Íróemberek hada a decemberi könyvtárban

Liget 2019. december 12., 18:38

Két könyvbemutatóval és egy irodalmi évzáróval várja az érdeklődőket decemberben csíkszeredai a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az olvasók Fekete Vince és Cseke Gábor legújabb köteteit ismerhetik meg, továbbá találkozhatnak Jász Attilával, Kovács András Ferenccel, Markó Bélával és Murányi Sándor Olivérrel is.

Jász Attila, Kovács András Ferenc, Markó Béla és Murányi Sándor Olivér

Fekete Vince József Attila-díjas költő Vargaváros című új verseskötetét mutatják be december 13-án, pénteken délután 17 órától. A szerzővel Lövétei Lázár László költő beszélget, közreműködik Kozma Attila színművész.

A budapesti Magvető kiadó gondozásában idén ősszel megjelent kötetről a kiadó ajánlójában olvashatjuk: „Adott egy város és vidéke: Kézdivásárhely a maga történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírai körpanorámája, amely gyűjtőlencseként fogja be nem csupán e térség megannyi érzéki részletét és gazdagságát, hanem működésében és ereje teljében mutatja Fekete Vince költészetét, a drón-perspektíva tágulását, a költői nyelv felszabadulását. A Székelyföldön élő költő, Fekete Vince új kötete kalandos kirándulás, különleges szintézise az archaikusnak és a posztmodernnek, egymás mellé kerülnek a hiedelmek, a legendák, az idézetek és a források. »Árvalányhaj nyílik mindenik ablakban. / A házak mind kürtőskalácsból vannak.« A költő a talált tárgy(ak)at pedig nekünk adja tovább. A Vargaváros a magyar költészettörténetben nagy hagyománnyal bíró, az epikára nyitó, a balladák felé mélyülő szerelmes földrajz újabb szép példája.”

Cseke Gábor Fotó: Veres Nándor

Cseke Gábor költő, író, publicista, szerkesztő újabb könyvvel jelentkezett: Hadiösvények tegnap és ma címmel a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg közel ötszáz oldalas prózakötete. A könyv mintegy folytatása a 2016-ban megjelent Sorsok könyve címmel megjelent „irodalmi riportokból és olvasónaplókba oltott esszékből álló dokumentumpróza-kötetének.” A kötetet december 16-án 17 órától mutatják be, a szerzővel Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget.

A Hadiösvények tegnap és ma alcíme szerint újabb olvasónaplókat tartalmaz. Az esszégyűjtményben helyet kapott huszonkét írás több időszerű gondolat és téma köré építkezik. Olvashatunk benne esszét a 1848–1849-es forradalom és szabadságharc nagy személyiségeinek közéleti-irodalomtörténeti megközelítéséről. Az első világháború irodalmi ábrázolásával vagy az 1956-os magyar forradalom eseményeivel foglalkozó irodalmi művek elemzése is tanulságos olvasnivalót kínál, ugyanúgy mint a 20. századi emigráció és migráció alakulása és közéleti-irodalmi percepciója. Több esszé témája a 19. század végi és 20. század eleji Erdély belső ellentmondásainak, konfliktusainak irodalmi megjelenítése – olvasható a könyvtár ajánlójában. 

Fekete Vince Fotó: Dimény-Haszmann Árpád

Versek között címmel irodalmi évzáróra várják az érdeklődőket december 17-én 17 órától. Az est vendége Jász Attila, Kovács András Ferenc és Markó Béla költők, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget a könyvtár előadótermében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat