Veszélyek és véletlenek a sport mezején

Liget 2020. január 28., 10:26

Fejelések, összefejelések, sérülések – szépsége mellett a sport veszélyeket is rejt magában. A szakemberek szerint a focilabda fejelgetését sem ajánlatos túl korán elkezdeni. A Székelyhon napilap e heti Erdélyi Sport mellékletében a sportsérülésekről és azok következményeiről olvashatnak.

Veszélyek és véletlenek a sport mezején
galéria
Sportsérülés. Kutatók bizonyították, hogy a fejelés káros hatással van a focisták egészségére Fotó: Pixabay

Kissé értetlenkedve fogadta a közvélemény, hogy egészségkárosító hatása miatt a Skót Labdarúgó-szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein. Pedig a rendelet csak Európában számít új keletűnek, az Egyesült Államokban már 2015 óta érvényben van a tiltás. Kutatások bizonyítják, hogy a labdarúgók esetében három és félszer nagyobb esély van arra, hogy agykárosodás okozza halálukat, mint a hétköznapi embereknél. A skót szövetség hosszú nyilatkozatban számolt be a döntésről, amelynek hátteréül a Glasgow Egyetem által végzett és magyarra fordítva A labdarúgás káros hatása az egészségre és a demencia veszélyére című tanulmány szolgált.  

Nyilván a megoldás nem a sporttól való eltiltás - mutatnak rá a cikkben. Úgy is meg lehet sérülni, ha csak jókedvűen kocogunk a parkban, ugyanakkor nem egy élsportoló megérte a 100 évet is. 

Sérülések voltak, vannak és lesznek, ettől a sport semmit sem veszített szépségéből.

A kutatásoknak pedig nem az a céljuk, hogy az embereket elriasszák a testedzés különböző formáitól, de azért ajánlatos a szerencsétlen történetekből levonni a tanulságot és odafigyelni arra is, mit mondanak a szakemberek.

Az Erdélyi Sport január 28-i lapszámában a sporttörténelem egyik legsúlyosabb esetére is kitérnek, amely egy kézilabdapályán történt és magyar vetülete is van.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.