Zsebpénz-ügyek: dőzsöljön vagy koplaljon a gyerek?

Szász Cs. Emese 2022. október 14., 19:08 utolsó módosítás: 2022. október 14., 19:17

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy a zsebpénz jó módszer arra, hogy a gyermek megtanulja a pénz értékét, és szerezzen némi pénzügyi tapasztalatot, mégis sok kérdést vet föl. Heti vagy havi rendszerességgel, netán alkalmanként adjunk? Mennyi az elég? Házi munkáért vagy jutalomként járjon apanázs a gyereknek? Körképünkből kiderül, mindenki másként csinálja. A szakértő szerint pedig a gyerek pénzügyi szokásai nagyban függnek a szülői mintától.

Zsebpénz-ügyek: dőzsöljön vagy koplaljon a gyerek?
galéria
Takarékoskodásra tanít. Gyermekünk a kapott összegek fényében fogja meghatározni a vágyait és az azok beteljesüléséhez szükséges időt Fotó: Haáz Vince

Az iskolaév elkezdésével együtt sok szülő újra átgondolja, hogy mikor és mennyi zsebpénzt adjon a gyereknek, vagy hogy adjon-e egyáltalán. Pénzzel már az óvodáskorú gyerekek is találkoznak, hiszen sok esetben ajándék gyanánt nagyszülők, nagybácsik inkább pénzt adnak, de járhat a fogtündér, kaphat locsoláskor is kevés pénzt a gyerek.

A zsebpénz fogalma mégis leginkább az iskoláskor elkezdésével szokott felmerülni, amikor már tud számolni, meg tudja érteni, hogy mi mennyibe kerül.

Saját pénzből sem vehetnek meg akármit

Ágota két fiú édesanyja, az egyik 16 éves, a másik 12. A rendszeres zsebpénz fogalmát az 5. osztály hozta el számukra, amikor nagyobbik fiuk elkezdett ingázni egy tíz kilométernyi távolságra lévő város iskolájába. Akkor már kellett arra gondolni, hogy legyen buszpénze, s legyen még költőpénze a gyereknek.

„Hivatalos zsebpénznek azt nevezném, hogy a gyermekpénzükből minden hónapban kapnak száz lejt, amit gyűjtögethetnek vagy elkölthetnek, de nagyobb dolgokat csak szülői beleegyezéssel vehetnek, még akkor is, ha megvan rá a pénzük”

– mondja Ágota. Magyarázatképpen hozzáteszi, hogy például nem vehet a nagyfia háromszáz lejnél drágább cipőt magának saját pénzből sem, csak majd azután, ha már egy éve nem nőtt a lába. A szülők ugyanis nem támogatják azt, hogy olyasmire költsön a gyerek nagyon sokat, amit csak pár hónapig tud majd használni. De támogatták abban, hogy SUP-deszkát vegyen saját pénzből – magyarázza az édesanya.

A zsebpénz fogalma leginkább az iskoláskor elkezdésével szokott felmerülni Fotó: Haáz Vince

Hozzáteszi,

a havi gyerekpénz mellett a gyerekek úgynevezett buszpénzt kapnak,

általában 50 lejt hétfőnként, a buszozás pedig heti harminc lejbe szokott kerülni, de a maradék az övék. „Csütörtökön azért még megkérdem, hogy van-e pénzük, s ha nincs, akkor még megtoldjuk valamennyivel, de ez nem fordul elő gyakran. Nem költenek túl sok mindenre sulis időszakban, ételük-italuk megvan. Olykor egy-egy üdítőt, édességet vesznek meg. A 16 éves költ többet, mert ő még időnként beül az osztálytársaival valahová, ahol megiszik, megeszik valamit. De ha szülinapozni, bulizni megy, akkor az pluszköltség, kap még rá mondjuk egy ötvenest” – magyarázza az édesanyja.

Visszatér kicsit a spórolt pénzen vásárolt nagyobb dolgokra is, magyarázza, azért sem engedik meg, hogy a fiúk fellángolásból megvegyenek valamit akár a saját pénzükből is, mert tudják, hogy sok esetben meggondolják magukat a gyerekek, s ami ma létfontosságúnak tűnt, holnapra nem biztos, hogy az.

