Covid-hatás: egy életre megváltozott gondolkodásmód?

Kádár Hanga 2021. április 21., 17:57

Pro és kontra csoportokra osztódtunk, vitázunk, sőt, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy családon, baráti körön belüli állandó konfliktushelyzetekhez vezetett az új koronavírus-járvány. Bármelyik kategóriába is tartozzunk, egy biztos: senkit sem hagyott/hagy hidegen új koronavírus okozta járvány. Volt élet a vírus előtt, és van egyfajta a SARS-CoV2 után. De vajon túlzás-e azt állítani, hogy a járvány egy életre megváltoztatta a gondolkodásmódunkat, hozzáállásunkat?

Covid-hatás: egy életre megváltozott gondolkodásmód?
galéria
Így vagy úgy, de hosszú távon nyomot hagyott mindenkiben a világjárvány. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Vírustagadók, vírusfélők, óvatosak, bátrak, oltásellenesek, oltáspártiak, maszkpártiak, maszkellenesek, lezáráspártiak, kóricálók – bő egy évvel ezelőtt ezek a kategóriák még nem is léteztek, legalábbis nem a mai értelmezésben. Sokan tapasztaltuk, hogy a Covid-19 óta rengeteg olyan barát, ismerős, rokon ad az álhírekre, nem szakértői véleményekre, és osztja bőszen ezeket, akik tanult, olvasott, a napi aktuális történéseket is követő emberek. A fake news médiatudományi eset, ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy az egymásra gyakorolt hatás pszichológiai is, történjen az Facebookon vagy egy személyes beszélgetés során. A koronavírus pedig érezhetően megváltoztatott mindannyiunkat. Hogy hogyan, miben és mennyiben, erről dr. Plesek Zoltán kolozsvári pszichológussal, pszichoterapeutával keressük a válaszokat. 

Saját hangunk a szakértőével szemben

„Elsősorban a bizonytalanság határozott/határoz meg minket ebben a helyzetben. A koronavírus ismerős ismeretlenként robbant be, mivel a korábbi koronavírus-járványok elkerülték Európát, vagy más térségekhez, például a Távol-Kelethez képest alig érintettek minket. A madárinfluenza, a sertéspestis számunkra is ismerősek, de emberi életeket nálunk szerencsére nem követeltek. A koronavírus-járvány korábbi változata 2002-ben és 2012-ben nem Európát tizedelte, hanem Ázsián söpört végig, így az elején emiatt is tűnhetett távolinak számunkra a válság. A nyolcvanas-kilencvenes évekbeli ijesztő AIDS-járványra még emlékszünk, de aztán az is bekerült a rutinná vált dolgok közé. Lassan elhittük, hogy az orvostudománynak mindig mindenre van válasza, sőt, akár már előre meghatározott válasza is, de aztán a Covid-19 kihívás elé állította a szakembereket is, akik az elején nyíltan vállalták, hogy nem tudják, pontosan mivel állunk szemben, az emberek pedig bizonytalanokká váltak” – magyarázza a pszichológus. 

A bizonytalanság hamar szorongásba váltott, a szorongás pedig gátolja a környezetünkre irányuló figyelmünket, és nem vagyunk képesek alternatív megoldásokban gondolkodni, keresgélni, próbálkozni.

Az alkalmazkodás helyet mondhatni lefagy a gondolkodásunk, és egyetlen viselkedési vagy gondolkodási válaszra korlátozódik. Ha például nekünk biztonságosnak tűnik arcmaszkkal védekezni a fertőzés ellen, akkor ebben akár fanatikussá is válhatunk, de ha a maszk mellékhatásainak tudatosítása ad nekünk biztonságérzetet, akkor agresszív maszkellenesek leszünk. A bizonytalanság okozta félelem ugyanakkor nem véletlenül alakult ki, hiszen tavaly ilyenkor gyakorlatilag hétről-hétre változott a helyzet: újabb és újabb tünetekről, gyarapodó halálesetekről, egyre gyorsabb vírusterjedésről szóltak a hírek, és hiába ígértek lezárások utáni enyhülést, a fertőzés csak nem hagyott alább. A politikai vezetés sem tudta az enyhítésekre vonatkozó ígéreteit betartani, ugyanakkor az egészségügyi szakemberektől várt válaszok késtek, hiszen a kutatás időt igényel, a szempontok pedig ellentmondásosak, emiatt a valódi szakértői vélemények később vesztettek hitelükből. Addig a hozzá nem értőknek, az elméletgyártóknak viszont rögtön születtek válaszaik.

„A védekező mechanizmus lényege, hogy csökkentse a szervezetben azt a veszélyérzetet, ami a szervezetünk érzelmi túlterhelésével fenyeget.

Van olyan mechanizmus, ami segít nekünk bizonyos helyzetekhez érett módon alkalmazkodni, máskor azonban ennek nyomán merev gondolkodási keret alakul ki, és látásmódunk beszűkül: a lehetséges válaszok közül azt választom ki és követem töretlenül, ami engem megnyugtat, ami segít könnyebben elviselnem a kialakult válságot.

A komplex és nyugtalanító valóságot figyelmünkből kizárjuk. Azt teszem, hiszem és mondom, amit a félelmeim, a szorongásaim diktálnak”

– fogalmaz dr. Plesek Zoltán.

A félelmetes „szkafanderes” ember. Mindennapos látvány lett a védőöltözet. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A jelenlegi társadalmi szokások, az internet megváltoztatta általános társadalmi hozzáállás is közrejátszik abban, hogy hogyan viszonyulunk a járványhoz: a mindennapjaink alapvető információforrását képező világháló elhitette velünk, hogy minden információt könnyen kézhez kapunk, mindent pontosan tudunk utánajárás, valódi háttértudás, tudatos mérlegelés nélkül is. Emellett túlságosan sok a véleményét állandóan hangoztató „szakember”, nehéz szelektálni a professzionálisnak gondolt megszólalások közül. Sokszor nem tudatosítjuk, hogy a diploma nem minden, illetve sztereotipizálunk: a viccek szerint minden rendőr buta ember, holott a valóságban nem így van, és ha

a hazai egészségügyben gyakran szerzünk rossz tapasztalatokat is, ez még nem jelenti azt, hogy a romániai szakemberek mind komolytalanok. 

„Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az ember szempontjából szinte követhetetlenül gyors minden téren a fejlődés napjainkban, óriási az információáradat, a feldolgoznivaló, komoly megterhelés mindezzel lépést tartani. Közben mindannyiunk tudása töredékes, hiszen jó esetben a saját szakmánkat tudjuk ellenőrzés alatt tartani, minden más sokszor kiszámíthatatlan, ez pedig könnyen szül félelmet. Pláne, hogy nagyon felvilágosultnak tartjuk magunkat, hiszen időben többet tanultunk, mint a szüleink, nagyszüleink, de ez csalóka illúzió. Valójában igen eltér egymástól az, hogy hogyan látjuk önmagunk, és hogy mekkora a világról való tényleges tudásunk” – fejti ki pszichoterapeuta. 

Tudatosítanunk kell a határainkat

Azt hihetjük, hogy értjük a körülöttünk lévő világot, és nem tudatosítjuk, hogy állandó változásban van: ezért nehéz elfogadni azt, hogy kialakulhat egy olyan válsághelyzet, ami tele van kérdőjelekkel, aminek van kísérleti, kutatási fázisa, hogy a szakemberek sem tudják rögtön, hogy melyik a helyes irány, vagy éppen időközben új vírusmutációk jelennek meg, és ez újraírja az addig bevált rendet, rutinokat. A vehemens és ellentmondó táborok vitáját erősítette az is, hogy viszonylag későn álltak elő a kutatásban résztvevő intézmények a használható és bizalmat megalapozó információkkal. Plesek Zoltán felhívja a figyelmet: azt, hogy

az oltások technikája gyakorlatilag már több éves, és éppen csak az új típusú koronavírus tulajdonságai miatt igényelt némi változtatást az összetétele, csak akkor fogalmazták meg nyilvánosan, amikor szembesültek a tömegek szkepticizmusával a vadonatújnak nevezett vakcinákkal szemben.

A magyarázat egyszerű: ha a gyógyszeripari cég versenyben akar majd maradni oltóanyaggyártás terén, akkor annál jobb, minél később „fecsegi ki” a technológiát, ezzel azonban sokakban bizonytalanságot váltottak ki az oltás hatékonyságát tekintve. Ez a nem hatékony kommunikáció következménye – véli a pszichológus.

A kilábalás eszköze és reménysége, az oltás paradox módon nem nyerte el mindenki bizalmát. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Úgy látja, a szakemberek kommunikációja inkább problémakezelő volt, és nem megelőző, előretekintő jellegű. Ugyanakkor ne felejtsük el, attól hogy

ha mára érthető módon el is magyarázták számunkra az oltások technológiáját, esetleg valamennyire értjük is azt, még nem váltunk a szakterület avatott képviselőivé.

Ahhoz, hogy jól kezeljük a krízist, először is tudatosítanunk kell, hogy ez válsághelyzet. Válsághelyzetben pedig a rutinjaink a fejük tetejére állnak: az eddig megszokott biztonságérzet, komfort felborul, hiszen nem akkor, nem úgy és nem oda megyek, amikor, ahogy és ahova akarok. Ilyen erőteljesen megváltozott élethelyzetben úgy tudjuk a legjobban megtalálni a belső egyensúlyunkat, hogy tudatosítjuk, mi kik vagyunk, milyen szerepekben mozgunk a saját életünkben, és abban a szerepben mit tehetünk. Plesek Zoltán így fogalmaz:

tudnom kell ki vagyok, hogy oltásfejlesztő kutatóként, politikusként, pedagógusként, szülőként stb. mi az, amit tudok, és mi az, amit tehetek anélkül, hogy megpróbálnám átlépni a saját szerepköröm korlátait,

még több frusztrációt okozva ezzel. A szerep ugyanis azt jelenti, hogy korlátozom a viselkedésemet, hogy megfeleljek adott helyzetben, azaz tudatosítom a felelősségemet a környezetemmel szemben. 

Covidos beteg az intenzíven. Mikor már csak gépek tartanak életben. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

„Be kell látnunk, hogy a nagy rendszerben mind kis alkatrészek vagyunk, és, ha azt akarom, hogy az egész együtt működjön, akkor a szerepem szerint nekem is működnöm kell. Ez nem azt jelenti, hogy válsághelyzetben nem gondolkodom, csak működöm, hanem azt, hogy mérlegelem a saját tudásom” – jegyezte meg a pszichológus. 

El kell fogadni a változás tényét

Sokakat megviselt az állandó bezártság, az iskolásokat a barátoktól való távollét, az állandóan utazókat a határlezárások. A pszichológus hangsúlyozza: a fogyasztói társadalom tagjaiként elhitetik velünk, hogy minden jár nekünk, hogy nincsenek korlátaink, jogunk van álmaink elérésére, a szabadság alapjogon jár nekünk, mindezért pedig egy kicsit dolgozni kell, egy kevés szabályt be kell tartani.

Az ebben rejlő csapdába szépen belegyalogolunk, és hajkurásszuk a státust, a hatalmat, a pénzt, ezért a hirtelen jött szabadságkorlátozások jobban megviselnek, mint hittük volna.

Az, hogy ténylegesen mire és mennyire van szükségünk, azt nem feltétlenül tükrözik a fogyasztási szokásaink, ennek tudatában talán könnyebben tudunk nélkülözni bizonyos lehetőségeket egy ideig. A megelőlegezett jóindulat, az empátia a gyakorlatban legalább ugyanennyit segít: például nem biztos, hogy egy maszkot nem viselő személy, akire legszívesebben ráförmednénk, nem-e szenved olyan légúti betegségben, ami miatt a védőmaszk számára elviselhetetlen. Vagy: én is szeretek utazni, de vajon hol helyezkedik el ez a tényleges prioritások listáján? Ha idén sem nyaralunk járvány idején, az tényleg ellehetetleníti az életünket? – teszi hozzá a szakember. 

„Számos ázsiai nagyvárosban a maszkhordás már évek óta természetes, nekünk még mindig idegen. A járvány tehát hoz magával új szokásokat, éppen ezért talán a legnagyobb lecke, amit tudatosan magunkkal kell vinnünk, amikor mindez véget ér, az éppen a változás tényének elfogadása.

Pozitív hozadékról nemigen lehet beszélni, amikor ezrével halnak meg emberek, az intenzív osztályok megteltek, de a járvány körülményei jó okot adnak arra, hogy tudatosítsuk magunkban: a változás az élet alapja. Popper Péter pszichológusnak van egy kiváló mondása, miszerint, ha a sors jól ki akar tolni veled, akkor hosszú ideig békén hagy. Hiszen, amíg jól vagyunk, nő az egónk, elkényelmesedünk, siker- és pénzszerzésre koncentrálunk, és elfelejtünk alkalmazkodni” – következtet Plesek Zoltán.

Hárommilió covid-os halott után: lesz ebből még felemelkedés? Fotó: Veres Nándor

Hozzátette azt is, hogy ez nem állandó túlterhelést jelenti, hiszen szükségünk van a pihenő időszakokra, amikor erőforrásokat gyűjtünk, jobban figyelünk önmagunkra és szeretteinkre, de tudnunk kell alkalmazkodni a közös működéshez, ahhoz, hogy a környezetemben lévők és mi magunk is biztonságban lehessünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport