Britney Spears: akinek zenéjére nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Székelyföld-szerte táncoltak

Nagy Lilla 2024. február 14., 18:10 utolsó módosítás: 2024. február 14., 19:37

Az évezred fordulóján szocializálódottaknak nem idegen Britney Spears énekesnő neve: tőle volt hangos a média nemcsak az Egyesült Államokban, de még Székelyföldön is. Épp akkora szenzációnak számított a fiatal pop-énekesnő szerte a világban, mint a helyi diszkókban. Az ő zenéjére táncoltak a fiatalok és a gyerekek, így sokan gondolhatjuk, hogy igen, ismerjük őt. De valóban ismerjük? Erre a kérdésre keresve a választ olvastam el a tavaly megjelent memoárját, A bennem lévő nőt.

Britney Spears: akinek zenéjére nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Székelyföld-szerte táncoltak
galéria
Fotó: Borbély Fanni

Család, hit, karrier, de mindenek felett embernek lenni: ekképp summázhatnánk Britney Spears 2023-ban megjelent emlékiratát. A bennem lévő nő betekintést enged az popdíva életébe, méghozzá abba az életébe, amiben nem mint közszereplő, hanem mint egy nő, egy egyén létezik.

Aki szeret, elesik, feláll, újra elesik, megnyílik, gyógyul, elfogadja az életet és azt, hogy mit sem tudhatunk róla.

Az élet felé irányuló elmélyült bölcsesség és a jéghegycsúcsnyi felszín között kiegyensúlyozottnak maradni már-már lehetetlen küldetés. Britney azonban ezt tűzte ki céljául.

A naivaként tündöklő lány rendkívül fiatalon kezdte pályafutását, ezzel párhuzamosan pedig pimaszul fiatalon nőtt is fel.

Már tizenhárom évesen kicsapongó életet élt és már tizenhárom évesen felnőttként viselkedett – ugyanis ezt várták el tőle.

Kislányként parentifikálódott (gyerekként szülőként viselkedett), tinédzserként családfenntartó lett, egyszerre kereste a színpadi figyelmet és Istent.

Fotó: Borbély Fanni

Megpróbáltam átlagos, hétköznapi kamasz lenni, de nem jött be. Még mindig valami másra vágytam”

– írta magáról. Buzgó és nyughatatlan fiatalként Britney mondhatni a családi biztonság hiányában keresett menedéket a show-bizniszben, így

csaknem öt év alatt tornázta fel magát a Micky Mouse Club-tól az ipar legbefolyásosabb nőinek listája élére, s így vált híressé az egész világon, így lopta be magát még a székelyek szívébe is.

Egy káoszban úszó nőt ismerhetünk meg

Hangvételében a könnyed stílusú narratíva és a közvetlen beszédmód jellemzi A bennem lévő nőt. A kötetben olvasható nő gondolatai ékesen példázzák azt, hogyan lehet valaki ikon, attól még emberből van; a különbség csupán az, hogy

míg az átlagember önmagában szenvedi el mindennapjait, egy sztár a kirakatba állítva teszi azt.

A részletbemenő történetmesélésben visszatérő motívum Britney áruként való jellemzése (ugyanis ha nem lett volna áru, a helyi hallgatóság nem ismeri meg, és most valószínűleg nem róla írnék), ahogy

kamaszként a plázákban kellett fellépnie ahhoz, hogy el tudja adni magát a köznépnek.

Rendkívüli érzékenységgel mutatja be karrierjének különböző állomásait, az ügynökökkel való találkákat, a popsztárokkal való ismerkedéseket.

Fotó: Borbély Fanni

A könyv azonban nem bulvárságában nyeri meg az olvasót. A kötet egy káoszban úszó nőt mutat be, aki valahol még mindig az a kislány, aki azért imádkozik, hogy az édesapja ne alkoholizáljon és az édesanyja ne ordibáljon. Ez a nő nyeri meg az olvasót. Ez a nő intelligens és rendkívül bonyolult. Ez a nő egy ember, akinek nem egyszerű az élete.

Maga a kötet felfogható egyfajta traumafeldolgozásként, alapos részletességgel tárja az olvasó elé Britney meztelen lelkét, elméjének cenzúrázatlan gondolatmeneteit.

Olvashatunk a Spears család megborult dinamikájáról, a legnagyobb testvér balesetéről, az ebből adódó szerepcserékről, a koraérettségről, de olvashatunk az Isten-hit kialakulásáról és az élet megválaszolatlan kérdéseiről is. A bennem lévő nő címe frappánsan foglalja össze az emlékirat lényegi miliőjét.

Bemutatja a kislányt, a fiatalt, majd az érett nőt, és azt, hogy ezek az életszakaszok mit jelentettek a popkirálynőnek.

Ő mind a három egyszerre és mindig is az volt: a kislány, aki vágyakkal-, a fiatal, aki kérdésekkel teli és a nő, aki megbékélt a vágyak be nem teljesülésével, a kérdések meg nem válaszolásával. Bónuszként pedig maga a kötet borítója is finoman utal a „benne lévő nőre”, ahol ugyanis

az énekesnő meztelen, magamutogató, de önmagát öleli.

Idejekorán a testére tették a hangsúlyt

De beszéljünk egy kicsit a szóban forgó nőről. A cím ugyanis nem ámítás, valóban a nőiség kerül a középpontba több ízben is. Említsük meg a Lolita-fantáziáktól nem idegen fiatal Britney kéretlen túlszexualizálását. Szó volt a kirakatban létről, ez azonban nem csak a kamasz lányok, esetleg fiúk figyelmét keltette fel, hanem megannyi felnőttét is,

idejekorán a testére tették a hangsúlyt a róla szóló cikkekben, hírekben és interjúkban.

Fotó: Borbély Fanni

Rossz befolyásnak tartották azt, ahogyan kinéz, a nemek reprezentációja közti különbséget pedig a kötet a Justin Timberlake-kel való kapcsolatán keresztül mutatja be. Példa erre, hogy amíg az egykori ’N Sync énekesének „egészen másféle kérdéseket tesznek fel [a talk showk házigazdái]”, addig Britneynek illetlenül a testével kapcsolatban (megjegyezendő, hogy ekkor Britney mindössze tizenhat éves volt).

„Túl szexi”, „rossz példa”, mondta rá a világ, a fiatal lány eközben pedig csak önmagát kereste, ahogyan bármely átlagos tinédzser.

A még mindig tizenéves Britney sok megpróbáltatáson ment keresztül. „Ki nem?” – gondolhatnánk, de nem lehet összehasonlítani egy közszereplőt az átlagemberrel. Egy közszereplőhöz elvárásai vannak az egész világnak (igen, még a székelyeknek is), ezeknek az elvárásoknak pedig meg kell felelni, amennyiben nem szeretne az illető botrányt kavarni.

Aki egy kicsit is ismeri Britney életútját, az tudja, bővelkedett botrányokban, ez viszont még azelőtt volt, hogy megtörte volna a világ.

Maró őszinteséggel ír erről egy abortuszának példázatával.

Fotó: Borbély Fanni

Nyomásra elvetetni egy gyermeket és eltitkolni azt orvosok és családtagok elől is csak azért, hogy ne tőle legyen hangos a sajtó, kizsákmányolás.

Alapvető emberi jogoktól megfosztva kellett éljen. Britney némiképp lerántja a leplet az amerikai álomról, kimondja azokat a dolgokat, amiket sokan nem tudnak kimondani.

A bennem lévő nő könyv összességében egy meglepő remekmű. A naiv narratíva ellenére

rendkívül mély kérdéseket vet fel és válaszol meg, témáit tekintve pedig egy igen színes skála rajzolódik ki az olvasó előtt.

A könyv beteljesíti, amit ígér és még többet is kínál az értő olvasónak: egy memoárt kapunk, Britney Spears különböző életszakaszainak lényeges részleteit, de megismerhetjük a popdíva álarca mögötti nőt is, akiben egy kicsit mind magunkra ismerhetünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.