A fogtündér mint bevételi forrás

Csilla háromgyerekes családanyaként most éppen senkinek sem ad hivatalosan zsebpénzt, két nagy gyermeke 20 és 22 éves, ők bár otthon laknak, saját keresetük van, így maximum kölcsönkérnek anyától, ha már nem futja tankolni, és még nincs fizetésnap. Csilla azonban főként róluk tud mesélni, mert a legkisebb fia még csak első osztályos. „Elemiben nem is igényelték a nagyok, hogy pénzt kapjanak, napközis iskola volt, ahol ebédet kaptak, nem nagyon volt, amire költeni.

Ötödik osztálytól kezdtünk adni egy keveset, de csak akkor költötték el, ha nagyon muszáj volt, ha nem volt esetleg vizük, vagy valami egyébre szükségük volt. 12-13 évesek lehettek, amikor mondhatni hivatalosan is lett zsebpénzük, akkor már a szendvicset is unták a suliban, s szívesebben ettek volna valami péksüteményt. 5-5 lejt adtunk naponta, de akkor még abba az 5 lejbe belefért egy kifli egy kefirrel vagy egy hotdog, két péksütemény”

– meséli a családanya.

Van, aki rendszeresen, mások alkalmanként adnak juttatást a gyereknek Fotó: Haáz Vince

Hozzáteszi, a kisfia most első osztályos, zsebpénzt nem adnak neki, spórolt pénze mégis van, mert kap születésnapokra rokonoktól, vagy jár hozzá a fogtündér, s pénzt hagy a párnája alatt a kihullt fogért cserébe. Ezeket az összegeket valamilyen célra spórolja a gyerek, jelenleg is egy Minecraft Legóra gyűjt, mert a szülők azon a véleményen vannak, hogy ha ilyesmiket szeretne, igyekezzen kigyűjteni az árát, ők esetleg kipótolják azt.

Úgy véli, nem tesz jót egyetlen gyereknek sem, ha bármit megkap, amit csak kimond a száját.

Csilla azt gondolja, most is ráérne, hogy majd csak ötödik osztálytól kapjon pénzt a kicsi fia, de tudja, hogy ez azért a környezettől is függ, ha majd az osztálytársak kapnak, akkor a fia is igényelni fogja. Így jártak a fogtündérrel is, a nagyobb gyerekekhez nem járt, de a kicsinél muszáj volt, mert nem értette, miért nem jár nála a fogtündér, ha mindenki másnál igen.

Akkor kapnak, amikor szükségük van rá

Kinga egy 16 és egy 15 éves leányzó édesanyja, nevetve meséli, lehet, hogy a gyermekei csodabogarak, mive amikor megpróbálták bevezetni a lányoknál, hogy kapjanak hetente bizonyos összegű zsebpénzt, akkor a lányok nem igényelték ezt.

„Végül úgy egyeztünk, hogy akkor kapnak pénzt, amikor szükségük van rá, tehát nem úgy, hogy kapnak száz lejt, és akkor azt be kell osszák, hanem hogy ha mennek valahova, beülnek forrócsokizni például, akkor kapnak 30, 40, esetleg 50 lejt, hogy akkor egy darabig legyen”

– meséli. Hozzáteszi, hogy bár nem kapnak rendszeres zsebpénzt, ennek ellenére mindig van spórolt pénzük a lányoknak, mert szülinapra, bizonyos alkalmakra sokszor már azt kapnak ajándékba nagyszülőktől, rokonoktól. A kisebbik már meg is lepte őket egyszer, hogy mutatta a kétezer lejes laptopot, hogy szeretné megvenni, mert kigyűlt rá a pénze. Hogy az összegyűjtött pénzecskéjüket mire költik, abba a szülők nem szoktak beleszólni, igaz, nem is fordult elő még, hogy valami olyanra vágytak volna, amivel a felnőttek nem értettek egyet.

A zsebpénz természete

A zsebpénz tényleg jó eszköz lehet arra, hogy gyermekünk valóban idejekorán elkezdje a pénz értékének, helyes kezelésének, mibenlétének a megismerését – vélekedik Szabó árpád közgazdász. Gondoljunk csak arra a legkisebbek számára korántsem egyértelmű tényre, hogy ha a pénzt mind elköltjük, akkor a következő fizetés érkezéséig már semmit nem tudunk megvenni. Amíg a gyermek csak bennünket lát vásárolni, addig ezzel maximum csak felszínesen találkozik. Nem is beszélve a bankkártyás vásárlásról, amely teljesen misztikus lehet egy kisgyermek számára. Sok szülő hallotta már kisgyermekétől, hogy ha nincs pénz, akkor vásároljunk bankkártyával, mintha az valami kimeríthetetlen pénzeszsák lenne.

Azzal, hogy megismeri a pénz beosztásának praktikáit, nagy lépéseket tesz az önállóság terén is a geyrek Fotó: Haáz Vince

A pénzügyi szakember szerint azonban

a cseperedő gyermekeket nem csak arra érdemes szoktatni, hogy hogyan ossza be vagy takarítsa meg a pénzecskéjét, hanem érdemes arra is sarkallni, hogy bevételszerző források után kutasson.

„Bár nem túl nagyok a fiaim, nálunk az a szokás, hogy aki lemegy vásárolni a sarki kisboltba, azé a visszajáró, de felajánlottam már nekik azt is, hogy ha lemossák az autómat, tíz lejt kapnak érte. Igaz, eddig csak kétszer éltek a lehetőséggel” – mondja nevetve a közgazdász, akinek legnagyobb gyermeke is csak 11 éves, így egyelőre csak alkalmanként jutnak zsebpénzhez, a visszajáró mellett szülinapi ajándékok vagy a locsolópénz gyarapítja a kasszájukat.

Házimunkát, jó jegyet érdemes „megfizetni”?

Bár megosztó kérdés, hogy házi munkáért járjon-e zsebpénz, vagy abból amúgyis kötelező módon ki kéne vegye a gyerek is a részét mindenféle juttatás nélkül, Szabó Árpád látja ennek pénzügyi hasznát. Ha ugyanis bizonyos elvégzett munkákért cserébe bizonyos összeget kap a gyerek, az kicsit olyan, mintha „megdolgozna” a pénzéért, ami elősegítheti a fejlődését, és sokkal jobban fog bánni a pénzzel felnőttkorában, ráadásul ügyesebben takarékoskodik, mintha csak úgy „járna” neki.

Jó tanulmányi eredményt azonban a szakértő szerint inkább ne jutalmazzunk pénzzel,

bár rövidtávon úgy tűnhet, hogy egy kis pluszpénz tanulásra motiválhatja az idejét amúgy könnyen másra fecsérlő gyereket, a pszichológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a pénz megöli a kreativitását, az innovativitását a gyereknek.

Szabó Árpád közgazdász szerint a szülők pénzügyi viselkedése szinte automatikusan belenevelődik a gyerekbe Fotó: Barabás Ákos

A közgazdász mindemelett úgy látja, elengedhetetlen a pénzügyi neveléshez a szülői példamutatás is. Ha gyermekünk látja, amint épp költségvetést készítünk, hogy listával megyünk vásárolni, és nem térünk el attól, vagy az olcsóbb terméket választjuk mi is a drágább helyet, akkor mindezek mintául szolgálnak számára.

„A szülők pénzügyi viselkedése szinte automatikusan belenevelődik a gyerekbe, tehát a példamutatás talán a legfontosabb pénzügyi nevelés terén.”
Ne sokat!

A zsebpénz mennyisége, egyáltalán a léte nagyban függ a család anyagi helyzetétől – mutat rá Szabó Árpád –, ha egyik szülő minimálbéren van, és a másik munkanélküli, akkor nehezen jut zsebpénzre még a gyereknek is. Az összegekről azonban elmondhatja,

egyáltalán nem szabad sokat adni, mert az nem arra neveli a gyereket, hogy értékelje a pénzt, és a zsebpénz célja sem az, hogy a gyermek minél több dologra tegyen szert.

A zsebpénz a tudatos pénzügyi nevelésnek az eszköze. Gyermekünk a kapott összegek fényében fogja meghatározni a vágyait és az azok beteljesüléséhez szükséges időt.

Emellett számos más előnye is van a jól működő zsebpénzrendszernek: a gyerek megismeri a pénz értékét, a takarékoskodás fontosságát, megtanulja felmérni valós szükségleteit, és gyűjteni egy-egy cél érdekében. S azzal együtt, hogy megismeri a pénz beosztásának praktikáit, nagy lépéseket tesz a felelősségvállalás és az önállóság terén is.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. október 14-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport