Hölgyek a hokisok mellett: szezonfüggő családok

Péter Beáta 2021. szeptember 17., 16:55 utolsó módosítás: 2021. szeptember 22., 20:44

Talán nem sértődnek meg a szurkolók, ha azt állítjuk, hogy vannak, akik még nagyobb izgalommal követik a hokimeccseket, mint ők, aggódva és büszkén figyelik a játékot, de főként egy-egy játékost. Ők azok, akik a háttérből támogatják őket, biztatják, az ő életük is a jégkorong körül forog, ehhez igazodnak a mindennapjaik. Az elmúlt szezonban Erste Liga bajnoki címet szerző Csíkszeredai Sportklub néhány játékosának a felesége, menyasszonya mesélt arról, hogy hogyan zajlik a családi életük a hokiszezonban, hogy miként tudják ők bátorítani a párjukat, és hogy mit kívánnak a ma rajtoló új jégkorongidényre.

Hölgyek a hokisok mellett: szezonfüggő családok
galéria
Bíró Beáta, Albert Krisztina, Silló Beáta, Gecse Anita, Becze Krisztina és Farkas Noémi Fotó: Tamás Attila

Volt, aki már korábban is járt hokimeccsekre, de legtöbben akkor kezdtek érdeklődni a jégkorong iránt, miután megismerték a jelenlegi férjüket, vőlegényüket – derül ki, amikor leülünk beszélgetni Silló Beával, Gecse Anitával, Farkas Noémivel, Albert Krisztinával, Becze Krisztinával és Bíró Beátával. Van köztük menyasszony, feleség és családanya is.

Van, aki mindig is szurkoló volt

„Nekem mindig ott volt az életemben a hoki, mert Karcfalván nőttem fel. Úgy találkoztunk Norbival is, hogy ő ott volt az akkori ifjúsági válogatottal felkészítőn”– elevenítette fel a kilenc évvel ezelőtt történteket Albert Krisztina, Rokaly Norbert menyasszonya.   

Az, hogy milyen eredménnyel zárult egy-egy meccs, minden családban másként cseng le Fotó: Tamás Attila

Gecse Anita szintén rajongott a hokiért, nyolcadikos kora óta követte a meccseket. „Viszont, ahogy nőttem,

megvolt bennem, hogy én hokistával biztos, hogy nem fogok összejönni, ki is mondtam, hogy soha.

De a hokit nagyon szeretem. És igazából annak, hogy a férjemmel összejöttünk és a hokinak semmi köze nem volt egymáshoz, én épp úgy jártam meccsekre azelőtt is. De utána persze nagyobb örömmel, és jobban izgultam” – magyarázta Gecse Hugó felesége.

A Farkas család Fotó: Forrás: Farkas Noémi személyes archívuma

Farkas Noémi három éve Farkas Tamás felesége, kilenc évvel ezelőtt a szintén jégkorongozó unokatestvére – Gecse Hugó – által ismerkedtek össze. Kacagva mesélte, hogy a kezdetekkor a szülei előtt két hónapig titkolta a kapcsolatukat. „Nálunk Hugó és Olivér által volt jelen a hoki a családban, engem annyira nem érdekelt. De aztán Tamás által kellett érdekeljen.” Hozzátette, miután megismerték Tamást, a szülei nagyon hamar befogadták a családba. Noémi már a kisfiúkkal, Marcellel közösen szurkolhat Tamásnak és a kék-fehéreknek.   

Silló Bea, Salló Alpár menyasszonya sem gondolta volna, hogy jégkorongozó lesz a párja. „A szüleim féltettek a csalódástól, de mostanra már teljesen a családunk része lett.

Még a kapcsolatunk elején is bennem volt az az érzés, hogy vajon milyen lesz hokista párjának lenni, de aztán beadtam a derekamat. A szerelem legyőzte a félelmet.”

Biró Beáta, Biró Tamás felesége a hokipálya mellett nőtt fel, néhányszor meccsen is volt, de különösebben nem érdekelte ez a sportág. „Nekem teljesen Tamás által jött a hokiszeretet, azelőtt nem követtem. Tamás által ismertem meg, szerettem meg ezt a sportot” – mondja a családanya.

