Húsvét magyar költők szemével

Nagy Lilla 2024. április 01., 14:41 utolsó módosítás: 2024. április 07., 11:04

A feltámadás ünnepe a kereszténységnek és nemzetünknek egyaránt jeles nap, így nem meglepő, hogy számtalan költőnket inspirált a téma az idők folyamán.

Húsvét magyar költők szemével
galéria
„Et resurrexit tertia die” (És harmadnapon feltámadt) Fotó: Haáz Vince

A klasszikusok, a modernek, de még a kortárs irodalom művelői is megírták a maguk húsvétját – ki szűkebb, ki tágabb értelmezésben –, ezt vizsgálva pedig széles skálát kapunk a húsvéti tematikájú versekből. Kronológiai sorrend nélkül futottuk át Ady Endre, Pilinszky János, Závada Péter és József Attila költészetét arra a kérdésre keresve a választ, hogy a húsvét hogyan képződik le egy-egy író művészetében. A válasz az, hogy egyaránt eltérően és hasonlatosan, vannak a bibliai feltámadás témáját megíró versek, és olyanok, amelyeket csupán inspirált az.

Ady Endre: A föltámadás szomorúsága

Azokat a verseket vizsgáltuk, amelyek tágabb értelemben írják meg a feltámadást, amelyek nem csupán újramesélik a már ismert történetet – így Ady Endre A föltámadás szomorúsága című versével kezdjük áttekintőnket.

Ady versében a normákkal ellentétesen a nézőpontot egyes szám első személybe helyezi, ekképpen a feltámadás alanya maga a lírai én. „Sírom sziklái szétgurultak, / Füstölt a Golgotha, s kiléptem / Föltámadottan, tétován / Mély Sárkány-sírjából a Multnak / S mint akinek kevés a vére, / Elindultam új apostolok / Keresésére.”

Mint láthatjuk, Ady önmagához hűen merít inspirációt az Újszövetségből és vetíti ki azt saját magára, így kapunk egy tágabb értelmezési lehetőséget a költő húsvétjára. Felfoghatjuk a szó szerinti bibliai feltámadásként is, ám a versben egy esetlen és emberi alanyt kapunk, akiben nem látjuk Isten fiát. Ennek függvényében értelmezhető a vers az újrakezdésként, a kor elteltével járó pánikként, ahol a halandó és egyszerű ember éli meg azt az élethelyzetet, amiben önmagát ismételten keresi, csak ezúttal elveszett.

Pilinszky János: Harmadnapon

Pilinszky János Harmadnapon című verse Ady művével szemben nem az lírai ént teszi előtérbe, hanem a természetet. Formabontó szempont ez, amiben az élővilág egy elhanyagoltabb rétegének nézőpontjával találkozhatunk. Pilinszky érzelmekkel ruházza fel a fákat úgy, hogy kontextusból kiragadva ez fel sem tűnne az olvasónak, hiszen a fényről ír, ami az égből jött, ennél mi sem természetesebb, azonban az író kikacsint az értő olvasó felé, és mind jól tudjuk, hogy jelen esetben az égi fény maga a teremtő:

És megérzik a fényt a gyökerek.

Pilinszky versét latin szavakkal zárja, mintha anyanyelvén ki sem merné mondani a csodát: „Et resurrexit tertia die” (És harmadnapon feltámadt).

Závada Péter: Április eldurvul

A költők sorában kortárs költőnk, Závada Péter következik, akinek az Április eldurvul című versét elemeztük mint húsvéti témájú alkotást. Závada műve tágan értelmezhető a feltámadást felidézőként, azonban a finom utalásokban, az óvatossággal megírt sorokban ott rejlik mindazon érték, amit egy ilyen témájú versnek képviselnie kell.

„Boldog vonyítással ünneplik érkezésem, / a leigázottak otthonos szervilizmusával, / mint akik hanghordozásáról fölismerik / az elnyomót”. Závada versében a nézőpont a népre szegeződik, azokra az alanyokra, akik akarták Jézus halálát, vagyis az elnyomókra. Így formabontó képet kapunk, egy olyan lírai én gondolatait, aki megérdemeltnek véli Isten gyermekének keresztre feszítését.

József Attila: Húsvéti vers

A vizsgált költői munkásságok sorát József Attila Húsvéti vers című alkotása zárja, amiben már egészen más okok miatt tekint a feltámadás ünnepére a hagyományostól eltérően, ugyanis versében a haragos költőt látjuk, Jézus Krisztus története említésre sem kerül. „Én csak úgy állok a húsvét előtt, / mint a többi ünnep előtt, / melyek nem szólnak énhozzám, / és nem jönnek.” József Attila versében a lírai én bánatos, életunt képét kapjuk csupán, a gyarló embert, akinek földi érzelmeit nem írja felül semmilyen keresztényi ünnep.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.