Esélylatolgatás: kik nyernek idén Oscart?

Tamás Attila 2019. február 07., 17:04 utolsó módosítás: 2019. február 08., 18:05

Az év ezen időszakában többek között az Oscar-díjra esélyes filmek tartják izgalomban a filmrajongókat. A díjátadókról szóló hírek követése és a jobbnál jobb filmek megnézése mellett ez az időszak jó alkalom az esélylatolgatásra is, amiből mi sem szeretnénk kimaradni. A Liget Oscar-esélylatolgatója következik.

Az Oscar-szobrok. Vannak elképzeléseink, hogy idén kik vihetik haza Fotó: Getty Images

Az idei Oscar-gála többek közt arról lesz emlékezetes, hogy 1989 óta ez lesz első, amely műsorvezető nélkül fog zajlani, mivel az erre felkért Kevin Haart komikus korábbi, most előkerült homofób tweetjei miatt visszalépett, helyette pedig

nem kértek fel senkit, hogy levezényelje a ceremóniát.

A gála az ígéretek szerint ennek a változásnak köszönhetően nem lesz hosszabb három óránál. Ami miatt megmaradhat az emlékezetünkben a 2019-es Oscar-gála és annak előzményei, hogy

ebben az évben jelöltek először szuperhős-filmet a legjobb film díjára.

Ennek előzménye, hogy megfontolták azt a lehetőséget, hogy vezessék be az Oscaron a legnépszerűbb filmnek járó kategóriát, amely révén a Fekete Párduc képregényfilmet szerették volna díjra jelölni, hiszen 2018-ban ez a film termelte a legtöbb bevételt az amerikai mozikban. Bár nem vezették be az új kategóriát, de a Fekete Párducot a legjobb film mellett további hat kategóriában jelölték díjra (igaz, többségben a technikai szegmensben). A gesztus tehát a helyenként túlzásba vitt polkorrektség, a többség előtti megfelelési kényszerét mutatja az Amerikai Filmakadémiának, amelyet évekkel ezelőtt még azzal vádoltak, hogy túl egyoldalúan, többségében fehérek által készített és eljátszott alkotásokat jelöl (emlékezzünk csak az #OscarsSoWhite-ra). Idén nem érheti szó a ház elejét, hiszen ezúttal rengeteg fekete alkotó és színész van a jelöltek között, azonban a #metoo botrány ezúttal sem kerüli el a díjátadót, hiszen több alkotás készítője érintett különböző visszaéléses helyzetben. Ugyanakkor idén a Saul fia és a Mindenki diadala, valamint a Testről és lélekről jelölése után

hiába keresünk magyar vonatkozást, hiszen egy itthoni alkotás sem jutott be a legjobbak közé.

A február 24-én (itteni idő szerint 25-én, hajnalban) esedékes Oscar-gála előtt mi is megtesszük tétjeinket,

megpróbáljuk megjósolni, hogy idén kik távoznak a legnagyobb filmes díjakkal az eseményről.

Bár a technikai díjakkal szokták kezdeni, de mivel ezek nem annyira nagy presztízsűek, mint a legjobb filmnek, vagy a legjobb alakításoknak odaítélt díjak, ezért eltekintünk ezek taglalásától, és csupán a száraz tippjeinket tesszük meg a cikk végén, reménykedve, hogy ráhibázunk a legtöbbre. Elsőként a színészi alakítások kategóriáit vesszük górcső alá.

Bradley Cooper, Viggo Mortensen, Christian Bale, Willem Dafoe és Rami Malek Fotó: Liget-montázs

Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek (Bohém Rapszódia)

Idén ez az egyik legkönnyebben megjósolható kategória: két nagyon erős és három közepes jelölt versenyéből egyértelmű, hogy a Queen énekesét megformáló Rami Malek fog győztesen kikerülni. Hiába, hogy Christian Bale ismét teljesen átalakult (ezúttal rengeteget hízott a szerep kedvéért) az Alelnökben, Dick Cheney megformálójaként, a Freddie Mercury-vé teljesen átlényegülő Malek fogja hazavinni az Oscart. Mellette szól, hogy az akadémia szereti díjazni a fiatal tehetségeket, és bár a Bohém Rapszódia megítélése eléggé vegyes lett, és eredeti rendezője (Bryan Singer, aki nem fejezhette be film) miatt a #metoo-botrány szele is megcsapta, a nagyon hiteles főszereplői alakítást senki nem vitatja el. Bradley Cooper, Viggo Mortensein és Willem Dafoe pedig az esélytelenek nyugalmával ülhetik végig az Oscar-díjátatót.