A Becze család Fotó: Forrás: Becze Krisztina személyes archívuma

Azelőtt is figyelemmel kísérte a hokimérkőzéseket, mielőtt megismerkedett volna Becze Tihamérrel, mivel mindig volt egy olyan barátnője, aki szerelmes volt valamelyik hokistába, és emiatt eljártak a csajokkal meccsekre – emlékszik vissza kacagva a már több mint tíz éve történtekre Tihamér felesége, Becze Krisztina. „De nem a hokipályán találkoztunk Titivel, hanem Facebookon ismerkedtünk meg. Nekem fogalmam sem volt, hogy ki az a Becze Tihamér, rémlett, hogy valami hokista. Apukám mondta, hogy többet ne találkozzunk, előbb az egyetem, a mesteri, és hogy a férjemnek is legyen meg mindez, szépen mindent szerre. Én akkor jártam Kolozsvárra egyetemre,

mondtam, persze, én többet biztos nem találkozom Titivel. Aztán… most már várjuk a második gyermekünket. Apuék pedig nagyon megszerették,

de mindenkinél ugyanez van, ha tiltakoztak is, mert féltették a lányukat, annál jobban szeretik most a vejüket. Néha felhívom anyut, hogy kivel is játszik holnap a csapat. Azt is tudja, hány pontja van Titinek, hány abból a gól, mindent követ, ami vele kapcsolatos.”

Meccsfüggő családi ünnepek

„Mindig azt várjuk, hogy mikor lesz szabadnap, amikor nincs edzés, nincs meccs” – hangzik el, hisz, mint mondják, nyáron szárazedzés van, télen legkevesebb egy edzés naponta, vagy ha meccs van este, akkor az egész nap arra van szánva. Talán két-három hét van az évben, amikor nem edzenek, mert van, aki még nyaralás alatt is elvégzi a napi gyakorlatokat.

„Olyan, mint egy rendes munkahely, csak nem vehetik ki a szabadnapjaikat akkor, amikor akarják.

Újév másodnapján már edzés van. Mi például esküvő előtt voltunk nászúton, mert másképp nem tudtunk volna elmenni” – mutat rá Gecse Anita.

Salló Alpár és Silló Bea Fotó: Forrás: Silló Beáta személyes archívuma

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a férjük programjához kell igazítsák a családi életet,  még a gyerekvállalást is, a különböző családi programokat a meccsek, edzések függvényében szervezhetik, tervezhetik. „Mi hét éve vagyunk együtt, de kevés  alkalommal tudtuk együtt tölteni a  születésnapomat, amikor persze személyesen is fel tudott köszönteni aznap.

Szezonban nem nagyon lehet sokszínű programot tervezni, mindet a meccsekhez kell igazítanunk”

– mondja Silló Bea, mire a többiek bólogatnak. Elhangzik, jó előre meg kell tervezni az évet, hogy mikor, hová akarnak menni a családdal.

Arról is szó esik, hogy hogyan telik az a nap, amikor meccsre készül a férjük. Reggel edzés van, délben együtt ebédel a csapat, majd hazamennek pihenni egy-két órára. Ilyenkor jó, ha otthon csend van, lehetőleg ne is legyen otthon senki. S noha ott, ahol a családban már van gyerek, nehezebb megoldani ezt, mégis meg kell oldani. „Ilyenkor van egy kis kényszersétám a gyerekkel, hogy csend legyen, tudjon felkészülni. Két órával meccs előtt már a hokipályán van, csak pihenni jött haza, amíg mi elmentünk otthonról” – magyarázza Becze Krisztina. Gecse Anitáéknak még nincs gyerekük ugyan, de a férje nyugodt pihenésére ő is tekintettel van. „Ez nálunk úgy működik, hogy én két váltásban dolgozom, és vagy pont akkor érek haza, amikor ő már pihen, és lábujjhegyen osonok be, vagy már előtte elmegyek munkába.

Nálunk a meccs napján stabil dolog a sajtos laska.

Hugó is ebédel a csapattal, de amikor otthon felkel, addigra kész van a sajtos laskája, megeszi és megy.”

Motiváció a gyerek a lelátón

Ha tehetik, elmennek a meccsre is, megnézni a párjukat, ha nem, akkor a képernyőn keresztül követik a mérkőzést. „Eddig az volt a fontos, hogy mi legyünk ott, de most már az is, hogy a gyerek legyen ott” – mondja Biró Beáta. Becze Krisztina hozzáteszi, az apukáknak nagy öröm, motiváció a pályán, szikra, ha a gyereküket ott látják a lelátón.

Gecse Anita és Gecse Hugó Fotó: Forrás: Gecse Anita személyes archívuma

Silló Bea rámutat, nagyon jó látni a pályán a vőlegényét, csak éppen ne verekedjenek. „Szeretem az agresszív játékot, csak ne az én párom keveredjen bele. Vagy, ha mégis belekeveredik, akkor ő jöjjön ki győztesként. Volt eset, hogy egyszer-kétszer úgy fellökték a palánkra, hogy aggódtam érte.” Mindannyian felidéznek ilyen eseteket, hol egy fog törött ki, hol agyrázkódást kapott a játékos, vagy pedig össze kellett varrni a sérült bőrfelületet. „Azt hiszem, verekedés szempontból viszem a prímet. Az első olyan meccsen, amikor már hivatalosan Hugó barátnője voltam, néztem, hogy egyik csapattársa a másikat megpiszkálta, elsuhant Hugó hátához, ő fordult meg, kapta is.

Épp előttem történt, láttam, hogy vértócsa, vértócsa, mentünk együtt a sürgősségire, nagyon »romantikus« volt”

– jegyezte meg némi iróniával. Hangsúlyozta, mindig hatalmas büszkeséget érez, amikor Hugót a pályán  látja. „Mindig azt érzem, hogy nagyon büszke vagyok, csak ne legyen semmi baja. Egy kis aggódás azért mindig van.”

Az, hogy milyen eredménnyel zárult egy-egy meccs, minden családban másként cseng le. Van olyan hokista, akit, ha vereséggel jönnek le a pályáról, aznap este magára kell hagyni, meg kell várni, amíg lenyugszik, és az élet megy tovább. Van, aki az öltözőben „hagyja” a pályán történteket, van, akinek szüksége van arra, hogy átbeszéljék a meccset, levezetésképpen. Mint mondják, ilyenkor éjjel nem is tudnak elaludni a sportolók, az adrenalin dolgozik még, keményen kifáradnak egy-egy meccs alatt fizikailag és pszichésen is.

A Biró család Fotó: Forrás: Biró Beáta személyes archívuma

Ha pedig nyer a csapat, a párjaiknak is elégtétel. „Én is büszke vagyok rá, de inkább azt szeretem ilyenkor, hogy ő mit érez. Ő büszke lehet magára, hogy elérte, amit el akart. És én igazából azért vagyok boldog, hogy sikerélménye van.

Nekem ez fontos, hogy sikerélménye legyen, mert akkor van rendben”

– magyarázza Biró Beáta. Becze Krisztina hozzáteszi, ha nyernek a fiúk, akkor érzik, hogy megérte. Mert sokat edzenek, a táplálkozásra is vigyázni kell, a pihenésre is nagyon oda kell figyelni, mert hiába edzenek, ha nem pihennek. Aztán meg oda kell figyeljenek az önbizalmukra, önfegyelem is szükséges, szezon közben nem járnak bulizni sem például. Külön étrendjük van, hogy meccs előtti nap mit ehetnek, meccs előtt mit, hogy minél jobban teljesítsenek.

Gyakran vannak távol a családtól

És miben tudják a legjobban támogatni a párjukat? Gecse Anita kifejti: ők nagyon sokszor visszanézik együtt a meccseket, és átbeszélik a pályán hozott döntéseket. „Ha nagyon el van keseredve, akkor próbálok lelket önteni bele, nem feltétlen taktikai szempontból, hanem emberileg, hogy jobb lesz, és ne adja fel.

Nagyon kell támogassuk őket az önbizalom szempontjából is. Mert hosszú a szezon, nagyon hosszú, és fejben is elfáradnak.”  

Van olyan pillanat is, amikor jobb, ha békén hagyják őket, nem beszélnek a hokiról, csak más dolgokról – véli Silló Bea. Albert Krisztináék is általában átbeszélik a meccsen történteket, Krisztina  is elmondja a véleményét. „Meghallgatja, persze, és van, amikor nem értünk egyet. Én pedig belátom, hogy ő tudja jobban, mert ő volt abban a helyzetben.”  Úgy gondolják, hogy a legtöbbször az is elég, ha a párjuk mellett vannak, és amikor ők készen állnak arra, hogy kimondják magukból, ami bántja őket, akkor meghallgatják.

Albert Krisztina és vőlegénye, Rokaly Norbert Fotó: Forrás: Albert Krisztina személyes archívuma

Valamilyen családbarátabb program, például megtanulni sízni, télen elmenni a nyárba, spontán elmenni szezon közben egy hétvégére a családdal – sorolják, hogy mi szokott leginkább hiányozni számukra a jelenlegi életvitelükből.

Egy hokista megtanulja a rendet, fegyelmet, pontosságot, odafigyel az étkezésére, a pihenésre, az edzésre, külön életforma ez, számos pozitív hozadékkal.

Negatív is van: gyakran van távol a családtól – mondják. Amikor egy hétre utaznak el, az még rendben van, a három-négy hetes turnékat már nehezebben viselik az itthon maradt feleségek. De ilyenkor össze szoktak ülni, és közösen nézik a mérkőzéseket. Főként az elmúlt szezon alakította ezt így, hogy közös hokimeccsnézés volt, még a légiósok feleségei is csatlakoztak hozzájuk.

Kívánságok az új idényre

„A csajok közül senki nem költözött és nem utazott a férjével. Én is a szerencsések között vagyok, mert »csak« Magyarországig mentünk, de ott sem maradtunk egy lakásban nyolc hónapnál tovább. Az első terhességemet egyedül töltöttem Pesten, amíg Titi itthon volt már kék-fehérben. Ez nyilván nem csak a hoki miatt volt, hanem a saját karrieremnek, a gyes szükségességének és Titi karrierjének egyvelegéből született kompromisszum volt. Mindkettőnk szempontjából nagy áldozatokkal járt ez az időszak, neki meg még így is kifogások nélkül hozni kellett a formát, és teljesítenie kellett. Nem könnyű egy férfinak sem egyedül hagyni a várandós feleségét, de szerencsére első gyermeke születésénél Titi is ott lehetett.

Másrészről pontosan tudom azt is, hogy milyen stresszes a szezon utolsó néhány hetében az, hogy nem tudod, hogy mikor és hová kell költözz, aztán csak néhány napod van összepakolni az életed, és továbbállni.

Talán inkább ez az, amitől az apák úgy féltették a lányaikat. Mert csajozni egy nem sportoló is tud…  És talán elrettentő lehet a  költözködős életmód, de egy pár éves ilyen hullámvölgyes »mindent meg kell oldani, nincs idő panaszkodni« helyzetek sorozata elképesztően összekovácsol két embert, hiszen ilyenkor tényleg mindenféle helyzetben megismered a másikat” – hangsúlyozza Becze Krisztina.

Ha nyernek a fiúk, akkor a csajok is érzik, hogy megérte Fotó: Tamás Attila

És hogy mit kívánnak a hokistáknak, a párjaiknak az új szezonra? Több szabadnapot, ne sérüljenek meg, maradjon meg a foguk, ne legyen agyrázkódásuk, a nézőket, a kupát tartsák meg, érjék el azt, amit a tavaly – vágnak egymás szavába. De azt is hozzáteszik, ők akkor is büszkék lesznek rájuk, ha nem érik, el, mert tudják, hogy mennyit dolgoztak. És mert szeretik őket.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. szeptember 17-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport