Öt adag szeretet: a Rácz család

Péter Beáta 2020. június 12., 17:26

Bíborka, Boróka, Boglárka, Botond és Barna – sorolja a gyerekek nevét a családapa, aki iskolaigazgató, megyei tanácsos, kórustag, tánctábor és egyéb rendezvények szervezője is, mert fontosnak tartja, hogy az otthoni teendők mellett a közösségnek is nyújtson. Emellett gazdálkodik, nyáron kaszál a meredek gyimesi hegyoldalban, állatokat tart, gyümölcsöse van, és a méhészkedést is kipróbálná. Egy biztos: nem unatkozik. De milyen is az élet egy gyimesi nagycsaládban? Gyimesbükkön jártunk, ahol Rácz Árpádot és családját látogattuk meg.

A Rácz család: Piroska, Barna, Botond, Boróka, Bíborka, Bora Boglárka és Árpád Fotó: Pinti Attila

Minden legény s leány közös élete úgy kezdődik, hogy kóstolgatják egymást – mondja kacagva Rácz Árpád, amikor a házuk tornácán beszélgetünk, és arról kérdezem, hogyan is kezdődött a Rácz-család története. Felesége, Piroska céklás almalevet és medvehagymás pogácsát tesz az asztalra. Házi termékek – kínálnak.

„Mindketten középlokiak vagyunk. Itt, ahol most lakunk, az édesanyám felőli dédszüleim laktak. Édesanyám 1946-ban született, előtte egy testvére meghalt, utána még született négy gyerek, de négyen élték meg a felnőttkort. Gazdálkodó és vállalkozó család volt, mert nagyapám kacérkodott a kereskedelemmel, aztán a kommunizmusban elvették az üzletét. Édesapám székelynek tartotta magát, de Désen született, az édesapja Szamosújváron volt kántortanító. Nagyapámat 1944-ben elvitték a frontra, orosz fogságba esett. Hétéves volt édesapám, amikor 1948-ban meghalt az édesanyja, az apja még fogságban volt. A nagyszülőkhöz került Csíkszentmiklósra. Amiután nagyapám hazakerült, Csíkszentmiklóson és Szépvízen lett romántanár, később újranősült. Édesapám erdésztechnikus volt, de nem szerette az erdészetet, ezért elment vasutasnak. Az életét vasúti forgalmistaként élte le, idekerült Gyimesközéplokra, és összeismerkedtek édesanyámmal” – meséli Árpád.

Árpád feleségével, Piroskával 2001-ben kötötte össze az életét, egy éven keresztül hol itt, hol ott laktak, majd úgy döntöttek, hogy a dédszülők portájára költöznek. „Itt volt ez a ház, nem így nézett ki, mint most: volt egy nagy kétszobás, kamrás ház, vele szemben a kisház, azt kipofoztuk, újrafödtük, átalakítottuk kicsit, és 2011-ig ott laktunk. Aztán a dédszüleim házát elbontottuk teljesen, újraépítettük, és azóta itt élünk. Teljesen belakjuk” – mutatja Árpád az otthonukat.

Érkeztek az áldások

Közben sorra születtek a gyerekek. 2001-ben Bíborka, 2004-ben Boróka, majd kilenc évre rá Bora Boglárka, Botond 2014-ben, és a legkisebb, Barna 2016-ban. Mivel Gyimesben régen az volt a szokás, hogy azt a nevet adták a megszülető gyermeknek, amilyen névnap volt aznap, eszerint Barni Bonaventúra kellett volna legyen. Végül a védőszentje lett Bonaventúra – magyarázzák. „Mi nem ennyi gyermeket terveztünk. Sokkal többet terveztünk, mert focicsapatot akartunk. De az utolsó szülésnél komoly problémák merültek fel, a feleségem majdnem belehalt, és ez a családgyarapításnak pontot tett a végére. De hála Istennek elegen vagyunk” – bólogat a családapa.

Munka bőven van, de Rácz Árpád a vidéki életet nem cserélné el semmivel Fotó: Pinti Attila

Arról is szó esik, hogy ma már Gyimesben sem jellemző, hogy sok gyerek legyen egy családban. Az utcában, ahol laknak, az övék a legnagyobb család. A baráti körükben viszont van még olyan család, ahol három-négy gyermek is van. Árpád úgy véli, az emberek „állandóan futnak valami után” manapság, és a gyermek háttérbe került. A felesége szerint a szülők úgy gondolják, mindent meg kell adjanak a gyereküknek. „Pedig mi sem kaptunk meg mindent, s pont jó volt úgy. Terveztünk és célokat tűztünk ki, amiket el akartunk érni” – fűzi hozzá a férje.

Piroska rámutat, egy nőnek nem mindig könnyű anyává válni. „Sok nő fellélegzik, amikor a gyermek kicsit nagyobb lesz, önállóbb, nehéz újra anyává válni és kezdeni megint. Nekem sem volt könnyű, mert én is így voltam, hogy amikor már egy kicsit megnőttek volna, akkor jött az újabb apróság. Persze, öröm volt, mert mindig egy újabb adag szeretetet kaptam.”

A kétkezi munka értéke

A családfő rámutat, egy nagycsaládban mindig van elfoglaltság, nem kell azon gondolkodni, hogy vajon mit tegyenek. Gazdálkodnak is, a földet meg kell művelni, gyümölcsösük van, állatokat tartanak.

„Van, amivel foglalkozzunk. Régebb is így volt. Kérdeztem is gyakran édesanyámat, hogy miért akartak mindig az emberek a saját gyerekükből urat faragni.

Például olyan szép mesterség a pásztorkodás, mégis lenézik az emberek. Pedig a legszebb dolog, és ha nincs pásztor, akkor az életnek egy szelete meg van állva. Meg kéne becsülni az ilyen dolgokat. Most kétkezi munkát senki sem akar végezni. Valahol valami elszakadt. Gyimesben jellemzően gazdálkodó, erdőkitermelésből élő emberek laktak, nem is volt nagy hagyománya a tanulásnak. A mai napig látszik az iskolákban, hogy nem jellemző az, hogy elszaggatnák a hámistrángot. Van egy-egy kivétel, de itt amikor a fű kinő, akkor a gyermek kéne menjen a juhokkal, mert ő ezt szereti csinálni, és ezt is kellene engedni. Amelyik akar tanulni, azt tanítani, de amelyik nem akar, azt nem kéne kényszeríteni, hogy ő magas fokú iskolát végezzen, mert a juhok mellett nincs értelme egy doktori disszertációval ülni. A mi oktatási rendszerünk sablonszerű. Mindenkit egyformán mindenre meg akarunk tanítani, de ennek semmi értelme. Valami moduláris rendszert kellene kitalálni, mert látjuk, érezzük, hogy ez így nem jó.”

Rácz Árpád az Ádám Gyula által, a legkisebbik gyermeke keresztelőjén készített fotót mutatja Fotó: Pinti Attila

A Rácz családban a gyerekek is besegítenek a gazdálkodásba, a ház körüli munkákba. Mesélik, Boti már türelmetlenkedik, hogy mikor lesz meg a saját kaszája, villája. „Egyelőre még kíváncsiság, de oda kell tenni. Nem értem, hogy sok szülő nem teszi rá semmire se a gyerekét.

Régen a nagy családok azért voltak, mert a nagy családnak nagy munkaereje volt. A gyermekek a családban több munkaerőt jelentettek. Ez megváltozott.

Elmondják a gyerekeim is, hogy egyes osztálytársaik egész nyáron nem csinálnak semmit. Mondom, lehet azt is, de nálunk nem ez a szabály”– mondja határozottan Árpád. Kiderül, a tavaly nyáron sok év után végre elment a család együtt nyaralni. De mindenkinek megvan a maga feladata. „Van, ami tetszik, van, ami nem, de kell venni a kapát, s kell menni kapálni. Főzni már tudnak a lányok, oda is állnak. Vannak dolgok, amiket mi végzünk, de vannak, amiket rájuk is osztunk. Rendszeresen fát raknak el, hordanak el, takarítanak. Ennyi gyerek után kell a rendcsinálás is.”

A két nagyobbik lány a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumba jár, Bíborka most végezte el a tizenkettedik osztályt, Boróka a kilencediket. Bogi a bükkhavasi iskolába megy reggelenként az édesapjával, előkészítős, Boti szintén odajár óvodába. Barni a bükki napközibe járt, amíg a vírushelyzet közbe nem szólt.

Másra, másnak is jusson

A család, a gazdálkodás mellett Rácz Árpád fontosnak tartja, hogy a hagyományokat átadja a következő generációknak, ő a közösségi megmozdulások egyik fontos mozgatórugója. „Így szoktuk meg, örökké egyébbel is foglalkoztunk, mint a családdal, és az időnket úgy osztottuk, hogy másra is jusson. Míg két gyerek volt, könnyebb volt, de el kell ismerjük, hogy volt, aminek a kárára is ment, sokszor volt vita is ebből itthon. Az iskolaigazgatás istenigazából a nyakamba szakadt. Egyik napról a másikra matematikatanár és igazgató nélkül maradt az iskola. Kijött a tanfelügyelő és mondta, hogy legyek igazgató.”

Így lett 2004 tavaszán a Hidegségi Általános Iskola igazgatója, ugyanettől az évtől kezdődően megyei tanácsos is. Gyimesben 2002-ben megalapították a Csángó Ifjak Középloki Közösségét.

„Azóta eltelt az idő, az ifjak megvénültek, nem volt, akinek a stafétát átadni. De folyamatosan mindig valamit szerveztünk.

Működtettünk egy teleházat, akkor nem volt mobilinternet, számítógép és nyomtató is kevés, és volt létjogosultsága. Volt egy helyi lapunk, a Gyimesközéploki Tudósító. A legnagyobb rendezvényünk a Gyimesközéploki Tánctábor, amelyet minden évben megszervezünk a Tiszta Forrás Alapítvánnyal és a gyimesközéploki önkormányzattal. Mindenben részt veszünk azon, amit Gyimesközéplokon szerveznek. Ott vagyunk mindig a Túróspuliszka Fesztiválon, főzünk, régebb a logisztikában is segítettünk, de aztán észrevettük, hogy vannak nekünk is határaink, és van, amit visszább kell venni”– magyarázza Árpád, aki iskolaigazgatóként is számos programot szervez a diákoknak. Emellett évente részt vesz a 32-es határvadászok emléktúráján, énekel a Gyimesvölgye Férfikórusban és az egyházi kórusban is. Mint mondja, régebb még több mindennel foglalkozott, de most van a család, „van, ami után járni” és az otthont igazgatni. „De kell a közösség is. A néphagyomány nagyon fontos, a gyerekeink is táncolnak.”

Boldog gyermekkor. Bogi a cseresznyefa tetején Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt hónapokról is szó esik, az online oktatásról. Elmeséli, az osztályában sok gyereknek sem számítógépe, sem internet-hozzáférése nincs, ezért hétfőnként elvitte mindenkinek a feladatlapokat egész hétre. Otthon pedig a legnagyobb lány kapott ajándékba egy laptopot a nagymamájától, szereztek még egy digitális eszközt, a két nagyobbik így tudott bekapcsolódni az online oktatásba. Bogit pedig a felesége telefonja segítette. De, mint mondja, a gyerekek szempontjából nem volt jó ez az időszak, felborult a megszokott programjuk.

A tornácról, ahol ülünk, csodaszép a kilátás a szomszédos, meredek hegyoldalra. A házigazda szerint télen még szebb. „Nyáron rosszabb, mert a hegyoldalba ki kell menni, le kell kaszálni a füvet. Én a telet szeretem, van karácsony, szilveszter, eszünk, iszunk, mulatunk. Nyáron sokat kell dolgozni” – mondja, majd körbevezet az udvaron. A ház környékéről sok minden kikerül: a juhok után kapnak sajtot, így megvan egész évre a túró, disznót, bárányt tartanak, krumplit, hagymát, zöldborsót, paszulyt termesztenek. Van konyhakert, van bőven, amit gyomlálni – sorolja. A kertben ribizlibokrok, odébb farakás, készülnek egyik évről a másikra. A gyümölcsfákat mutatja, itt alma, ott körte, amott cseresznyefa. A kerítés mellé medvehagymát telepített a gazda, amíg megnézzük, Bogi már fel is kapaszkodik a cseresznyefa tetejére.

„A gyerekeimnek is az itteni életérzést próbálom átadni, amit lehet, megtanítok nekik. Kell a város is, az igaz, de én úgy vagyok vele, hogy szívem szerint nem mennék el soha innen. Sok a munka, de nem cserélném el semmivel”

– mosolyog a vendéglátónk.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. június 12-én.
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.