Olivia Colman, Melissa McCarthy, Glenn Close, Yalitza Aparicio és Lady Gaga Fotó: Liget-montázs

Legjobb női főszereplő: Glenn Close (A férfi mögött)

Bár ebben a kategóriában jelölték Lady Gagát a Csillag születikben nyújtott alakításáért, a világhírű énekes azonban nem fog színészi teljesítményéért Oscar-díjat kapni, hiszen a kategória toronymagas esélyese Glenn Close, A férfi mögött (The Wife) címet viselő, meglehetősen kevéssé ismert filmben nyújtott alakításáért. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már számos díjátadón ő bizonyult a favoritnak a legjobb színésznői kategóriában, emellett az Amerikai Filmakadémia már évek óta „tartozik neki” egy Oscarral, hiszen már hétszer jelölték, de egyiket sem tudta még díjra váltani. Gaga igazából a betétdal-kategóriában esélyes, a többi három jelölt pedig csak „mutatóban” van: így sem Olivia Coleman, sem Melissa McCarthy sem most fogják megkapni életük első Oscarját, a tanítónőből színésznővé lett Yalitza Aparicioról nem is beszélve. Számára már az is hatalmas elismerés, hogy első (a Romában nyújtott, mondhatni amatőr) szerepéért rögtön Oscarra jelölték.

Adam Driver, Mahershala Ali, Richard E. Grant, Sam Elliott és Sam Rockwell Fotó: Liget-montázs

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Zöld könyv)

Ebben a kategóriában elég nehéz megmondani a befutót, hiszen erős alakítások versenyeznek. Mahershala Ali azért lehet a befutó, mert nagyon erős a sajtója, és hihetetlenül felkapott színész lett az utóbbi időben (és még ott van a True Detective most futó harmadik évada, amelyben szintén lehengerlően alakít), ugyanakkor az sem igazán szól ellene, hogy tavalyelőtt ugyanebben a kategóriában nyert már Oscart a Moonlightban nyújtott mellékszerepéért. Ugyanez a mese Sam Rockwellnél is, aki tavaly kapta meg első Oscarját szintén mellékszereplői kategóriában, és most ismét jelölték a legnagyobb filmes díjra a Vice-ban nyújtott alakításáért. Mivel azonban túl szép lenne ugyanabban a kategóriában egy év után ismét nyerni, ezért az esélyei kisebbek, mint a Mahershala Alié, Adam Driver, Sam Elliott és Richard E. Grandt jelölése pedig csak mutatónak van, holott ők is készen állnának az első Oscarjukra. Meglátjuk, hogy lesz-e meglepetés ebben a kategóriában.

Amy Adams, Marina de Tavira, Emma Stone, Rachel Weisz és Regina King Fotó: Liget-montázs

Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Bár ebben a mezőnyben is erős a felhozatal, Regina King elől senki nem tudja elhappolni a díjat, annak ellenére, hogy olyan A-listás sztárokat jelöltek mellette, mint Amy Adams, Emma Stone és Rachel Weisz, de esélytelenként jelölték még a Roma másik színésznőjét, az eddig csak a spanyol nyelvterületen ismert Marina De Tavirát is. Emma Stone vagy Rachel Weisz azért nem nyerhet, mert mindkettejüket a Kedvencben nyújtott alakításukért terjesztették díjra a mellékszereplői kategóriában, emiatt nem lenne túl szerencsés csak egyiküket kiemelni. És bár Amy Adamsnek ez a hatodik jelölése, 2019 sem az ő éve lesz, hiszen volt, amikor sokkal esélyesebb volt a díjra, mégsem ő nyerte meg. A Vice-ban nyújtott alakításáról pedig nem zeng ódákat a szaksajtó.

Adam McKay, Alfonsó Cuarón, Pawel Pawlikowski, Spike Lee és Yorgos Lanthimos Fotó: Liget-montázs

Legjobb rendező: Alfonsó Cuarón (Roma)

Az Oscarok történetében nem túl gyakran fordult elő, hogy ne a legjobbnak kikiáltott direktor filmje kapja meg a legjobb alkotásnak járó díjat is, így azzal, hogy a mexikói rendezőt hozzuk ki győztesként, értelemszerűen a legjobb filmnek járó Oscart is a Romának előlegezzük meg (erről bővebben egy kicsit később). Bár ott van a jelöltek között a veterán Spike Lee és az abszurd filmekkel a fősodorba betörő Yorgos Lanthimos (Kutyafog, A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása), egyikük sem fogja tudni idén díjra váltani a jelölést, Adam McKayról és Pawel Pawlikowskiról nem is beszélve. Bár az is sokatmondó, hogy csak két amerikai rendező van a jelöltek között, idén a mexikói trió harmadik tagjának áll a zászló: Cuarón, személyes hangvételű, alkotói filmjével a Netflix révén a széles közönséget célozta meg, ez pedig, bár az akadémia tagjainak többsége a moziforgalmazás mellett teszi le a garast, Oscart érhet a spanyolajkú rendezőnek, így a Gravitáció bravúrja után, Alejandro G. Iñárritu és Guillermo del Toro rendezőtársait követve idén ismét ő büszkélkedhet a legnagyobb szakmai elismeréssel a filmesek közül.

Legjobb operatőr: Alfonsó Cuarón (Roma)

Bár kissé elfogultnak tűnhetünk a Roma című filmmel kapcsolatban, de nagyon úgy néz ki, hogy több kategóriában nincs igazi kihívója. A gyönyörűen megkomponált, művészi képekkel és beállításokkal sem a Kedvenc, sem pedig a Csillag születik operatőre nem veheti fel a versenyt, és bár kétség sem férhet hozzá, hogy a másik két jelölt, a lengyel Hidegháború és a német Werk ohne Autor is gyönyörűen vannak fényképezve, idén Alfonsó Cuarónt fogják szeretni az akadémia tagjai.

Legjobb betétdal: Shallow (Csillag születik)

Ezt az Oscart csak erővel lehet elvenni Lady Gagáéktól, hiszen lassan már a csapból is a Csillag születik betétdala szól, erre pedig külön kampányt építettek azzal, hogy Gaga koncerteken játssza el, illetve a filmen túl már Bradley Cooperrel énekelte el egyik fellépésén, továbbá az Oscar-gálán is elő fogják adni. Marry Poppins visszatérése, Buster Scruggs balladája, a Fekete Párduc és az RBG betétdalai biztosan díj nélkül maradnak.

Fotó: Liget-montázs

A legjobb vizuális effektek: Ready Player One

Ebben a kategóriában kicsit megtörik az egyhangúság, és túlnyomórészt blockbustereket jelöltek erre a technikai díjra. Különösebb köntörfalazás nélkül a Ready Player One mellett teszem le a voksom, a Bosszúállók: Végtelen Háború, a Christopher Robin, Az Első ember és a Solo – Egy Star Wars-történet vizuális effektjei igazából nem szállhatnak versenybe azzal a CGI- és effektorgiával, amit az Ernest Cline regényéből adaptált, helyenként popkultúra-bibliaként is hivatkozott filmben összehoztak.

Fotó: Liget-montázs

A legjobb animációs film: Pókember – Irány a pókverzum

Bár az animációs kategóriában a Pixar vagy a Dreamworks animációs blockbusterek szoktak tarolni, idén ezt az egyhangúságot fogja megtörni a Sony Pókember-animációja. A kritikusok odavannak érte, és már több díjátadón tarolt, miért pont az Oscaron lenne ez másképp?

Fotó: Liget-montázs

A legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film: Roma

Bár ezt a két kategóriát általában ég és föld választja el egymástól, idén ugyanaz a film hódítja el a két nagypresztízsű filmes Oscart. A Roma a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film tuti befutója, a legjobb film kategóriában a Bohemian Rhapshody, a Kedvenc, a Csillag születik vagy Az alelnök happolhatja el előle díjat, ezek közül bármelyik győzelme meglepetésnek számítana. Ha pedig a Black Panthert kiáltják ki a legjobb filmnek, akkor ismét egy közönségfilm „tarol”, a 2001-es Gladiátor-bravúrhoz hasonlóan, amikor a nagyköltségvetésű kosztümös történelmi drámát kiáltották ki a legjobbnak. A Roma díjazása ellen ugyanakkor a forgalmazása szól, hiszen csak limitált számú moziban vetítették, hogy jelölni lehessen, hiszen platformja, a Netflix leredukálva a nézői élményt otthoni házimozikba és tévékbe „száműzte” az alkotást, ezt pedig a filmesek nehezen tudják lenyelni.

Summa summarum, az idei Oscar-gála nagy nyertese Alfonsó Cuarón, a Roma és a Netflix lehet, ha mégsem, akkor nagy meglepetésekre számíthatunk.

Fotó: Liget-montázs

Az esélylatolgatás végére a fentebb nem részletezett kategóriákat hagytuk, ezeket kommentár nélkül fogjuk megtippelni.

Legjobb eredeti forgatókönyv

Alelnök
A hitehagyott
A kedvenc
Roma
Zöld könyv: Útmutató az élethez

Legjobb adaptált forgatókönyv

The Ballad of Buster Scruggs
Csillag születik
Csuklyások
If Beale Street Could Talk
Megbocsátasz valaha?

Legjobb vágás

Alelnök
Bohém rapszódia
Csuklyások
A kedvenc
Zöld könyv

Legjobb kosztüm

The Ballad of Buster Scruggs
Fekete Párduc
A kedvenc
Két királynő
Mary Poppins visszatér

Legjobb smink/maszk/haj

Alelnök
Határeset
Két királynő

Legjobb eredeti filmzene

Csuklyások
Fekete Párduc
If Beale Street Could Talk
Kutyák szigete
Mary Poppins visszatér

Legjobb hangkeverés

Bohém rapszódia
Csillag születik
Az első ember
Fekete Párduc
Roma

Legjobb hangvágás

Bohém rapszódia
Az első ember
Fekete Párduc
Hang nélkül
Roma

Legjobb dokumentumfilm:

Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

Legjobb animációs rövidfilm

Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
Once Small Step
Weekends

Legjobb rövidfilm

Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

Ki nyeri 2019-ben a legjobb filmnek járó Oscart?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat