Tamás Attila

2019. február 25., 15:06

Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ki a legjobb filmnek a 91. Oscar-díjátadón. Meglepő volt, mert nem tűnt igazán komoly befutónak annak a rendezőnek a filmje, aki korábban Dumb és Dumber és a Keresd a nőt! filmeket is rendezte. Bár nem ez volt a célom, most mégis ledegradáltam az alkotót, aki ezúttal

egy tipikusan „Oscarra-szabott” filmmel rukkolt elő, aminek díjazása jól mutatja, hogy az akadémia tagjai továbbra sem mernek nagyot, sőt egyáltalán semekkorát sem kockáztatni az őket övező felháborodások miatt, amiből idén is volt jónéhány.

Kezdve attól, hogy műsorvezető nélkül voltak kénytelenek levezényelni a ceremóniát, egészen addig, hogy rendesen kiakasztották az operatőröket és más filmeseket azzal, hogy bizonyos díjakat, köztük az operatőrit is a reklámszünetben akarták átadni (utóbbitól végül eltekintettek és senki sem „sunyiban”, a képernyőn kívül kellett átvegye a díjat).

A legnagyobb presztízsű filmes díjakat megítélő Amerikai Filmakadémia tagjai tehát érthető módon nem mertek kockáztatni, és „adjátok meg a császárnak, ami a császáré...” elven

mindenkit úgy díjaztak, hogy senkinek se kelljen keserű szájízzel távoznia a gáláról,

így Alfonso Cuarón a rendezői mellett megkapta a legjobb operatőri, Spike Lee a legjobb adaptált forgatókönyvnek, a Zöld könyv pedig a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb filmnek járó Oscart.

Természetesen nem akarták, hogy blaszfémiát kiáltsanak rájuk, ezért díjazták csak a technikai szegmensben a Fekete Párducot és ezért nem lehetett a Netflix által forgalmazott Roma a legjobb filmalkotás, de azért nem hagyták, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában bármelyik jelölt elhappolhassa előle a díjat. Zenés filmként a Bohém Rapszódia is megkapta a maga díjait, A kedvenc és az Alelnök pedig bármennyire is jó filmek, be kellett érjék egy-egy Oscarral.

Az alakítások terén a papírforma érvényesült, egy kivétellel: a tuti befutónak számító, immár 7 Oscarra jelölt Glenn Close ismét hoppon maradt, helyette a brit Olivia Colmant díjazták a legjobb női főszereplő kategóriában. Igazán megható pillanat volt, amikor a díjazott ténylegesen meglepődve és lányos zavarában a mentorának tartott Glenn Close-nak is címezte a szavait, miszerint „vágyott erre a díjra, mégsem szerette volna, hogy ez így legyen…”

A többi színészi kategóriában nem született meglepetés, Rami Malek, Mahershala Ali és Regina King kaptak idén szobrocskát az alakításukért,

ezúttal tényleg nem lehet az akadémiát egyoldalúsággal és részrehajlással vállalni, a 2015-ös #OscarsSoWhite hisztéria jegyében idén több fekete és nem amerikai jelöltje és díjazottja is van a versenynek a polkorrektség jegyében.

Nem mindenki távozott azonban elégedetten: Spike Lee például szó szerint kiakadt a Zöld könyv díjazásánál: felállt, kezeivel integetett és el akarta hagyni a termet. Miután ezt mégsem tudta megtenni, a díjátadót követően a backstageben csalódásának adott hangot és elmondta, hogy: „minden alkalommal, amikor valaki autózik valakivel, veszítek”, utalva arra, hogy 1990-ben sem nyert díjat, amikor a szintén egy sofőr-utas kapcsolatról szóló Miss Daisy sofőrje tarolt.

Minden Oscar-díjátadónak vannak sajátos, emberi pillanatai, idén az egyik a Queen énekesének megformálásáért Oscar-díjat kapó Rami Malek esése volt az egyik ilyen momentuma, aki a díjjal a kezében botlott meg és esett le a színpadról. Bár orvosi ellátásra szorult, látszólag nem esett nagy baja.

Visszatérve azonban a díjazásokra: 91. Oscar sem fog formabontóként bevonulni a történelembe, és továbbra is a hagyományos mozizás mellett teszik le a garast az akadémia képviselői, ami valahol rendben is van, hiszen a filmeket elsősorban a mozivászonra készítik.

A független stúdiók már ott vannak a világ filmes élvonalában, a streaming-platformoknak azonban még várniuk kell, emellett a továbbra sincs esélye szuperhősfilmnek a legjobb alkotás díjára.

Amit viszont már megelőlegeznék, hogy jövőre az még sok kérdőjeles, de gigaköltségvetésből készülő, igazi sztárparádénak ígérkező The Irishmannel fog bepróbálkozni a Netflix a legjobb film díjáért, amihez pont ma (bizonyára nem véletlen az időzítés) adták ki az első kedvcsináló teasert.

U.I.: az Oscar-tippjeim, 24 kategóriából 11 esetben jöttek be. Bár sikerült jól eltalálnom a legtöbb alakítást és a főbb díjakból többet is, a technikai kategóriákban csúnyán felsültem. No de majd jövőre...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Tamás Attila 2019. március 19., kedd

Malevil: élet egy atomkatasztrófa után

Vaskossága miatt nem épp egy hívogató olvasmány, azonban megéri elkezdeni, hiszen onnantól kezdve nehéz lesz letenni. Hihetetlenül jól megírt disztópia, amelyben az ismert világ megsemmisül, egy maréknyi túlélő pedig ebben a fiktív valóságban próbál jövőt építeni. De sikerülni fog nekik? Malevil könyvajánló.

Nánó Csaba 2019. március 18., hétfő

Molière klasszikusa nem túl klasszikusan. Nyerj jegyet rá!

Az Úrhatnám polgár mulatságos története 350 évvel a keletkezése után is képes mosolyt csalni a nézők arcára – ezt ígéri a kolozsvári színház, amely az múlt évad utolsó bemutatójaként a  Molière klasszikus komédiáját vitte színre, de nem túl klasszikusan. Kritika.

Szász Cs. Emese 2019. március 14., csütörtök

Borzongva szórakoznál? Nyerj jegyet Agatha Christie krimijére!

Szilveszterre készült, de azóta is nagy sikerrel megy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A láthatatlan hóhér című előadása, amely bizonyítja, hogy nem csak a televízió vonzza a krimirajongókat. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijére most a Liget játékosai is jegyet nyerhetnek.

Péter Beáta 2019. március 13., szerda

Emberek a szerepek mögött

Hány kávét iszik meg egy színész naponta? Mit szeret úgy általában, és főként mit nem? Nehéz, vagy könnyebb eljátszani bizonyos szerepeket anyaként? A Csíki Játékszín színészei vallanak magukról abban a portréfilm-sorozatban, amelyet Csiki Zsolt és Veress Albert készített.

Gergely Imre 2019. március 12., kedd

Nem lesz mindenki művész, de a kreativitás megmarad

Nem művész, nem is tartja annak magát Szőcs Zsuzsanna, de mindenféle alkotói tevékenység közel áll hozzá – vallja magáról. A gyergyószentmiklósi Tanulók Házánál dolgozó oktató célja, hogy ezt az alkotási késztetést átadja mindenkinek, aki erre nyitott.

Tamás Attila 2019. március 12., kedd

Heroes of Might and Magic III: a körökre osztott stratégiai játékok legjobbja

Az idő rohamos múlását mi sem jelzi jobban, mint amikor rájövünk, hogy például 1999 óta már nem csak egy évtized telt el. Erre eszméltem rá a napokban, amikor rájöttem, hogy a kedvenc, gyerekkori számítógépes játékom éppen most „töltötte” a húszat. Ennek apropóján ülök most fel a nosztalgiavonatra.

Szász Cs. Emese 2019. március 11., hétfő

Ilyenek lettek, és most nálunk is fellépnek: ByeAlex és a Slepp

Szókimondó, balhés, de állandóan megújul és meglep. Mindez igaz Magyarország egyik legtrendibb előadóművészére, ByeAlexre, aki csütörtökön Kolozsvárra érkezik Slepp nevű formációjával az Anya ez lettem én turné keretében. A Liget olvasói most jegyet nyerhetnek a koncertre.

D. Balázs Ildikó 2019. március 08., péntek

Az üzleti világból a festőállványig

A székelyföldi gyökerekkel rendelkező Biró Melinda képviseli újra Magyarországot azon a dubai kiállításon, amelyet az ENSZ és az Egyesült Arab Emirátusok hívott éltere a nemzetközi nőnap alkalmából. Melinda eredetileg az üzleti világából érkezve, autodidakta módon vált képzőművésszé. Őt kérdeztük.

Péter Beáta 2019. március 06., szerda

Minden test szép: meztelenség művészi szemmel

Kevesen mondanak rögtön igent, legtöbben gondolkodnak rajta, ha felkérik. Olyan is előfordul, hogy határozott nemmel válaszolnak. A művészi aktképek készítésével is foglalkozó Turcza Hunor szerint viszont egy-egy ilyen fotózás sokat segíthet nőknek és férfiaknak egyaránt a testük elfogadásában.

Antal Erika 2019. március 01., péntek

Amerikában főállású anya volt, itthon színésznő

Szász Annát a marosvásárhelyi Spectrum Színház színpadáról ismeri a közönség, de talán kevesen tudják róla, hogy pár éve Amerikából települt haza. Nem állítja, hogy könnyű volt az ott kialakított életét maga mögött hagynia, de szerencsés természettel áldotta meg a Jóisten.

Hallgassa online rádióinkat