És a gyerekkel mi lesz?

Péter Beáta 2021. február 19., 18:50 utolsó módosítás: 2021. február 19., 19:18

Az elszigetelődés, a bezártság, a folyamatos bizonytalanság rányomta a bélyegét a gyerekek, kamaszok mindennapjaira is. Hogy járvány van, hogy kell menni suliba, nem kell menni suliba, online oktatás van, hibrid oktatás van, hogy vigyázni kell, barátokkal, kortársakkal találkozni nem lehet, de legalábbis nem úgy, ahogy korábban. Mindez hosszú távon kihat a gyerekekre, káros hatásai már most észlelhetők  testi és lelki fejlődésük szempontjából egyaránt. A szakemberek szerint pedig egyre több fiatalnál jelentkeznek szorongásos panaszok.

És a gyerekkel mi lesz?
galéria
„Úgy érzem, hogy ráncigálnak bennünket, mint egy bábut” Fotó: Haáz Vince

Örökmozgó, életvidám, sportos tinédzser gyermeke egy év alatt egy magába forduló, rosszkedvű kamasz lett – panaszolja egy édesanya, aki szomorúan figyeli, a sportos testalkatú fiatal a néhány hónapos karantén alatt beesett vállú, görbe hátú kamasszá cseperedett. Bár kertes házban laknak, 15 éves gyermekét hosszas unszolás ellenére sem tudja rávenni arra, hogy kimozduljon a szobájából. Nem mozog, noha korábban előszeretettel sportolt, naphosszat ül a szobájában, besötétített ablakokkal, nem beszélget senkivel, fásult, nem érdekli semmi, az online órák teljes mértékben passzívvá tették, a tanórák nem kötik le.

„Bevonul a szobába a telefonnal, én be sem megyek, hogy nehogy zavarjam az órát. Az ágyban maga köré gyűjt mindent, még az egészségtelen nassolnivalókat is, amelyeket korábban megvetett, és ott ül, fekszik a telefonnal.

Az utóbbi időben egyre inkább feltűntek a hangulatváltásai, megértem én, hogy kamasz, és ez talán ezzel jár, de más szülőtársakkal is beszélgetve rájöttem, erre a kamaszkori nehéz időszakra az online oktatás, a karantén még rátett egy lapáttal”

– mondja az édesanya, aki érthető módon az anonimitás védelme alatt számolt be történetükről. A család pszichológus segítségét kérte, s ekkor derült ki az is, hogy bizony nincsenek egyedül, környezetükben nagyon sok tinédzser jár szakemberhez hasonló problémákkal.

Nem szabad alábecsülni

Korosztályonként változó, ki hogyan éli meg ezt az időszakot. Egészen másként éli meg a kisiskolás, mint a középiskolás. Általánosítani nagyon nehéz – mutat rá Asztalos Lehel szociálpedagógus, pszichológus. „Tetten érhető, hogy az a fajta szorongás, ami jellemző az egész társadalomra, mindannyiunkra hatott. A társadalom jó részében felerősödtek azok az egzisztenciális szorongások, ami amúgy is jellemző ránk, de aztán most hatványozottan jelentkezett. Ennek a szorongásnak a jó részét a szülő óhatatlanul kivetíti a gyerekre is. A gyerek is kap ebből, ha közvetve is. Kisebb korosztályban is, középiskolásoknál is – én elsősorban velük dolgozom – megnőtt a szorongó gyerekek száma.”

Hogy mekkora méreteket öltött ez a jelenség, egyelőre nem tudni, de vigyáznunk kell arra, hogy ne becsüljük alá

– véli Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szakmai alelnöke, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házának igazgatója. Az oktatáspolitikai szakértő nem hiszi, hogy a jelenség intenzitását vagy éppenséggel, hogy mekkora átfogó jellege lehet a társadalomra, a diákokra nézve, bárki is felmérte volna, de érdemes lenne, ugyanakkor tanácsadási lehetőséget is kellene biztosítani ezeknek a családoknak.

