Kádár Hanga 2018. július 09., hétfő

Magolás? Megértés? Tippek a hatékony tanuláshoz

Nem akar tanulni a gyerek, nincs motivációja? Az okoknak számos arca van: többek közt a könnyű felvételi, a hiányos pedagógiai képzés vagy az, hogy nem tanítják tanulásra a diákokat. Pszichológussal, orvossal, diákokkal beszélgettünk tanulási stratégiákról és agyserkentőkről.

Kádár Hanga 2018. június 29., péntek

Hogy ne érjenek meglepetések. Hasznos tanácsok a nyaralás előtt állóknak

Vakációzás előtt sokszor gondot okoz, hogy vajon melyik szállodát válasszuk, mi lehet az ár mögött, honnan tudhatjuk meg, hogy oltás szükséges-e az adott országba, valóban jobban megéri-e a bolgár tengerpart, vajon közel lesz-e a part. Szakértőtől érdeklődtünk, hogyan tudunk felkészülni az utazásra.

Kádár Hanga 2018. június 25., hétfő

Genderelmélet: az egyenjogúság a cél

A genderelmélet hallatán sokan arra gondolnak, hogy a kutatók a hagyományos társadalmi normák felrúgására törekszenek, pedig a kép sokkal árnyaltabb. A társadalmi egyenlőségnek a férfiak éppúgy részesei, mint a nők. Szociológussal és pszichológussal jártuk körül a témát.

Kádár Hanga 2018. június 19., kedd

Ne vegyük félvállról a hőséget! Az orvos tanácsai

Bár idén már megtapasztalhattuk a 30 fokosnál nagyobb hőséget, az igazi forró nyár még várat magára. Ami késik, remélhetőleg nem múlik: a sokak által vágyott meleg időjárásra azonban jobb megfelelően felkészülni. Vajas Tímea háziorvos segít ebben.

Kádár Hanga 2018. május 25., péntek

Nemi sztereotípiák az áruházi polcokon?

Hétköznapi vásárlásaink során sokszor előfordul, hogy nőként a rózsaszín flakonok polcánál válogatunk, adott esetben többet is fizetünk a kifejezetten nőknek ajánlott termékekért, hogy aztán otthon rádöbbenjünk: ugyanazok az összetevői, mint a férfi kozmetikai cikkeknek. Seer László marketingszakértőt kérdeztük.

Kádár Hanga 2018. május 04., péntek

Kihalóban a készpénzfizetés, de még félünk az elektronikustól

Szakemberek ma már úgy látják, a készpénz helyét hamarosan teljesen átveszik az elektronikus fizetési módok, amelyek minden előnyük ellenére aggodalomra is okot adnak. De mi is ez a sokszor mocskosnak nevezett eszköz, aminek hamarosan búcsút mondhatunk?

Kádár Hanga 2018. április 13., péntek

Egészséges táplálkozás: mindent mértékkel

Bár a vegetáriánus étkezési forma természetes jelenséggé vált, tévhit, hogy minden vegetáriánus egészségesen táplálkozik. Az is téveszme, hogy a kávé csak rossz hatással van a szervezetre, a mézzel és fűszerekkel viszont csínján kell bánni. Nemes Levente dietetikust kérdeztük.

Kádár Hanga 2018. április 11., szerda

A tábor, amely visszaadja az életkedvet

A Yuppi Tábor története messzire nyúlik vissza. Egy beteg kislány tapasztalatából, mosolyából született, hogy sorstársai lelki egyensúlyát segítse elő. Eddig több mint négyszáz krónikus betegségben szenvedő kiskorúnak tették élvezhetőbbé a mindennapokat.

Kádár Hanga 2018. március 16., péntek

Nem kell a reklám és erőszak: nem tévéznek már a fiatalok

Míg a mai huszon- és harmincévesek gyermekkorában a tévézés ment a házi feladat rovására, az újabb nemzedékek televíziója ma már az internet legnagyobb videómegosztó-portálja, a YouTube. Szakemberrel jártuk körül a témát.

Kádár Hanga 2018. február 15., csütörtök

Tévhit, hogy az ifjúság nem olvas, csak épp nem a kötelezőt

Gyerekként még a legnagyobb könyvmolyok kezébe is került olyan kötet a kötelező olvasmányokból, amelyért inkább vállalta az elégtelent, minthogy délutánokon át szenvedjen az olvasásával. A mai fiatalok még nehezebben vesznek kézbe ilyen könyveket. Tévhit, hogy az ifjúság nem olvas, csak épp nem a kötelezőt.

Kádár Hanga 2017. szeptember 04., hétfő

Erdélyben őrzik a hagyományos, magyar keresztneveket

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez évente számos kérvény érkezik, a saját szabályaikat néha figyelmen kívül hagyó bizottsági nyelvészeknek köszönhetően pedig Vanesszákat és Tomaszokat anyakönyveztetnek. Erdélyben még a hagyományos nevek vannak divatban. 

Kádár Hanga 2017. augusztus 28., hétfő

Ideális háziállatok tömbházba

Állatszerető olvasóinkhoz szólunk, azon belül is a tömbházakban lakókhoz, akiknek komoly feladat kiválasztani, hogy milyen házi kedvencet válasszanak, amely nem igényel kertet, és a szomszédokat sem zavarja. Sokakat ki kell ábrándítanunk: legtöbb kutya nem ezek közé tartozik.

Kádár Hanga 2017. augusztus 17., csütörtök

Klímaváltozás Erdélyben: mit tehetünk ellene?

Ne gondoljuk, hogy az a természetes környezet, amire erdélyiként büszkék vagyunk, védelmünk nélkül örökké megmarad. De sokszor nem tiszta, mit is tehetünk érte. Markó Bálint biológus segít eligazodni a romániai környezetvédelem egyre kuszább világában, hasznos tanácsokat is adva.

Kádár Hanga 2017. augusztus 01., kedd

Szorongás: merjünk szakemberhez fordulni

A mentális problémák közül világszerte a szorongásos megbetegedések a leggyakoribbak. Ha le akarjuk küzdeni, el kell fogadnunk, hogy az élet nem tökéletes, és környezetünk aktív részévé kell válnunk. Pordea Anett pszichológussal a betegség lefolyásáról és hatékony kezelési módszereiről beszélgettünk.

Kádár Hanga 2017. július 24., hétfő

Tusványoson szinte mindenre gondolnak. Szinte!

„Orbán-koncert” ide, medvék oda, a Tusványos politikai ideológiától és állatbaráti hozzáállástól függetlenül is egy nívós fesztivál, igaz, nem hibátlan. És mielőtt bárki megelőlegezné, a legnagyobb kellemetlenséget nem az erdei vadak jelentik.

Kádár Hanga 2017. június 29., csütörtök

Virtuális agymasszázs a szorongás és a stressz ellen

Véletlenül bukkantam rá a Youtube millió műfajú videói közül talán a legkülönösebbikre, azóta szinte függője vagyok több milliomod magammal. Az ASMR-videók nézése ideális relaxációs módszer azoknak, akik valamiért nem tudják rávenni magukat a jógára, de stressz-oldó bogyókat sem akarnak szedni.