Szatmárnémetiben a Magyar Állami Népi Együttes

Liget 2020. január 20., 17:47 utolsó módosítás: 2020. január 20., 18:35

A Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kultúra Hetén Szatmárnémetiben lép fel. A január 23-ai est műsorán a Kolozsvári piactéren című produkció szerepel.

Szatmárnémetiben a Magyar Állami Népi Együttes
galéria
A Kolozsvári piactéren című előadásával érkezik Szatmárnémetibe a Magyar Állami Népi Együttes Fotó: Forrás: Hagyományok Háza

A Szamos-parti város Egycsillagú égbolt programsorozatának immár visszatérő vendége a Magyar Állami Népi Együttes, a magyar kultúra napját követő estén ezúttal a Kolozsvári piactéren című előadásával szerepel az Északi Színházban.

Az összeállítás az elmúlt évben a 10. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájára készült, s az együttes vezetői a kedvező fogadtatás nyomán Erdély más városaiban is be kívánták mutatni a produkciót.

„Jóllehet az egykori kolozsvári piactér ihlette az előadást, a gondolati kör a játék során kitágul – vázolja a táncjáték koncepcióját Mihályi Gábor együttesvezető. – A piac, gazdasági szerepe mellett találkozási helyként, közösségi térként szolgál. Az alkotói fantázia ezt kibővíti a kincses város évszázados történeti pillanataival.”

A vásártér egykori rendeltetése a mai pláza-világban kissé feledésbe merült, – noha színes kavalkádja miatt – napjainkban is megér egy sétát. Társadalmi szerepe egykor viszont meghatározó volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember. Pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, a vásárlók és kofák pedig itt pletykáltak vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket. Az előadás ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Az együttes további erdélyi programokat is tervez, februárban a brassói közönség előtt játszik, ősszel pedig Nagybánya és Székelyudvarhely látja vendégül a legnagyobb múltra visszatekintő magyar népi együttest.

Az intézmény vezetőinek naptárában más külhoni turnék is szerepelnek. A nemzeti összetartozás évében az együttes is szeretne szerepet vállalni az emlékezésben, így délvidéki, felvidéki és kárpátaljai tematikus bemutatókra is készülnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.