„Akárcsak a felnőttek, a gyerekek is direkt tapasztalóként élték át ezt az időszakot, a digitális világ pozitív és negatív oldalai mind tapasztalhatók lettek, és nagyban szerepet játszott az, hogy az adott családok hogy tudták ezt kezelni.

Hogy ki tudták-e mozdítani a gyereket a számítógép elől? Hogy volt-e a gyereknek bármilyen délutáni tevékenysége, amely során friss levegőn tudott lenni, vagy valamilyen közösségben vehetett részt?” – fogalmazott. Hozzátette, az ő gyermekei is sok időt töltöttek napközben számítógép előtt, és nem mindig tudatosan, de amikor csak lehetett, igyekeztek programokat szervezni számukra, egy-egy sétát, kirándulást, kutyasétáltatást beiktatni. Ugyanakkor, hangsúlyozta, nagy probléma az, hogy sok helyen – például Csíkszeredában is – a tinédzserek számára nincs egy olyan közösségi tér, ahová mehetnének. „A digitális világ odaköti a gyerekeket a képernyő elé úgy, ahogy annak idején odakötött minket a tévéhez és a videólejátszóhoz. Sok tanulmány született abban az időben, hogy a tévének és a videónak a hatása, a technológia hatása milyen negatív formákat tud ölteni a gyerekek szocializációjában, és nem is az iskola, hanem a család volt, amelyik megtette a különbséget. Most megkerestek olyan szülők is, akik elmondták, hogy nagyon jó volt ez az online világ, miért is kell visszamenni a suliba?”

„Nőtt-e az esetszám?”

Az elején meg volt ijedve, amikor online oktatásba kerültek, de aztán megszokta – mondta el hetedik osztályos gyerekéről egy másik édesanya. „Olyan szempontból szerencsénk volt, hogy itthonról dolgoztam én is, és időközönként a férjem is. Én a konyhában intéztem a dolgokat, a férjem az egyik szobában, az iskolás gyerekünk a másik szobában. Néha biza rá kellett nézni, vagy megnézni a digitális tanteremben, hogy milyen feladatok vannak feltéve, vagy akár rászólni, hogy matekóra közben ne játsszon.

Aztán belekényelmesedett, hogy ez így jó, és biza, mikor vissza kellett menni, elkezdett szorongani,

éjszaka nem tudott elaludni, jött ki és sírt, tette fel a kérdéseket, hogy mi lesz és hogy lesz. Ő most más osztályban kezdett, és ugyanígy, azok a gyerekek, akik cikluskezdők, jobban megsínylették.”

Egyelőre visszakerültek az iskolába a gyerekek, de nem tudni, meddig Fotó: Haáz Vince

Az édesanya úgy véli, nagy probléma a gyerekek elmagányosodása is, mert sok szülő nem tehette meg, hogy otthon marad a gyerekével délelőtt, és a gyerek a megszokott tanulási közegből, a társaitól távol hirtelen egyedül maradt otthon, és egyedül kellett megoldja a helyzetet. Nagy felelősséget is rótt rájuk mindez, főként azokra a gyerekekre, akik nem is voltak szokva a számítógéphez. S noha hamar beletanultak, megszokták az online oktatást, most vissza kell szokni. „És minden bizonytalan. Minden nap megkérdezi a gyerekem: anya, nőtt-e az esetszám? Mert nem tudja, hogy jövő héten mi fog történni. A stresszfaktor elég kemény, a szülők is bizonytalanságban élnek, ráadásul van, ahol még anyagi vonzata is van a pandémiának, és hiába nem mondja a szülő a gyereknek, az érzi.” Az édesanya az óvodáskorú gyerekéről is mesélt, akit délelőttönként – amíg a tesója „iskolában”, és ők „munkában” voltak – nehéz volt lefoglalni, ilyen körülmények között nehéz volt rá odafigyelni, illetve megértetni vele, hogy csendben kell lennie.

Túlterhelt szülő-gyerek kapcsolat

A szociális képességeik megsínylik ezt a helyzetet, a kicsiké és nagyoké is. A szociális készségek közösségben fejlődnek, az otthonüléstől, a csak a családban eltöltött hetektől, hónapoktól nem – hangsúlyozza Asztalos Lehel. „Ez az időszak nagyon-nagyon túlterhelte a szülő-gyerek kapcsolatokat, több szempontból is. Egyrészt több időt töltöttek együtt, lényegesen többet, mint eddig bármikor, napokat, heteket, hónapokat, tulajdonképpen összekötve.

Több volt a konfliktusforrás, a szülőre hárult nagyon sok olyan, az iskolai tevékenységgel kapcsolatos feladat, ami nem az ő dolga lenne.

Például a szülőnek kellett megtanítani az első és másodikos gyerekét írni és olvasni. Ez eleve egy plusz feszültségforrás. Folyamatos konfliktus, teher a szülőnek, a gyereknek.”

Asztalos Lehel Fotó: Barabás Ákos

A pszichológus hozzátette: a szülők beleláttak olyasmibe is, amibe „normális” esetben nem: hogy hogyan teljesít a gyerekük, mennyire aktív. „Óhatatlanul összehasonlítási, viszonyítási alapja lett, osztálytársakhoz viszonyították a saját gyerekeiket, elkezdtek kétségbeesni, hogy az ő gyerekük gyengébben olvas, vagy nem fogalmaz jól, nem megy úgy a matek, mint az osztálytársának. És ez szorongást növel a szülőben, és rajta keresztül a gyerekben.

Kialakult egyfajta teljesítményszorongás, ami egyértelműen a teljesítménnyel kapcsolatos a gyerekek egy részében.

A szülő – érthető módon – szeretné, ha az ő gyereke is úgy teljesítene, mint az osztály többi gyereke. És ez plusz teher a gyereknek, mert a szülő egy magasabb elvárásszintet, egy magasabb megugrandó lécet támaszt vele szemben, aminek vagy meg tud felelni, vagy nem. Ha nem, kudarcélménye van, szorongani kezd. Minél jobban szorong, annál rosszabbul teljesít. Ráadásul egy olyan környezetben szorong, amely biztonságot kellene nyújtson neki. És egy ördögi spirál lesz ebből az egészből.”

Minden átmeneti, nincs biztos pont

A járványügyi besorolás szerint az iskolák hol megnyitják kapuikat, hol ismét áttérnek online oktatásra, és noha most a legtöbb diák jelenléti oktatásban részesül, folyamatosan ott van a kérdés, hogy meddig. S noha sok gyerek örvendett, hogy végre találkozhat az osztálytársaival, mehet iskolába, mégis ez a fajta bizonytalanság sokukban szorongást, félelmet kelt.

„Féltem, hogy vissza kell menni a suliba. A barátaim hiányoztak, de az egész iskola nem.

Főleg azért, mert nagyon elszoktunk, mindenki, a tanárok is. A hibrid nagyon rossz volt, mert nehéz volt úgy, hogy be is járni, össze-vissza járni. Aztán az online is nehéz volt az elején. Elvonta a figyelmemet, hogy otthon vagyok, nehéz volt magam rávenni, hogy megírjam a nem kötelező feladatokat, nehéz volt úgy koncentrálni, hogy otthon voltam, a háttérben a háziállataim, a család jött-ment” – ezt már egy ötödikes diák osztotta meg velünk.

Azt is elmondta, azért is félt, mert még nem ismerik a tanárokat, keveset találkoztak szemtől szemben. „A karantén alatt nagyon lusta lettem. Azelőtt minden alkalmat kihasználtam, hogy kimehessek, de most van olyan, hogy hív le egy barátom, és nem megyek. Ettől a bent üléstől mintha elment volna az életkedvem. Az online oktatás könnyebb, de amikor elkezdődött ez az egész, akkor a rendes tanítás volt jobb, könnyebb. Nagyon rossz az, hogy minden átmeneti, ma megyünk, de lehet, hogy holnap nem.

Nincs egy biztos pont ebben az egész rendszerben, olyan, mintha sosem lennénk képben.

Úgy érzem, hogy ráncigálnak bennünket, mint egy bábut. Az lenne a jó, ha teljesen normálisan, a régi módon visszatérnénk a suliba, maszk és minden nélkül, vagy maradunk online-ban év végéig, és következő évben kezdenénk teljesen normálisan. De ez nem tőlünk függ, minket nem is kérdeznek. Persze, ők sem jókedvükből csinálják” – mondja. 

Sem tanulni, sem barátkozni nem ugyanolyan a számítógépen keresztül Fotó: Haáz Vince

Főként a kezdő évfolyamoknál – előkészítő, ötödik, kilencedik osztály – fokozottabb a szorongásfaktor, mert mire a gyerekek kezdtek volna hozzászokni az amúgy is szorongást keltő ismeretlen helyzethez, egy új közösséghez, emberekhez, jött az online oktatás – fejti ki a pszichológus. „Online térben nem lehet közösséget, csapatot kovácsolni. A tanítók, osztályfőnökök mondják, hogy úgy kezdték ezt a félévet, mintha szeptember lenne, mindent elölről kell kezdeni. Az online sok gyereknek biztonságot nyújtott. Ugyanakkor felerősödött a bullying jelenség is, ami amúgy is egyre fokozottabban jelen van az iskoláinkban, de az online térben, amiben most rengeteg időt töltöttek a fiatalok, teljesen másként zajlik a kommunikáció, kevesebb a korlát, a visszafogó erő, mint az élő kapcsolatokban. A konfliktushelyzeteket, ami adódik online térben is, teljesen másképp kezelték, másképp oldották meg. Nincsenek azok a fékek, mint ami az élő kapcsolatokban. Szinte fék nélkül kommunikálnak, nyilvánítanak véleményt, közölnek egymással tényeket, bántóak. Ez is felerősödött, ezt látom és hallom a középiskolás diákoktól, hogy biza gyakoribb és erősebb volt ez a zaklatási forma.”

A család és az iskola szerepe

Nagy szerepe van az osztályfőnöknek, az iskolának, de nagy szerepe van a családnak is, hogy a gyerek milyen érzelmekkel tér vissza az iskolába – emeli ki Ferencz-Salamon Alpár. „Személyiségtípustól is függ, hogy ki hogyan éli meg. A családnak nagy szerepe van abban, hogy miképpen küldi vissza a gyereket, izgalmakkal telítetten-e, hogy akaratlanul olyan üzenetet is juttat el a gyerek felé, amitől görcsöl, szorong és fél. De az iskolának is szerepe van. Bár nehezen, de megszokták a gyerekek az online oktatást, és sok esetben interaktívabb órákat kaptak, mint egy frontális táblára írós krétás történetnél. Sok esetben javultak a tanulmányi eredmények is.

Nem tudjuk, hogy ez a lexikális tudásban majd mit fog jelenteni, de a sikerélménye a gyerekeknek, ott, ahol tanultak, készültek rendszeresen, megnövekedett. Ilyen tekintetben van a pohárnak tele oldala is”

  – mondja a szakember. Úgy véli, most, hogy visszamentek a gyerekek, az iskola részéről a legnagyobb hiba az lenne, hogy rászabadulnak a gyerekekre, és kezdik „erőltetett menetben” beléjük sulykolni a tananyagot, megtölteni őket házi feladattal. Így azzal a következtetéssel maradnának a családok és a gyermekek, hogy mégiscsak jobb volt otthon.

Ferencz-Salamon Alpár Fotó: Veres Nándor

„Az iskola és a pedagógus oda kellene figyeljen, hogy a mértékletesség, a relevancia, a terhelhetőség határain belül maradjon még akkor is, hogyha tananyagot kell pótolni. Hogy ne azzal az érzéssel maradjanak, hogy mégiscsak jobb volt a számítógép előtt, otthon. Miközben a digitális oktatásban is előfordult, hogy a klasszikus tanítási módszereket próbálták alkalmazni a tanárok, kérdés, hogy most összehangolják-e a helyszíni oktatást a digitális világ hatékony eszközeivel” – emeli ki Ferencz-Salamon Alpár.

Elvesztett motiváltság 

Egy vidéki iskolában ismét jelenléttel oktató, szintén neve elhallgatását kérő tanítónő úgy látja, negyedikes diákjai nagyon megváltoztak az online oktatás időszaka alatt. „Nagy a visszaesés, a tanuláshoz való viszonyuktól kezdve a viselkedési normákon keresztül a mozgásig. Valahogy kimennek szünetre, de fáradtak, megszokták, hogy későn fekszenek. Igyekeztem az online óra 45 percben lényegre törő lenni, érdekes anyagokat küldeni nekik, most is fogom alkalmazni ezeket a jelenléti oktatásban. De látszik a gyerekeken, hogy elvesztették a motiváltságukat. S

okukon látszik az elmagányosodás, kimaradt a kortársakkal való találkozás, és ez kihatással van mindenre. Ezen kívül ott van a mozgás hiánya, ezt a saját gyermekemen is látom. Elfáradtak, fásultak lettek”

– véli a tanítónő, aki szerint mindezeket helyre kell hozniuk az elkövetkezendőkben, meg kell keresni a pozitívumokat, és azokra erősíteni.

Az iskolába járás ad egy keretet, ritmust a hétköznapoknak: fel kell kelni, mosakodni, felöltözni, el kell menni iskolába. És ez hosszú időre megszűnt – mutat rá Asztalos Lehel. „A középiskolás diákok egy jó része röhögve meséli, hogy nyolc előtt öt perccel valahogy kimászott az ágyból, pizsamában leült a számítógép elé, bejelentkezett, kamerát nem kellett kapcsolni, a tanár azt látta, hogy jelen van, és akkor vissza lehetett feküdni, vagy közben játszani online az osztálytársakkal, barátokkal. Nagy részük szétesett, strukturálatlanná váltak a napjaik, heteik, hónapjaik, csak úgy elvoltak, lézengtek. És most vissza kell állni, ami nagyon nehéz, ráadásul nem tudjuk, hogy meddig tart.”

A szakember nyomatékosítja: jó lenne ugyanakkor folyamatosan lehetőséget adni a kicsiknek és nagyoknak is, hogy hangot tudjanak adni a szorongásaiknak, félelmeiknek, kudarcélményeiknek.

És nem kellene magasabb elvárásokat támasztani a gyerekkel szemben, mint amennyire a képességei, a saját ritmusa engedi.

Sokkal fontosabb a szülő–gyermek kapcsolatra erősíteni – mert ez az alapja mindennek, ez ad fogódzót a gyerekeknek, biztonságot –, mint az iskolai teljesítménye. „Tegyük fel őszintén a kérdést magunknak: mi történik, ha elmarad néhány lecke? Vagy mi történik, ha az elsős gyermek nem decemberre tanul meg írni, hanem júniusra vagy második osztály elejére? Hová ez a nagy rohanás, sietség, görcs? Sokan szeretnék, hogy minél hamarabb álljunk vissza a normális kerékvágásba, de ugyanoda nem lehet. Dőre elképzelés, hogy hirtelen be lehet pótolni, be lehet hozni azt, ami az elmúlt időszakban kimaradt. Az egyetlen igazán fontos az lenne, hogy arra vigyázzon a szülő, hogy ez a helyzet ne a szülő–gyerek kapcsolatot vágja haza, és ne annak a rovására történjenek a dolgok.” 

Mindenképp fokozottan figyeljünk a gyerekeinkre, vegyük észre, ha gond van, például teljesítménycsökkenés vagy akár testi tünetek, és kérjünk segítséget, ha szükség – húzza alá.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. február 19-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport