HIRDETÉS

Felzárkóztató a Trónok harca utolsó évada elé

Tamás Attila 2019. április 08., 15:18

E cikk megjelenésekor már kevesebb, mint egy hét van a – túlzás nélkül – milliók által várt fantasy-sorozat nyolcadik és egyben utolsó évadáig. De hol tart most a történet, és mi vár ránk a fináléban? Ezt próbálom összefoglalni.

Havas Jon a nyolcadik évad egyik promóképén. Ő ül majd a Vastrónra? Fotó: HBO

A Trónok Harca hetedik évadának utolsó képsoraiban megérkezett – az első szezon óta, a Starkok jelmondataként és mantrájaként hangoztatott – tél Westerosra, az Éjkirály pedig élőhalott sárkányával áttörte a Falat, átjuttatva rajta a holtak seregét. Küszöbön van tehát

az élők és holtak összecsapása, a mindent eldöntő küzdelem, ami meghatározza a George R. R. Martin által kitalált Westeros jövőjét.

Nézzük, hogy hol tartanak most a kedvenc (még életben lévő) karaktereink és az előzetesek alapján mi vár rájuk.

Videó: HBO Magyarország

Havas Jon: a Trónok harca egyik legfőbb szereplője épp Westeros megmentésén fáradozik: Észak Királyaként szövetséget köt a hódítóként érkező Danaerys Targaryennel, aki korábban engedélyt adott neki, hogy sárkányüveget bányászhasson (ami elengedhetetlen a holtak legyőzéséhez), ugyanakkor, aki megmentette az életét a Falon túli küldetése során.

Bár első olvasatra bonyolultnak tűnhet, a Business Insider infografikájából egyértelművé válik, hogy milyen rokoni kapcsolat van Jon és Danaerys között Fotó: Forrás: Business Insider

A szövetségen túl azonban romantikus viszony is szövődik köztük, azonban nem tudják azt, amivel a néző már tisztában van: hogy Danaerys Jon nagynénje, ugyanakkor mivel Jon a Targaryen herceg, Rhaegar fia, így ő az igazi trónörökös, aki ténylegesen jogot formálhat a Vastrónra.

De vajon ő lesz végül a Hét Királyság uralkodója? Vagy számítani fog ez egyáltalán? Várhatóan kiderül a nyolcadik évadban.

Danaerys Targaryen. Mi lesz, amikor megtudja, hogy Jon egy Targaryen leszármazott? Fotó: HBO

Danaerys Targaryen: a másik kulcsszereplő, a Sárkányok anyja, a dothrakiak khalesije, a Viharbanszületett és még számos más titulus viselője, aki a Targaryen ház – a fent leírtak alapján nem utolsó – leszármazottjaként, sok viszontagság után ért Essosról Westerosra, hogy magának követelje apja, az Őrül Király trónját, amelyet Robert Baratheon hódított el. Egyik sárkányát elveszítette (az Éjkirály ölte meg és támasztotta fel élőhalottként) a Falon túli mentőakcióban, amelyben Havas Jon és csapata segítségére sietett, akik egy élőholtat ejtettek foglyul, hogy megmutathassák, milyen veszély fenyegeti Westerost. Bár fájdalmasnak bizonyul a sárkánya elvesztése, Danaerys kapott egy hű szövetségest, és egyben egy méltó párt Havas Jon személyében, akiről még nem tudja, hogy a trónigénye nagyobb az övénél. Igazi bonyolult helyzet, aminek

a végkimenetelét egyelőre még csak a készítők és a színészek ismerik.

Samwell Tarly és Bran Stark. Akik látják a múltat és a jelent Fotó: Liget-montázs/HBO

Bran Stark és Samwell Tarly: két fontos szereplő, akik tudatában vannak Jon származásának. Az Óvárosból Deresbe utazó Samwell, aki párjának, Gillynek köszönhetően jön rá, hogy Jon törvényes Targaryen leszármazott, hiszen anyja Lyanna Stark és a bitorló Robert Baratheon házasságát semmissé nyilvánították, ezt követően pedig Lyanna férjhez ment Rhaegar Targaryenhez, akit később Robert ölt meg egy csatában. Lyanna, Dorne egyik tornyában adott életet Aegon Targaryennek, Rhaegar fiának, akit Ned Stark – Lyanna testvére – a nevére vett, azt állítva róla, hogy a saját fattya, aki Robert lázadó hadjárata alatt fogant és született. Így lett a Targaryen fiúból Havas Jon, a Stark fattyú, aki az Éjjeli Őrség parancsnokságáig, innen pedig az Észak Királya titulusig küzdötte fel magát, és egyelőre fogalma sincs az igazi származásáról.

Bran, a különleges látnoki képességekkel megáldott Stark a Falon túli útja során lett a múltat és a jelent látó Háromszemű Holló, míg Samwell Tarly, Jon legjobb barátja és segítője az Éjjeli Őrség tagjából Óváros Citadellájának egyik tanítványa lett, aki

bepillantást nyerhetett a mesterek feljegyzéseibe, az itt szerzett tudással pedig készen áll arra, hogy segítse Jont a Nagy Csatában.

Sansa Stark és Arya Stark. Testvérek, akik összekülönböztek, de felülkerekedtek az ellentéteken Fotó: Liget-montázs/HBO

Sansa és Arya Stark az északi ház utolsó élő nőtagjai: előbbi Jon helytartója Deresben, miután sok viszontagságot követően Királyvárból visszajutott Északra, miközben a folyton ármánykodó Kisujj többször is elárulta és kiszolgáltatta. Jon neki és Kisujjnak köszönheti, hogy megnyerte a Fattyak csatáját és visszafoglalhatta Derest a Boltonoktól, ugyanis Sansa volt az, aki a Völgy lovagjait Deresbe hívta, közös erővel pedig legyőzték a bitorló Ramsayt, akit végül Sansa ölt meg, amiért az korábban megerőszakolta őt.

Arya, szintén sok viszontagság után jutott vissza Deresbe: a Tywin Lannister, később pedig a Zászló Nélküli Testvériséggel való kalandjai után Braavosba ment, ahol a Kétarcú istent szolgálta, majd maga is arcváltó harcossá vált. Nővére utasítására ő végezte ki Kisujjt, miután leleplezték ármánykodásait, emellett Sansával is konfrontálódott a múltbeli sérelmek miatt, de úgy tűnik, hogy Kisujj kivégzése feloldotta köztük az ellentéteket.

A nyolcadik évad előzetesei alapján tudjuk, hogy kiveszi a részét a holtak elleni harcból, emellett valami rettentő elől kénytelen menekülni.

Hogy mi elől? Remélhetőleg választ kapunk erre is a küszöbön álló utolsó évadban.

Cersei Lannister és Jaime Lannister. Létezik számukra a boldogság? Fotó: Liget-montázs/HBO

Cersei és Jaime Lannister: a gyerekeit elveszítő régenskirálynő ismét bebizonyította, hogy azt cselekszi, amit az önös érdekei diktálnak, továbbra is a családot helyezve előtérbe (mivel ismét állapotos). Miután Havas Jon és szövetségesei megmutatták neki a Falon túl foglyul ejtett élőholtat, felmérve az erőviszonyokat, végül úgy döntött, hogy ígéretéhez híven mégsem küld Lannister-seregeket Északra a holtak elleni összecsapáshoz. Miután ikertestvére és szerelme Jaime Lannister szembesül ezzel a döntésével, faképnél hagyja Cerseit, és egyedül indul el Északra, hogy kivegye a részét a harcból.

Jaime Lannister igazi jellemfejlődésen ment keresztül az évadok során. Az arrogáns királyi testőrből immár egy törékeny ember lett, aki már azt cselekszi, ami nem csak egyéni, hanem közössége érdekeit szolgálja. Lelkiismerete nem engedi, hogy Cersei mellett maradjon, és így

nem Királyvárban várja meg az élők és holtak összecsapásának kimenetelét.

Tyrion Lannister. Vajon milyen sors vár rá ennyi viszontagság után? Fotó: HBO

Tyrion Lannister: Danaerys királynő segítőjeként továbbra is szemben áll az őt amúgy is megvető nővérével, Cerseivel, de vakmerő lobbizásainak köszönhetően sikerült elérnie, hogy közösen beszéljenek a szembenálló felek Westeros lehetséges jövőjéről. A hűséges és rendkívül intelligens tanácsadó úton van Deres felé egy hajón, és amint az utolsó jelenetében is láthatjuk,

nem viseli könnyen Dany és Jon bimbózó románcát, ami egy esetleges szerelmi háromszögbe is kifuthat, ha lesz még ilyenre idő a nyolcadik évadban.

Brienne és a Véreb. Erejükről és elszántságukról már nem egyszer megbizonyosodhattak a nézők Fotó: Liget-montázs/HBO

Brienne és a Véreb: Brienne, Westeros legerősebb és leghűségesebb női lovagja a Stark-lányok védelmére tette fel az életét, és nem is kérdés, hogy ott fog harcolni az első sorban a holtak ellen. A Véreb (Sandor Clegane) pedig szintén levetkőzve önzőségét és belátva, hogy mekkora veszély fenyegeti Westerost, pörölyt vagy pallost ragadva fog beszállni a harcba. És ha a készítők a fanatikus rajongók álmát is teljesítik, akkor végre láthatjuk a nagy összecsapást közte és bátyja a Hegy (Gregor Clegane) között. Már ha a Véreb nem esik el a holtak elleni csatában. De tudjuk, hogy őt nem olyan fából faragták…

Euron, Yara és Theon Greyjoy. Kettő az egy ellen Fotó: Liget-montázs/HBO

Theon Greyjoy, Euron Greyjoy, Yara Greyjoy: a Vas-szigetek hajós népe sem fog kimaradni a nagy fináléból. Most épp ott tartunk, hogy Theon testvére Yara, nagybátyja, Euron fogja, Theon pedig a hetedik évad utolsó részében ráveszi a legénységét, hogy tartsanak vele a nővére kiszabadításában. Nem kis mellékszálnak ígérkezik ugyanakkor Euron küldetése, amiről annyit tudunk, hogy Cersei megbízásából Essosra hajózott, hogy a királynő által a Vasbankból felvett kölcsönnel megvásárolja a híres Aranyhorda hűségét, így, ahogy az előzetesben is láthatjuk aranypáncélos harcosokkal tér vissza Westerosra, akiknek biztosan meglesz a maguk szerepe a végső összecsapások valamelyikében. És, hogy Theon ki tudja-e szabadítani nővérét, vagy belehal a próbálkozásba, az majd kiderül az új részek valamelyikében.

Jorah Mormont és Davos Seaworth. Hűséges tanácsadók, akik kiveszik a részüket a harcból Fotó: Liget-montázs/HBO

Davos Seaworth és Jorah Mormont: előbbi Stannis mellől Jon jobbkezévé előlépett bölcs tanácsadó, aki jó szokásához híven hátratett kézzel morfondírozik valamin az előzetesben, Jorah, Dany régi-új jobbkeze felfegyverkezve, lóháton készül a nagy összecsapásra a trailer egyik képkockájában. Mindketten uralkodójuk parancsára érkeztek Északra és biztosan jelentős szerepük lesz a holtak elleni harcban.

Remélhetőleg nem kell örökre búcsút vennünk tőlük, ha pedig mégis, akkor bízunk benne, hogy előtte mindent megtesznek azért, hogy továbbra is az élőké legyen Westeros.

Bronn, a zsoldos. Megkapja a hőn áhított kastélyát a történet végén? Fotó: HBO

Bronn: a Lannisterek hűséges zsoldosa, aki legutóbb éppen Jaime szolgálatában állt. Mivel Jaime egyedül lovagol északnak, így olybá tűnik, hogy ismét a könnyebbik és a számára jövedelmezőbb utat választotta. Kár érte, hisz jobb lenne ezt az amúgy szimpatikus karaktert a jók oldalán látni. És drukkolunk, hogy bárhogy legyen, megkapja a hőn áhított kastélyát a történet végén.

Tormund és Beric Dondarrion. Megszállott harcosok, akik már nem először néztek szembe a halállal Fotó: Liget-montázs/HBO

Tormund és Beric Dondarrion: előbbi Jon hű szövetségese, a falon túli Vadak vezetője, aki Jonnak köszönhetően megmentette népe egy részét a biztos pusztulástól, így azok nem az élőholtak seregében fognak harcolni. A lángoló kardot forgató Beric pedig a Zászló Nélküli Testvériség egykori vezéralakja, az érthető okokból elvakult tűzisten-hívő – hiszen neki köszönhető, hogy folyamatosan visszatér a halálból – elveszítve papját, így már csak egy élete maradt, így a bekövetkező halála pedig mindenképp hősies és jelentőségteljes kell legyen. Azt már tudjuk az előzetes alapján, hogy nem a Keleti Őrségben, a Fal leomlásakor haltak meg Tormunddal, hiszen egy képkockában mindketten feltűnnek, és látszólag épp bőrrel úszták meg az Éjkirály és sárkánya támadását. De lehet, hogy csak azért, hogy a nyolcadik évadban lássuk őket elesni a csatamezőn.

A legfontosabb szereplők. Kinek jár a happy end és kinek nem? Fotó: Liget-montázs/HBO

Így állnak tehát a főbb szereplők, de hogy ténylegesen mi vár rájuk, szinte teljes homály övezi. Az előzetesek már megmutatták, hogy Danaerys seregei, a Makulátlanok és a Dothrakiak megérkeznek Deresbe a két sárkánnyal együtt, a promóképekből pedig az is kiderül, hogy Sansa fogadja a seregekkel Deresbe érkező Jont és Danaeryst, így

feltételezhetően helyzetelemzésre és a karakterek elhelyezésére lesz kihegyezve a nyolcadik évad első része.

Az epizódok hosszúságát is lehet már tudni az HBO hivatalos közlése alapján. Az első rész 54, a második 58, míg a harmadik epizód 1 óra és 22 perc hosszúságú lesz. Ami még szintén biztos, hogy a harmadik részben láthatjuk az élők és holtak összecsapását, és várhatóan ez lesz a tévétörténet leghosszabb és leggrandiózusabb csatajelenete, amely a Fattyak Csatáját is felülmúlja. (valószínűleg itt leszünk kénytelenek végső búcsút venni egy csomó fontos szereplőtől).

Ezt a csatát 55 napon keresztül forgatták és a színészeket, valamint a stábtagokat úgy fizikailag, mint mentálisan megviselte a forgatás, ha hihetünk az erről szóló híreknek.

A további részek sem maradnak el a harmadiktól a hosszúságuk tekintetében: a negyedik 1 óra 18, az ötödik és az utolsó, hatodik epizód pedig egyenként 1 óra és 20 percesek lesznek. Ha pedig ez nem elég, már azt is bejelentették, hogy a sorozatot követően 2 órás Trónok Harca dokumentumfilmmel rukkol elő az HBO, amely főként a forgatásra és az utolsó szezon készülésére fókuszál majd.

Ennyit tehát a Game of Thrones utolsó évada elé. Egy hét múlva, pontosan 594 nap kihagyást követően, hat héten keresztül ismét láthatjuk Westeros „jelenkori” történelmének legnagyobb téttel bíró fordulatait.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.