Atomháború utáni posztapokalipszis, diktatúrabeli hétköznapok – néznivalók az újabb tavaszi hétvégére

Tamás Attila 2024. április 13., 21:51 utolsó módosítás: 2024. április 14., 14:50

Bár a tavaszias időjárás nem a sorozatnézésnek és az otthonülésnek kedvez, de azért esténként még csak elindíthatjuk a Netflixet, és kereshetünk valami kedvünkre való néznivalót. Ennek megkönnyítéséhez ajánlunk most újabb sorozatokat és filmeket a streamingplatformok legfrissebb kínálatából.

Atomháború utáni posztapokalipszis, diktatúrabeli hétköznapok – néznivalók az újabb tavaszi hétvégére
galéria
Fotó: Liget-montázs
Amazon Prime

Fallout

A kritikusok és a rajongók szerint az egyik, ha nem a legjobb videójáték-adaptáció az Amazonnál most megjelent Fallout (igen, még a tavalyi The Last of Us-nál is jobb), amely egy retrófuturisztikus posztapokalipszis-történet.

A Fallout-videójátékok és a most azokat kiegészítő sorozat a 2200-2300-as években játszódnak, ahol az emberiség egy része föld alatti bunker-rendszerekben alakított ki új társadalmi rendet, a felszín pedig egy hatalmas, sok helyen radioaktív pusztaság, ahol szintén vannak túlélők és mindenféle szörnyűségek. A már öt részt és számos kiegészítőt megért videójáték-sorozat mindegyike más-más túlélők mindennapjaiba nyújt betekintést, a sorozat pedig szintén egy új sztorit bont ki, rengeteg utalással és kikacsintással a játékokra. A nyolcrészes sorozat a játékok ismerete nélkül is teljesen érthető és élvezhető.

Videó: Prime Video

Netflix

Interjú a herceggel (Scoop)

A brit András herceggel készült 2019-es BBC-interjú történetét feldolgozó film készült a Netflixnél, amely bár médiatörténeti eseményt dolgoz fel, a drámaibb hatás kedvéért fikciót is építettek bele. A herceg lemondásához és a nyilvánosságtól való visszavonulásához vezető interjú megszületésének körülményei tényleg filmbe illőek, és egy feszült, korrekt alkotás készült, amit érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a média működése, illetve a hatalom természete, a visszaélések és egy világraszóló botrány utóélete. Gillian Anderson és Rufus Sewell, valamint a modern Doctor Who első társasként (Rose) ismertté vált Billie Piper alakításáért is érdemes megnézni a filmet, hiszen teljesen átlényegülnek az általuk alakított valós személyekké: a kérdéseket feltevő Emily Maitlis műsorvezetővé, a botrányairól és a Jeffrey Epsteinnel barátságot ápoló András herceggé és a történelmi interjút összehozó Sam McAlisterré. A film után érdemes megnézni a Youtubeon teljes egészében elérhető BBC-interjút is, hogy láthassuk mennyire elképesztő hasonlósággal idézték meg egyes részeit a Netflix filmjében.

Videó: Netflix

Ripley

Patricia Highsmith 1955-ben megjelent The Talented Mr. Ripley bűnügyi regényéből már készült egy filmfeldolgozás 1999-ben Matt Damon főszereplésével és olyan sztárokkal, mint Cate Blanchett, Jude Law, Gwyneth Paltrow, valamint a néhai Philip Seymour Hoffman és Philip Baker Hall. A neo-noir bűnügyi történet sorozatverziója eredetileg a Showtime-nál készült volna, de végül a Netflixnél landolt, itt pedig Andrew Scott főszereplésével nézhetjük az aranyifjak életét élő csaló történetét fehér-feketében, nyolc részen keresztül. Ja és még a gyerekszínészként híressé vált, azóta a szerepeit gondosan megválogató, nem a rivaldafényben levő Dakota Fanning is benne van a minisorozatban.

Videó: Netflix

Szarvasbébi (Baby Reindeer)

Ha egy nem hétköznapi, mondhatni „fura” sorozatra vágynánk, akkor a Baby Reindeert (Szarvasbébi) kell elindítanunk, ami egy Donny Dun nevű stand-up komikusról és az őt zaklató Martha-ról szól. A nem hétköznapi helyzeteket és váratlan fordulatokat felvonultató sorozat jó kikapcsolódás lehet a megszokottnál jóval furább, és az abszurd sztorikkal apelláló brit sorozatok kedvelőinek.

Videó: Netflix

HBO Max

The Regime

Véget ért, vagyis elérhetővé vált az összes része a Cate Winslett és Matthias Schoenaerts főszereplésével készült, egy kitalált európai diktatúrában játszódó sorozatnak, amiben a tejhatalmat gyakorló Elena Vernham és a szolgálatába álló, majd vele romantikus kapcsolatot kialakító Herbert Zubak tizedes csetlés-botlásait nézhetjük. A modernkori diktatúrát szatirikusan bemutató sorozat lehet, hogy nem sikerült túl emlékezetesre, de még felkerülhet az év végi, legjobb néznivalókat összegző listákra.

Videó: Max

Tokio Vice

Mivel nemrég ért véget az Ansel Egort és Ken Watanabe főszereplésével készült Tokio Vice második évada, ezért ezt is érdemes lehet ledarálni azoknak, akiknek eddig kimaradt az első évad vagy épp az idén megjelent folytatás. A yakuza világába egyre jobban alámerülő amerikai újságíró története bár már nem klasszikus értelemben vett HBO-sorozat (hiszen már ez is a brandváltáson átesett Max-nál készült), de azért minőségileg a néznivalók felső polcára helyezendő főleg azoknak, akik szeretik a különleges hangvételű, más kultúrákban (ez esetben a japán) játszódó krimiket és bűnügyi történeteket.

Videó: Max

Disney+

Poor Things

Aki moziban nem látta, az most pótolhatja Yorgos Lanthimos, 4 Oscar-díjjal jutalmazott filmjét, a Szegény párákat (Poor Things), amelyen egy csíkszeredai építész, Egyed Csongor is dolgozott assistant art directorként. De nem csak emiatt, hanem Emma Stone újabb rendkívüli alakításáért, és a rendező újabb agymenéseiért is érdemes megnézni ezt a filmet, ami bár több megbotránkoztató jelenetet is tartalmaz, végeredményben egy nagyon szerethető és egyedi alkotás, ami tényleg megérdemelten kapta meg a legrangosabb filmes díjakat idén.

Videó: Searchlight Pictures

SkyShowtime

Star Trek: Discovery

A Star Trek-történetek mindig is a kisképernyőn voltak erősek, de azért akadtak jó mozifilm-próbálkozások is, a 2009-es Star Trek-reboot és a két folytatása után a trekkie-k (a franchise rajongói) ismét sorozatokkal kellett beérniük, ami végeredményben nem is baj. Ennek egyik kiemelkedő darabja a Paramount égisze alatt, nálunk a SkyShowtime kínálatában elérhető Star Trek: Discovery élőszereplős sorozat, amelynek most indult az ötödik, és egyben befejező évada. Ha valaki egy űrben játszódó, sokszereplős sci-fire vágyna, ezzel az élőszereplős Star Trek-sorozattal nem nagyon nyúlhat mellé, ha pedig a sorozatfináléig behozná a lemaradását, akkor bizony rengeteg epizódot kell ledarálnia.

Videó: Paramount+

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.