Szürrealisták Budapesten: még két hét

Liget 2019. október 07., 15:42

Még két hétig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában a szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás.

Salvador Dalí Láthatatlan alvó nő, ló, oroszlán című festménye előtt Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mintegy százezren látták már a Nemzeti Galéria június végén nyílt és október 20-áig látható szürrealista kiállítását – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. A tárlaton csaknem százhúsz festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum tekinthető meg.

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletére fókuszál: az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

„1929 történései közül érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti színtéren, aki rövidesen kulcsszerepet vállalt a csoport életében. Ekkor mutatják be a Louis Buñuellel együtt készített Un chien andalou (Andalúziai kutya) című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét, amely megmutatja, hogy a mozgalom által hirdetett rendhagyó látásmód, új alkotói felfogás a lehető legváltozatosabb technikai megoldásokkal alkalmazható. A kiállítás széles, sokszínű áttekintést nyújt a szürrealista csoport ekkor készült munkáiból, olyan művészek felvonultatásával, mint Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso, Francis Picabia, Alberto Giacometti, Jean Arp. A szürrealista fotóművészetet Man Ray, André Kertész és Brassai alkotásai képviselik, emellett olyan kevésbé ismert, de igen jelentős alkotókkal is megismerkedhet a közönség, mint Jacques-André Boiffard, Eli Lotard vagy Jean Painlevé” – olvasható az intézmény honlapján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat