsolatos tanácsok nem szerepelnek a könyvben. De ha még ír, készít egy fejezetet erről is – ígérte. „Van nekem otthon egy példányom, és amikor kezdtem újraolvasni a saját könyvemet, akkor még jutottak eszembe dolgok, s beleírtam. Mondta valaki, hogy de jó, hogy vannak benne üres helyek, mert például a szakácskönyvekbe bele akart írni saját recepteket, s nem volt ahová. Ez a könyv egy ötletadó gyűjtemény mindennapos használatra úgy, hogy továbbgondolhatja az olvasó” – foglalta össze.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat