Gyár nincs, de film van. A rendezők a székelyföldi mozgóképiparról

Péter Beáta 2021. július 01., 17:58

Mit jelent székelyföldi filmrendezőnek lenni, hogyan viszonyulnak az itt élő vagy innen származó alkotók a szülőföldjükhöz? Milyen a székelyföldi filmgyártás? Hogyan lehet a jelenben lenni, hogy közben a múltból is táplálkoznak, és ott van a hagyomány, ami meghatároz? Hogyan tudják formálni Székelyföld imázsát a mozgóképes alkotások? És ki kell-e jelölni egy közös irányvonalat, ha igen, akkor merre tartana ez? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe öt érintett filmrendező.

Gyár nincs, de film van. A rendezők a székelyföldi mozgóképiparról
galéria
Lakótelepi filmvetítés a Filmszeredán. Igény van rá Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

Fontos témákat boncolgatott Daczó Katalin, Farkas György, Nagy Anikó Mária, Szabó Attila és Zsigmond Attila filmrendező az 5. Filmszereda mozgókép fesztivál keretében a Petőfi kávéházban tartott, Sándor Cecília által vezetett beszélgetésen. A táj és az emberek határozzák meg Székelyföldet – mutatott rá Zsigmond Attila dokumentumfilm-rendező. A gyergyói alkotó véli, a múlt és a múltbéli hagyományokból való táplálkozás a beszélgetésen jelenlevő alkotók munkáiban benne van valamilyen szinten.

„Volt az az időszak, amikor mindenki könnybe lábadt szemmel kopjafát avatott, és ez nagyon ment egy ideig. Azonban változtak a dolgok, és önmagában nem elég ezzel foglalkozni.

Mindig próbálunk olyan témákhoz nyúlni, amelyekről úgy gondoljuk, hogy egy nagyon átfogó székelyföldi jelenség lehet, kevésbé ismert példákkal. Lehet az portré, lehet történelmi dokumentumfilm. A múlttól nem tudunk elszakadni, bizonyos szintig még mindig ott van. Vannak olyan témáink is, amelyek azt követeli, hogy ne is vedd figyelembe, hogy mi történt régebb, ezek teljesen aktuális témák, és egész magas fogyasztásra tartanak számot ezek. Nyilván itt jön az, hogy ki a megrendelő, mit tart jónak, de a megrendelő azt fogadja el, amit te hozol a tarsolyodban. A pályázatoknál is így van. Ha valamelyik ötletedet jónak találják, azt mondják, hogy jó, készíts belőle filmet. Ha nem, még mindig van egy lehetőség, mert vannak témák, amivel nem tudsz várni egy pályázati kifutási időt, hanem azonnal le kell csapni rá. A mai napig nem árt, ha áldozunk arra, hogy akár saját költségvetésből, akár kis költségvetésből megcsináljuk azt a témát, mert jövőre nem biztos, hogy meg fogjuk tudni csinálni. Volt erre is példa.”

Szabó Attila székelyudvarhelyi filmrendező hozzátette, nem is egyszer, mert ahhoz, hogy a filmes világba bekerüljön valaki, valamit előbb le kellett tennie az asztalra.

„Ha Székelyföldről beszélünk, jobb, ha úgy mondjuk, hogy szülőföld. A szülőfölddel is az a helyzet, hogy olyan mint a szerelem: akkor érezzük meg, hogy mit jelent, amikor hiányzik, amikor nincs ott nekünk.

Én is öt-hat éven keresztül Budapesten éltem, és éreztem, hogy nem tudok boldog lenni máshol, csak itthon.” Hangsúlyozta, Székelyföld nagyon sok szempontból egy témagazdag régió, akár a múltunkat vesszük, akár a jelenünket. „Él velünk egy hagyományos kultúra, gyönyörű a táj, vannak még vadjaink, megköszönhetjük a Jóistennek, hogy ide születtünk. Ha van egy jó támogatási rendszer, akkor bizonyos szempontból akár lépéselőnyben is tudunk dolgozni a magyarországi rendezőkkel szemben, hiszen a témagazdagság Székelyföldön sokkal jobb.”

Szabó Attila arra is kitért, hogy számukra, akik nem csak filmrendezők, hanem televíziós tudósítók is, a televíziózás gyakran előnyös is, mert emberek között forognak, témákkal találkoznak nap mint nap, és előfordul, hogy egy televíziós műsor adja az ötletet, hogy az adott témát meg kellene filmesíteni, mert négy percben nem lehet úgy kibontani, mint ahogy egy nagyobb filmben. 

Milyen dokumentumfilmekre van igény? Tükörbe akar-e nézni a közönség? Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

Nagy Anikó Mária saját definíciója szerint kakukktojás a beszélgetésre összegyűlt filmrendezők között, mert soha nem érezte szükségét, hogy székelyként definiálja magát, igaz, azt sem, hogy ezt megtagadja. „Tizennyolc éves koromban mentem el Csíkszeredából, lassan harminc éve, és valahogy a felnőtté válásom nem itt történt. Én zavarban is vagyok ettől, hogy székelyföldi alkotóként emlegetnek, nem is tudom magam így aposztrofálni, és ez nem is érhető tetten az én alkotásaimban. Az, hogy most ilyen témával foglalkoztam, mintegy véletlen, de egyébként szíven ütött, nagyon eltalált. Mert közben meg azt is tudom, hogy az egész életemet meghatározza az, hogy innen mentem el, és itt voltam gyermek, hogy itt vannak a szüleim.

Ez az első olyan film, amelyekben olyan kérdések fogalmazódtak meg, amelyek mindig is velem vannak, de nem éreztem motivációt arra, hogy én erről feltétlenül filmet akarjak csinálni.”

És mint ahogy az Otthon, otthon című film is feltette a kérdést, Zsigmond Attila is arra kérdezett rá, hogy mit tart az otthonának. Anikó kifejtette, nem tudja azt mondani, hogy Székelyföld az otthona, hanem ez is egy része az életének, de ugyanúgy otthon van Budapesten is. Ráadásul jól érzi ott magát, beilleszkedett. „Van honvágyam, de ez inkább egy lelkiismeret-furdalás, ami nem a tájjal kapcsolatos, hanem azzal, hogy itt vannak a szüleim, és nem vagyok része az életüknek, és ők az én életemnek. De nincs bennem egy végtelen fájdalom, hogy nem élek itt. Persze, el tudok érzékenyülni arra, hogy akkor hol van az otthon, és erre nincs válaszom. Az biztos, hogy meghatároz az, hogy én itt születtem.”

Szabó Attila, Zsigmond Attila, Farkas György és Nagy Anikó Mária. Fontos témákat jártak körbe Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

Egy újabb kérdésre, hogy akkor ki számít székelyföldi filmesnek, Farkas György úgy reagált, hogy valószínű, hogy a székely valamiben más, legalábbis ezt mondják róla, és az idejövő embert érdekli ez a másság. „Arról beszélgetünk, hogy a filmjeinkben hogyan jelenik meg az identitás. De ott kellett volna kezdeni az egészet, hogy megnézzük, hogy mi mit akarunk, hogy látszódjon rólunk. Lehet, kellene legyen egy székely minimum, hogy mi ilyennek vagy olyannak akarunk látszani.

Nemhogy etikai kódexünk nincs, de egy identitásképünk sincs. Mi itt abban találunk, hogy rendezők vagyunk. De azt, hogy a mai napig nem tudjuk, hogy merre akarunk menni, gond.”

Az is elhangzott, hogy nincs egy filmes szakszervezet vagy egy háttérfórum, ugyanakkor ha valaki csak székelyföldi emberekkel szeretne filmet készíteni, bajban lenne, mert nincs meg a megfelelő produceri kör, hiányoznak a filmes hangtechnikusok vagy éppen sminkesek, és a nagyobb cégeknél sem hagyomány, hogy filmeket támogassanak.

Középen Sándor Cecília moderátor, valamint Daczó Katalin és Szabó Attila filmrendezők Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

„Van egyféle összeférhetetlenség is ebben az egészben, meg szakmai irigység. Sokan attól félnek, hogy ha leülsz a másikkal, konkurenciával, akkor már nem jó. Ezeket le kellene vetkőzni. Ahhoz, hogy egy jól működő szervezetet hozzál létre, vagy egyáltalán legyen egy olyan érdekvédelmi szövetség, amely maga köré tud gyűjteni harminc-negyven darab olyan erdélyi filmest, akik hajlandóak leülni és megosztani bölcs gondolatokat, sokkal előrébb lennénk” – mutatott rá Zsigmond Attila.

Szabó Attila úgy véli, nem székelyföldi, hanem erdélyi léptékben kell gondolkodni. Mint mondta, amikor ő filmet készít, az, hogy székelyföldi vagy sem, másodlagos szempont. „Ott van bennem, meg hozok valamit én is otthonról és a múltamból, de ettől függetlenül filmet szeretnék csinálni. Még a témaválasztás szempontjából sem tartanám egy nagyon fontos dolognak azt, hogy én hová valósi vagyok, hol élek.”

Nagy Anikó Mária Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

A székelyföldi filmgyártás kapcsán Farkas György hangsúlyozta, hogy eltelt harminc év, és még mindig nincs itt például egy filmgyár. Gyergyói kollégája viszont rámutatott, hogy bár nincs székely filmgyár, de van székely filmgyártás.

„A székely filmgyártás létezik. A maga kis sejtszerű működésében, Székelyudvarhelyen, Gyergyóban, Csíkszeredában, Kolozsváron, Vásárhelyen vannak azért kis műhelyek, amelyek áldoznak erre és szívügyük, hogy ne csak mókuskerekes filmanyagokat küldjenek a televízióknak,

hanem nagy lélegzetű dokumentumfilmeket, kísérleti filmeket, ismeretterjesztő filmeket gyártsanak. Ha innen indulunk ki, akkor létezik székely filmgyártás. És a határon túli filmgyártásra igenis szükség van, hogy teljes legyen a magyar filmművészeti összkép.”

Ezt a díjak is visszaigazolják – hangsúlyozta Szabó Attila. Úgy látja, a székelyföldi filmgyártás ugyanolyan erős tud lenni, mint a magyarországi, a probléma az, hogy maga a dokumentumfilm veszítette el a vonzóerejét, mert sok, rettentően lapos, csak rétegeket érintő film készült, és ez tönkretette a dokumentumfilm nimbuszát. A rendezők arra kell törekedjenek tehát, hogy minél érdekesebb filmeket készítsenek, hogy a nézőket visszatereljék ehhez a műfajhoz.

Daczó Katalin csíki filmrendező kifejtette, ő maga is mindig próbált túllépni a sztereotípiákon, de ez nagyon nehéz, gyakran a felvetett téma nulla visszhangra talál. „Olyan, mintha egy helyben toporognál. Nem is tudom, hogyan lehetne a nézőket úgy megérinteni, hogy ne azt akarják látni, mint Hófehérke mostohája, hogy akármikor tükörbe néz, akkor a tükör azt mondja neki, hogy szép. A tudósításokból leginkább az derül ki Székelyföldről, hogy szép. Valahogy nem tudjuk eljuttatni a nézőkhöz, olvasókhoz, hogy kicsit a tükörben a ráncaikat is lássák, az egyebet, azt, hogy

az a székely furfang például milyen aljasság is lehet, mennyi átverés is van. Én ezt látom a legnagyobb problémának. Lehet, hogy szinte bármit csinálhatunk, a néző, akik képernyőt néznek, egy idősebb nemzedék, nem keres rá dokumentumfilmekre az interneten.

Ugyanakkor nincs például egy dokumentumfilm-csatornánk.”

Farkas György Fotó: Albert Zoltán / Forrás: Filmszereda

Nem csak a filmesek vannak válságban, hanem mindenki, és befogadói részről is nagy kérdés, hogy mire kíváncsiak az emberek – magyarázta Nagy Anikó Mária. „Egy olyan időszakot élünk, hogy nagyon nehéz motiválttá tenni bárkit bármire. Nekünk filmesként különösen nehéz emiatt. A film amúgy is egy nehéz műfaj, borzasztó drága műfaj. Ezért nehéz az, hogy döntéseket hozzunk, hogy merre akarunk tartani, mert a világ nem erre tart, hogy ennek szükségét látná, hogy filmeket készítsünk. Az a szándékom, hogy jó filmeket csináljak, mindig úgy indulok el minden filmmel, hogy azt remélem, hogy más is kíváncsi rá, hogy tanul belőle, szórakoztatja, hogy valamilyen fajta motiváció van. De a világ nem ide tart.”

Daczó Katalin úgy véli, mindenki leginkább a saját „előréjét” fogalmazza meg, van egy-két filmálma, amelyet régóta dédelget, keresi rá a megoldást, hogy megvalósítsa. „Egyéni útban tudok gondolkodni, nem mintha nem lennék nyitott, hogy csatlakozzak valamilyen közös munkára, közös irány megfogalmazására.”

Zsigmond Attila kiemelte, fontos kijelölni az irányvonalakat. „Mi továbbra is megmaradunk amellett, hogy nemzeti keresztény, ilyen témákat próbálunk meg kikaparni, legyen az irodalmi adaptáció vagy történelmi visszatekintést. Járható útnak látom az ismeretterjesztő műfajt. És a mi kisebbségi létünkből kifolyólag nagyon fontos a hétköznapi hősöknek a megmutatása. Ezekkel tudunk olyan példaképeket felállítani, ami követendő. Ha lenne egy inkubátorprogram, ami a hónunk alá nyúl, biztosít egy hátteret, hogy igen, ezzel érdemes foglalkozni, megnőne a bátorságunk.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport