Régi képek örömről és bánatról

Liget 2019. október 17., 17:03

A román nemzeti hírügynökség archív fotóiból összeállított kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők két hétig a sepsiszentgyörgyi Keresztes-házban. Visszarepítik az időben a nézőket a felvételek, amelyeket több millió fotó közül válogattak ki.

Archív fotók tárlata Sepsiszentgyörgyön Fotó: Oana Mălina Negrea / AGERPRES

Az Agerpres archívumában több mint 4,5 millió olyan fotót tartanak nyilván, melyeket az ügynökség munkatársai készítettek 1927-től napjainkig, a kiállításnak köszönhetően pedig ezek egy részét immár a nagyközönség is megismerheti. A sepsiszentgyörgyi tárlaton első alkalommal mutatnak be Agerpres-fotót az 1946-os aszályról, az 1970-es árvizekről, de számos kulturális- és sporteseményre is elkalauzolják a nézőket a régi idők fotói.

„Az ország történelmének egy-egy momentumát ragadják meg ezek a felvételek, bemutatva egyaránt örömöt és bánatot. Néhány éve hozzáláttunk az ügynökség fotóarchívumának a digitalizálásához, és magunk is meglepődtünk, mennyi lenyűgöző felvételre bukkantunk. Sokáig még mi sem tudtuk, hogy mekkora kincs birtokosai vagyunk” – jegyezte meg a tárlatmegnyitón Claudia Nicolae, a hírügynökség vezérigazgatója.

A sepsiszentgyörgyi tárlaton negyven fotót lehet megtekinteni. A későbbiekben pedig azt szeretnék, ha az Agerpres fotóarchívumából előkerülnének a Kovászna megyével kapcsolatos fotók, és egy következő tárlaton ezt is megismerhetnék a helybéliek. A Sepsiszentgyörgyön bemutatott fotókat korábban a parajdi sóbányában is közszemlére állították.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat