Kiteljesedve. Egy művészházaspár húsz éve

Péter Beáta 2019. szeptember 27., 16:23

Kiállítások, alkotótáborok, tanítás, reklámgrafikai munkák, illusztrálás és könyvszerkesztés, éjszakába nyúló alkotás a műteremben, és közben a családi lét minél intenzívebb megélése. Munka, család, hivatás – van, akinek sikerül összeegyeztetni, egyensúlyban tartani. Csillag Simon Repolski Imola és Csillag István művészházaspárt látogattuk meg csíkszeredai otthonukban.

Csillag István és Csillag Simon Repolski Imola Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt húsz évre tekintett vissza Csillag Simon Repolski Imola és Csillag István nemrégiben egy közös kiállítással: húsz éve végeztek mindketten az egyetemen, és húsz éve házasok. Ismeretségük viszont ennél több évre nyúlik vissza, ugyanis hatéves koruk óta osztálytársak voltak. Ha rövid időre külön is váltak az útjaik, együtt nőttek fel, aztán az egyetemi évek alatt a szerelem is beköszöntött.

„Hatéves koromban a szüleim beírattak zeneosztályba. Én akkor sportoltam, a zene- és a sportosztály együtt volt. István a zeneszekción volt, ugyanannak az osztálynak a részeként. Ötödik osztálytól különváltak az útjaink, én zeneosztályban maradtam, István pedig átfelvételizett rajzosztályba. Annak idején a művészeti oktatás a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt, én voltam a C osztályban, ő a D-ben” – eleveníti fel Imola.

Mindig figyeltek arra, hogy a család és munka közötti egyensúlyt fenntartsák Fotó: Veres Nándor

István gyerekkorában zongorázott, de, mint mondja, már korán egyértelművé vált, hogy képzőművészeti osztályban folytatja a tanulmányait. „Rengeteget rajzoltam, gyurmáztam, történetekhez apró illusztrációkat készítettem. Mindkettőnknek jó zenei készségeink voltak, viszont nekem ahhoz gyakorolnom is kellett volna. Édesanyám látta, hogy nem gyakorlok eleget, viszont rengeteget rajzoltam. Még a jóbarátom, Léstyán Csaba is, aki szinte az óvodától végigkísérte az életutunkat, mondta, hogy érdemes lenne átmennem ötödik osztálytól képzőművészetire. Akkor indult velünk, mi voltunk az első generáció. Aztán kilencedik osztálytól csatlakozott Imola is.”

Mindketten a csíkszeredai középiskolai művészeti oktatás első generációjának a tagjai.

1990-ben viszont nem volt még az iskolának külön épülete, az elméleti órákat a Márton Áron Főgimnáziumban, a szakórákat a Petőfi iskola pincéjében tartották. A festészettanáruk Márton Árpád volt, a szobrászatot Ercsei Ferenc, a rajzot Koszti István tanította.

Fotó: Veres Nándor

„Szerettük a Márton Áron Gimnáziumban. A szüleim mindenképp azt akarták, hogy biológia-kémia osztályba iratkozzak, én pedig kiharcoltam magamnak, hogy művészeti osztályba menjek. Elmentem a titkárságra, beiratkoztam felvételire, s bejutottam. Ott ismét osztálytársak voltunk, együtt érettségiztünk, majd Temesváron az egyetemen évfolyamtársak lettünk. Én textilszakon jártam, István grafikaszakon, de az elméleti órákra közösen jártuk. Az egymásra találás az egyetemen történt meg, másodéven” – magyarázza Imola.

Férje hozzáteszi, akkoriban azt gondolta, ez ritka jelenség, hogy osztálytársakból egy pár legyen később. De kiderült, ez elég gyakori, főleg a középiskola, az egyetem alatt. „Nagyon jó volt első generációként, minden tanár nagyon hajtott, igyekezett, erős szaktanárok voltak. Gál Andrással és Ferenc Ernővel kezdtük ötödikben, akik komolyan mellénk álltak, aztán középiskolában is jó csapat volt mögöttünk, és az egyetemen szintén.”

Közösen épített élet Fotó: Veres Nándor

Imola kifejti, a középiskolában grafika szakon volt, a textil újdonságnak számított, az egyetemen jött rá, hogy mibe is cseppent bele, és hogy a lehető legjobb helyre került. „Korábban is rengeteget varrtam, gyöngyöt fűztem, mindenfélét. Igaziból később tudatosult, hogy nekem a textil mindig az életem része volt, az, hogy az anyaggal valamit csináljak, legyen az mohér vagy csipke, mindig valamiből valamit varrtam. Pedig az én generációmban ez már nem volt divat, az előttem levő generációnak volt természetes, hogy mindenki tud kötni és horgolni. Én nagyon élveztem, hogy nagyanyám és anyukám megtanított ezekre. A legutóbbi kiállításon egyértelműen visszajön a textilnek az anyagszerűsége, gyapjúval dolgoztam. De az előtte levő egyéni kiállításom csak színes batikolásokból állt, ami ha úgy vesszük, nagyon közel áll a festészethez. Az azelőtti akrillal volt, tehát a szín nem áll távol tőlem. Most egységben gondolkodtunk, hogy legyen összehangolva két külön világ.”

István inkább rajzolt, mint festett gyerekként, érdekes módon a mostani munkái a festészet és a grafika között helyezhetőek el. A szobrászatot is szerette, de jobban érdekelték őt a grafikai technikák, ezek sokszínűsége, így a grafika mellett döntött.

Csillag Simon Repolski Imola - Másik tér (60 x 60 cm, 2017, saját technika)

Mint mondják, az öt év temesvári ottlét nagyon meghatározó volt számukra, mindkettőjüknek fel is ajánlották, hogy maradjanak tanítani az egyetemen.

De úgy döntöttek, hogy hazajönnek, hisz akkor már kezdték tervezni a családot, gondolkodni azon, hogy a gyerekeknek hol lenne jobb,

és Csíkhoz már szakmai szálak is kötötték, és úgy vélték, előbb megpróbálnak itt elhelyezkedni. Oda tértek vissza tanárként, ahonnan indultak – a Nagy István Művészeti Középiskolába.

„Még egyetemista voltam, amikor az osztálytársaimmal szerveztünk egy csoportos kiállítást Csíkszeredában. És akkor Márton Árpi bácsi beajánlott engem a Pallas-Akadémia Könyvkiadóhoz, hogy illusztráljak egy Kányádi-kötetet. Itt ismerkedtem meg Tőzsér Józseffel, a kiadó vezetőjével, és Tőzsér Lászlóval, a fiával. Így kezdődött, majd innen alakult ki a reklámgrafika is. Tehát már itthon kezdtek kialakulni a dolgok, láttuk, hogy van jövője ennek itt is. Várt az iskolaigazgató, hogy jöjjünk tanárnak, volt illusztrálni való, nem maradtunk Temesváron” – mutat rá István.

Egy idő után egyre több reklámgrafikai anyagot tervezett, párhuzamosan tanított, illusztrált, és dönteni kellett, hogy merre tovább, mert rengeteget dolgozott. Imola elmondta, nehéz periódus volt, mert mindketten a tanügyben dolgoztak, épp akkor volt egy tanügyi sztrájk, hónapokig nem kaptak fizetést. „Istvánnak ez is egy indíték volt, hogy valahová lépjen tovább, mert bár nagyon szerette a tanügyi pályát, lehetetlen volt abból megélni. Fiatalon álmodoztunk, hogy lesz egy lakásunk, családot alapítunk, gyerekeket vállalunk, vallásos embereknek tartjuk magunkat, nekünk ez fontos volt.”

Csillag István - Kapu II. (100 x 70 cm, 2008, pác, szitanyomat, papír)

Az, hogy hazajöttek, a legjobb választás volt – vélik. A képzőművészeti vonal is megmaradt, kiállításokat szerveztek, alkotótáborokba jártak, képzőművészeti csoportosulások alapítói voltak. Közben 2003-ban megszületett első gyermekük, Hanna, majd 2005-ben Péter. Többnyire külön-külön alkotnak, két műtermük is van, egy grafikai stúdió és műterem, valamint otthon is kialakítottak egy alkotóteret.

Csillag Simon Repolski Imola - Lélekharang II. (80x 80 cm, 2018, saját technika)

„A képzőművész életnek az a nehéz oldala, hogy napjainkban csak képzőművészként nehéz megélni. Így bevállaltunk egy-egy közelálló szakmát, István a reklámgrafikát és az illusztrációt, én a tanítást, amit nagyon szeretek. A műtermezés estére, hétvégére szorul. Egészségesen kialakult, hogy mindenki járja a maga útját. Az alkotás egyéni indíttatású, ha elkészült, kikérjük egymás véleményét, de közben soha.”

István hozzáteszi, a nézőpontjaik, a világról való látásmódjuk megegyezik, véleményezik is egymás munkáját, de nem szólnak bele munka közben. „Megértjük egymást, tudjuk, hogy ez az életforma mivel jár. Ha van egy alkotótábor, akkor menni kell, vagy milyen az, amikor egy kiállításra készül valamelyikünk, és éjjel dolgozni kell. Az a legnehezebb, hogy beosszuk, hogy minden működjön: a családi és a szakmai rész is.”

Fotó: Veres Nándor

A Csillag család tagjai minden nap együtt étkeznek. Ha kell, inkább korábban felkelnek reggel, hogy a család együtt tudjon reggelizni, az ebédnél és a vacsoránál is mind a négyen ott vannak. Számukra ez prioritás, mint mondják, legalább ilyenkor együtt vannak.

„Ehhez én ragaszkodom. Idővel rájöttünk, hogy ideális állapot nincs, de lehet ügyesen sakkozni, mindenből egy kicsit alapon”

– mutat rá Imola.

Mindkét gyerekük a művészeti iskolába jár, ők is nagyon szeretnek rajzolni, Péter grafika, Hanna architektúra szakon van.

Fotó: Veres Nándor

„Szeretik is, tehetségesek is, úgy látjuk, örökölték ezt. Nem biztos, hogy képzőművészek lesznek, de mindenképpen kapcsolatban lesznek a művészettel” – mondja az édesapjuk.

A házaspár, visszatekintve az elmúlt húsz évre, úgy látja, talán lehetne több alkotásuk, de a nagy egészet nézve meg vannak elégedve. „Amit fiatalon terveztünk, hogy elérjünk, azt elértük. Tartalmas húsz év volt ez, a nehézségek mellett – fontos emberek elvesztése, tehát fájdalom is volt benne –, de jó volt ez a húsz év” – nyugtázza Imola.

Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)

István is így gondolja. Elmondja, boldog, mert nagyon sokrétű az, amivel foglalkozik, és mindeniket szereti. „Műteremben dolgozok, vagy alkotótelepen csinálok egy munkát, itthon pedig reklámgrafikával foglalkozom, könyveket szerkesztek, illusztrálok. Ez utóbbi már olyan terület, amelyik már-már szinte tiszta képzőművészet, mert teljes szabadság van. Nagyon szeretek gyerekeknek is illusztrálni, a Helikonba rajzolok képregényt, a Cimbora, Napsugár, Szivárvány gyereklapokba rajzolok, Orbán János Dénes is felkért, hogy illusztráljam a könyvét, és azóta mintegy ötven könyvet illusztráltam” – sorolja lelkesen István.

Csillag István - Egységben (70 x 50 cm, 2008, akril, tus, karton)

Úgy gondolják, hogy fontos az, hogy néha elutazzanak, kitekintsenek a Csíki-medencéből, mert kellenek az új impulzusok, energiák, de mindig jó hazajönni, jó itt élni. Ide köti őket a család, a legtöbb barátság, sok egyetemi társuk is hazatért, és a munkájuk is. „Jó helyen vagyunk” – summázza Imola.

•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag Simon Repolski Imola (80 x80 cm, 2018, saját technika)
Csillag István - Semmi sem lehetetlen (80 x 80 cm, 2018, akril, vászon)
Csillag István - Semmi sem lehetetlen (80 x 80 cm, 2018, akril, vászon)
Csillag István - Öröklét (80 x 80 cm, 2018, akril, vászon)
Csillag István - Öröklét (80 x 80 cm, 2018, akril, vászon)
Csillag István - Merengő (140 x 90 cm, 2019, pác, szitanyomat, kollázs)
Csillag István - Merengő (140 x 90 cm, 2019, pác, szitanyomat, kollázs)
Csillag István - Igen (80 x 80 cm, 2018, akril, tus, vászon)
Csillag István - Igen (80 x 80 cm, 2018, akril, tus, vászon)
Csillag István - Belső tájak III. (140 x 90 cm, 2019,  pác, szitanyomat, kollázs)
Csillag István - Belső tájak III. (140 x 90 cm, 2019, pác, szitanyomat, kollázs)
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport