Suttogások és sikolyok – évtizedes sikertörténet a kolozsvári színpadon. Nyerj rá jegyet te is!

Nánó Csaba 2019. október 07., 15:45

A Kolozsvári Magyar Színház október 10-én 20 órától tűzte műsorára az Andrei Şerban által rendezett Suttogások és sikolyok című stúdió előadást. A produkció közel egy évtizede töretlen sikernek örvend a sétatéri színpadon, most pedig a Liget olvasói is jegyet nyerhetnek rá.

 

A Suttogások és sikolyokkal Şerban (ismét) olyan előadást hozott létre, amiről nehezen lehet – pontosabban értelmetlen – beszélni. Ezt látni kell.

Az Egyesült Államokban élő Andrei Şerban világhírű román rendező előadásai élményszámba mennek, bárhol is mutassák be munkáit. Közel tíz éve volt a Suttogások és sikolyok kolozsvári bemutatója, és az előadás annyira emlékezetesre sikerült, hogy aki akkor látta, ma is emlékszik szinte minden részletére.

Şerban – saját bevallása szerint – szeret Kolozsváron dolgozni, nagyra értékeli a társulatot, a munkakörülményeket, így aztán nem csoda, hogy a 2007-ben hatalmas sikerrel színpadra vitt, mai napig teltház előtt játszott Ványa bácsi után 2010-ben visszatért a Szamos-parti színházba, hogy színpadra állítsa a Suttogások és sikolyok című előadást.

A darab rendhagyó: Andrei Şerban és Daniela Dima színpadi adaptációja, amely megpróbálja megragadni Ingmar Bergman háromszoros Oscar-díjas svéd rendező narratív és filmes megoldásainak lényegét, kiválasztva a mester alkotásainak kulcspontjait és a narrátor-rendező által vezetett és kommentált jelmezes próba formájában újraalkotni azokat.

„Szeretek lehetetlen fogadásokat kötni önmagammal. Színpadra vinni a Suttogások és sikolyokat, a mozi történetének egyik legmegrázóbb kultuszfilmjét – íme egy kockázat, melyet felvállalok, anélkül, hogy tudnám, hova vezet, anélkül, hogy tudnám, lehetséges-e a színházban újraalkotni a film által nyújtott utánozhatatlan élményt”

– vallotta a bemutató előtt a rendező.

Ingmar Bergman Bogdán Zsolt zseniális alakításában

A 2010-es előadás eseményszámba ment nem csak a magyar színházi kritikusok – amúgy elég kevés van belőlük –, de leginkább a román szakemberek között. Őket is lenyűgözte Şerban rendezése, a színészek munkája, és általában a produkció egésze. „Az előadás a női lelket a legfinomabb árnyalataiban mutatja meg, a rosszaságtól, önzéstől, végletes hiúságtól a legyőzetésig és őszinte könnyekig egy könyörtelenül realista tükörben, amely minden látható, de főleg a szemnek láthatatlan ráncot visszatükröz” – írta a 2010-es bemutató után Simona Chiţan színházi kritikus.

Játék a jegyekért!

A Suttogások és sikolyok című előadást legközelebb október 10-én játsszák a kolozsvári színházban, a csütörtök esti előadásra két szerencsés olvasó nyerhet kétszemélyes jegyet a Ligettel. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, hogy kivel mennénk el a csütörtöki előadásra. A játékban való részvétel határideje októ 9., szerda 13 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.

A történet magvát négy nő alkotja: egy haldokló és annak nővérei, valamint a szolgáló. És ott van mindenek és mindenki felett Bergman (Bogdán Zsolt újabb zseniális alakításában), aki rendezőként uralkodik a történeten. A hölgyek tulajdonképpen két szerepet is játszanak: a „civil színésznőket”, akik a forgatáson dolgoznak, és a filmben feltűnő figurákat egyaránt. Bogdán is több szerepbe bújik bele, hiszen a rendezőn kívül ő játssza a produkció összes többi férfiszerepét is. Ami nem kis teljesítmény… 

Az előadás – ne lepődjön meg a néző – már a stúdió előterében elkezdődik, amikor a nézőnek papucsot adnak (!),

és nagyjából elmesélik neki, mit fog látni. (A papucs nem valami arisztokrata beütés: ahhoz, hogy helyet foglaljon, a közönségnek át kell vonulnia a játéktéren). Miután leültünk, amolyan forgatási próbára csöppenünk be, ahol a kolozsváriak által alakított svéd színésznők azt szeretnék tudni, mit és miért kell tegyenek, miközben szemünk előtt lejátsszák Bergman filmjét. (Az előadás után a néző óhatatlan kényszert érez, hogy megnézze a svéd zseni eredeti művét. Főleg, hogy a film utolsó jeleneteit is levetítik az előadás végén). 

„Filmrendezőnek lenni néha különös boldogság. Soha el nem próbált arckifejezés születik egy pillanatban, és a felvevőgép rögzíti ezt a kifejezést. Ma pontosan ez történt. A kamera rögzítette ezt a pillanatot. A fájdalom néhány másodpercre megjelent, és a filmszalag elfogta a pillanatot. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem volt hiábavaló a munkám. Talán ezekért a röpke pillanatokért élek. Akár a gyöngyhalász” – vallotta Ingmar Bergman filmjének megszületésékekor.

Az igazság eme röpke pillanatait próbálja újraalkotni az előadásban Şerban,

elképzelni, hogyan válik a színpadi fikció valósággá, megfejteni az egyik legnagyobb rendező és négy kiváló színésznő alkotásának titkát.

A Suttogások és sikolyokkal Şerban (ismét) olyan előadást hozott létre, amiről nehezen lehet – pontosabban értelmetlen – beszélni. Ezt látni kell. A képi világát, a hangulatát, a színészek alakítását – öt nő és egy férfi – egyetlen kritikus sem tudná hűen megfogalmazni, a szavak semmit sem jelentenek Şerban alkotása mellett.

Bogdán Zsolt Fotó: Biró István

Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmezterve gondosan rekonstruálja a haldokló Ágnes piros szobabelsőjét, amelyben a film cselekményének nagy része zajlik. A szereposztás pedig tökéletes, nagyszerűen illeszkedik Ingmar Bergman remekművéhez.

 

Az előadás alkotói

Rendező: Andrei Şerban.
Szereplők: Pethő Anikó, Kézdi Imola, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Bogdán Zsolt. 

Díszlet- és jelmeztervező Carmencita Brojboiu, dramaturg Kovács Kinga, fényterv
Maier Sándor, Andrei Şerban, rendezőasszisztens Albu István, a dramaturg munkatársa Biró Eszter, hangterv Kerekes Zsolt, Nagy Rezső, fények Vér Ferenc, Nagy Alpár.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat