Megkéső önállósodás, eltűnő kulcsosgyerekek

Szász Cs. Emese 2022. január 07., 18:24 utolsó módosítás: 2022. január 07., 18:28

Kulcsosgyerekek – nem csak a kifejezés, hanem a vele járó életforma is ismerős a legtöbb mai szülőnek, akikre gyerekként annak idején nem mindig vigyáztak a felnőttek: nyakukban lógott a lakáskulcs, s egyedül jártak iskolába, délután meg haza akár már hat-hétévesen is. A mai kisiskolásokra ez egyre kevésbé jellemző: mintha sokkal inkább kitolódna a gyerekek önállósodási folyamata. Igaz, közben a világ is sokat változott: a forgalom sem olyan, mint pár évtizeddel ezelőtt, s a közbiztonság sem a régi.

Megkéső önállósodás, eltűnő kulcsosgyerekek
galéria
Kisgyerek saját kulccsal: manapság nem jellemző Fotó: Haáz Vince

A kulcsosgyerek kifejezés az 1970-es, 1980-as években terjedt el. Azokat a gyerekeket nevezték így, akiknek a szülei dolgoztak, s iskola után nem vigyázott rájuk a nagymama vagy a szomszédasszony, így

kaptak saját kulcsot a lakáshoz – ami jellemzően a nyakukban lógott –, s egyedül jártak haza, majd otthon is szülői felügyelet nélkül voltak egy ideig.

Sokan nosztalgiával és pozitívan emlékeznek vissza ezekre az időre, mint a végtelen gyermeki szabadság aranykorára, ma már azonban sokan inkább sajnálják a kulcsos gyerekeket és a szüleiket, és aggódnak a délutánonként szülői felügyelet nélkül mászkáló gyerekekért. Miért van ez? Sokkal kevéssé önállóak a mai gyerekek? Vagy a világ változott volna túl sokat?

Elsősként a testvéréért járt az óvodába

Barabás Csilla a nyolcvanas években született, a kilencvenes években már igazi kulcsosgyerekként élte mindennapjait. „Hétévesen kezdtem az iskolát harminc évvel ezelőtt, és úgy emlékszem, hogy csak az évnyitóra kísértek el a szüleim, a második naptól kezdve már egyedül jártam iskolába. A húgom még óvodás volt, és többször küldtek el érte elsősként az oviba, ami körülbelül húsz perc sétára volt az otthonunktól, és két úttesten is át kellett kelni. Az elején nagyon féltem a környékbeli nagyobb és kötekedő gyerekektől, de tudtam, hogy ezt várják el tőlem a szüleim, így tettem a dolgom, aztán megszoktam, és szerencsére soha nem történt semmi gond” – eleveníti fel az akkor történteket Csilla.

Ma már általában jóval később kapnak saját kulcsot a lurkók Fotó: Haáz Vince

A ma már háromgyerekes édesanya elismeri, akkoriban nyilván jóval kevesebb autó volt a városban, így nem kellett épp annyira félni a balesetektől. Hozzáteszi, a játszótérre is a testvérével ketten jártak a marosvásárhelyi Tudor lakótelepen lévő Gyémánt piac mellettire, ott viszont sosem féltek, lekötötte őket a játék, a többi a gyerek.

Előny a közelben lévő iskola

Hasonló felelősséget ma biztosan nem várna el a gyerekeitől az édesanya: három gyereke közül kettő iskolás, második osztályos a legnagyobb, őt ettől a félévtől kezdve engedték egyedül suliba. „Egyedül jár haza is az iskolából, és vele együtt az előkészítős lányom is, mert egy iskolába járnak. Szerencsére az utcánkban van az iskola, három percre tőlünk, és mindig itthon van valaki, amikor hazaérnek, így kulcsot még nem akasztottunk a nyakukba. Bár egyszer nem csengetett a kaputelefonunk, így az előkészítős lányom hiába csengetett, nem engedtük be. Szegény tíz percet sírt a tömbház előtt, míg lementünk érte, mert már gyanús volt, hogy nem ért még haza. Akkor eldöntöttük, hogy adunk kulcsot nekik, mert bármikor előfordulhatnak ilyen helyzetek” – avat be a terveikbe az édesanya.

Átkelni az úton: sok szülő a forgalom miatt aggódik Fotó: Haáz Vince

Rámutat, játszótérre is szokta egyedül leengedni a gyerekeit, de az is a tömbház előtt van, bár nem látja az ablakból őket, de megbízik bennük, s abban, hogy nem mennek el máshová, és az úttestre sem szaladnak ki. „A négyévesemet még nem hagytam egyedül a játszótéren, ő túl kicsi még ehhez, és semmi veszélyérzete vagy felelősségtudata nincs.”

Ha csak teheti, nem hagyja egyedül otthon sem gyerekeit a marosvásárhelyi édesanya, maximum tíz-húsz percre, amíg leszalad a tömbházuk melletti kisboltba. Ilyen esetekben már a legkisebbet is hagyta a nagyokra, de éppen csak pár percre. A közeljövőben nem is tervezi, hogy huzamosabban hagyják otthon őket egyedül.

Kényszerűség volt régen is

„A mi szüleink sem szívesen hagytak magunkra, a körülmények kényszerítették őket, olyan volt a munkaidő, s nem lehetett megoldani másképp” – vélekedik a kulcsosgyerekek kérdéséről Kovács Réka, hozzáteszi, sok más szülőhöz hasonlóan az ő szülei is váltott munkaprogramban dolgoztak, hogy valaki mindig tudjon a gyerekekkel lenni, mégis volt legalább fél óra, amíg az egyik szülő elment, s a másik hazajött, addig kénytelenek voltak egyedül lenni a testvérével.

Szülő kíséri haza az iskolásokat. Ma inkább ez a jellemző Fotó: Haáz Vince

Hozzáteszi, más világ volt akkoriban: nem volt annyi autó, a közbiztonság tekintetében is jobban álltunk, de azért is járhatott a legtöbb gyerek egyedül iskolába, mert közel lakott a sulihoz, ugyanis mindenki a körzeti iskolába járt, csak kivételes esetekben kellett a város másik végébe iskolába vinni a gyereket.

Az agglomerációban élés hátránya

Ma sok minden nem áll a felsoroltakból, ráadásul a háromgyerekes Réka és családja Marosszentgyörgyön lakik, míg a gyerekek Marosvásárhelyre járnak iskolába, óvodába, a szülők is a megyeközpontban dolgoznak. Ez a tény nagyban késlelteti az önálló iskolába járás folyamatát. Rékának most van egy 12, egy 10, valamint egy 5 éves gyereke, s

tisztán látja, hogy a körülmények mellett mennyire gyerekfüggő is ez az önállóság.

„Emlékszem, még a városban tömbházlakásban laktunk, a nagy 6-7 éves lehetett, a kicsi meg 4, amikor először hagytam őket otthon egyedül egy annyi időre, amíg leugrottam a boltba. Rajzfilm előtt hagytam, mert tudtam, hogy akkor nem veszekszenek, leköti a tévé a figyelmüket, s ott fognak ülni, amíg én gyorsan megjárom. Ez nagyon lassan tolódott ki aztán fél órára, egy órára” – meséli az édesanya, aki ma már a két nagyot otthon meri hagyni szükség esetén kulccsal és telefonnal, de például az ötévest most sem szívesen hagyja, hiába van mellette a két nagy testvér. Egyrészt más temperamentumú a kicsi – fogalmazza meg az anyuka –, sokkal több veszélybe keveredik, izgágább, aktívabb gyermek, másrészt nem akarja a szülői felelősséget a nagyokra hárítani, fél is attól, hogy ha baj történik, pánikszerűen reagálnak a tesók.

Későre merik önállóan buszra engedni csemetéiketa szülők Fotó: Beliczay László

Az önállósodás kérdését is gyerek- és körülményfüggőnek látja a marosszentgyörgyi édesanya, aki úgy érzi, sokáig sok mindent megcsinált a nagyok helyett, cipőkötés, öltöztetés, stb., míg a kicsinek egyes dolgokat hamarabb megenged, például hamarabb bízza rá az ollót, a kést, míg öltözni például nagyon nem akar egyedül a gyerek.

Az iskolába járás esetén is nagy különbség van aközött, hogy a városban a szomszéd utcába kell-e elsétáljon a gyerek, vagy egy közeli községből kell bejárni a városba.

„Akik a városban laknak, hamarabb kezdenek egyedül járni iskolába, 3-4. osztályban már gyalog elmennek, aki buszozni kényszerül, az is elkezdi 5-6. osztályban. Én még nem mertem elengedni, visszük, hozzuk őket. A legnagyobb önállósodása az, hogy iskola után eljön a munkahelyünkre, de akkor is több mint tíz átjárón, utcasarkon kell átmennie, sokáig nem merte. Szerintem még legalább egy évet várunk azzal, hogy felüljön az 5-ös buszra, s azzal hazamenjen. A tízéves még nem közlekedik egyedül a városban, de a nagytesóval igen” – osztja meg velünk az édesanya.

Később járnak egyedül iskolába

Ma már a kisiskolások közt nem találunk tömegével kulcsosgyerekeket, az első iskolai években általában a szülőnek, nagyszülőnek vagy valamilyen felvigyázó felnőttnek adja át tanítás után a gyereket a pedagógus. A szülők sem akarják engedni, de a tanítók sem szívesen bocsátanák el magukra a 6-7 éves gyerekeket.

Nagy-Árkosi Éva tanítónő harminc éve tanít kisiskolásokat, s látja, hogy kissé megkéstek ezek a folyamatok. „Manapság a kisiskolásokat hozzák-viszik az iskolába, még akkor is, ha közel laknak. 8-10 éves korra van, aki megengedi a gyerekének, hogy a testvérével jöjjön, de a hazamenést már meg kell oldani, ha nem talál az órarendjük.

Általában 10 éves kor körül már sokan járnak magukra iskolába, de ott is gyereke válogatja, hogy kit lehet elengedni, és kit nem”

– fogalmazza meg a tanítónő. Hozzáteszi: ilyenkor is fontos a közlekedési szabályok ismerete és betartása, hiszen sokszor autók közt kell szlalomozni, amíg eljut a gyerek az iskolába. A szakemberek szerint nincs is 12 éves korig reális veszélyérzete egy gyereknek.

A pedagógus azt javasolja, hogy amikor ilyen önállóságra tanítjuk a kicsiket, érdemes eleinte még távolról követni, s figyelni, hogy megoldja-e az út közbeni helyzeteket. Régen hamarabb jártak iskolába egyedül a gyerekek – ismeri el Nagy-Árkosi Éva, hozzátéve, hogy tény, nem volt ilyen forgalom, nem volt ennyi autó, s a közbiztonság is jobb volt, mert esett már meg, hogy gyerekről tépték le az aranyláncot fényes nappal az utcán, vagy a telefonja miatt kergették meg.

Tanulási folyamat az önállóság is

Az önállóságra való nevelés – mint egyébként minden a gyereknevelésben – tanulási folyamat: teret és időt kell engedni a gyereknek önmaga „felnövesztéséhez” – vélekedik a pedagógus, aki szerint törekedni kell arra, hogy élmény, móka, akár szórakozás legyen ez a folyamat, mert akkor kevesebb kényszerre és dacra számíthatunk.

„Életkortól függően bizonyos döntéseket bízzunk a gyerekre, biztosítsunk választási lehetőséget.

Egyszerű dolgokra gondolok, hogy a kék vagy a piros blúzt akarja felvenni például. Ezzel a gyerek megtanulja felismerni saját érzéseit, hogy az jó neki, hogy választhat, megéli, hogy van beleszólása a saját életébe. Ha önállóságra akarjuk szoktatni, akkor időnként hagyjuk, hogy ő maga küzdjön meg bizonyos feladatokkal, ne végezzünk el olyan dolgokat helyette, amire ő már képes” – mutat rá a tanító. Öltözködés, ajtónyitás, cipzárfelhúzás – természetesen segíteni kell, ha kudarcot vall, ilyenkor fontos az empátia, így taníthatjuk meg, hogy a kudarc ellenére újra próbálkozzon.

Kevésbé barátságos és biztonságos hely a világ, mint néhány évtizede volt? Fotó: Haáz Vince

A pedagógus rámutat, a koronavírus-járvány és az online oktatás miatt az elmúlt két évben egyértelművé vált, hogy milyen nehéz sok esetben a gyerekfelügyeletet megoldani, s bizony megesett, hogy egy-két gyereket kénytelenek voltak a szülők otthon magára hagyni, mert nem tudták másként megoldani. Míg az Egyesült Államokban például törvény szabályozza, hogy mi az a korhatár, ami alatt büntethetik is a szülőt, ha felügyelet nélkül hagyja a gyermekét, nálunk nincs ilyen kőbe vésett szabály.

A szakemberek szerint azonban hétéves korig nem maradhat egyedül egy gyerek otthon, 8-10 éves korban egy-két órára, 11-12 éves korban pedig három órára hagyhatjuk magukra a gyermekeket.

Nagy-Árkosi Éva hozzáteszi, persze vannak szükségmegoldások, ilyenkor sok szülőnek nagy segítség a telefon, hogy felhívhatja, akár videótelefonon ellenőrizheti a gyerekét, de megbízható szomszédot is meg lehet kérni, hogy nézzen rá a magára maradó csemeténkre időnként.

Az önállósodás folyamata gyerekfüggő is Fotó: Haáz Vince

„Az önállósodás folyamata mindenképpen gyerekfüggő, van, akinél hamarabb kialakul, van, akinél később. A szülőnek ismernie kell a gyerekét, s saját magát is, mert megesik, hogy éppen a szülő nem akarja „elengedni” a gyereket. Mindemellett ebben a folyamatban

a gyereknek mindenképpen szüksége van a család támogatására: szeretettel, megértéssel kell a gyerek felé fordulni, törekedni kell az egyensúlyra a szeretet és a szigor között,

mert csak így sajátít el alapvető szabályokat. Nagyon fontos ugyanakkor a következetesség és az is, hogy a pozitív megerősítések legyenek túlsúlyban” – sorolja az önállósodást segítő tényezőket a tanítónő, aki szerint a sport nagyon sokat segít például ebben is: fegyelemre, kitartásra, önállóságra tanít, de érdemes bevonni a házi tevékenységekbe, házimunkába is a gyerekeket. Ugyanakkor a pedagógus szerint fontos tudni és hangoztatni is, hogy a szeretet nem jelenti azt, hogy a gyerek helyett a szülő csinál meg mindent.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. január 7-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport