Magyarország szélén… Megjelent András Orsolya szólólemeze

Liget 2020. január 30., 14:57

Megjelent András Orsolya első szólólemeze, amelyen értelemszerűen a számára legkedvesebb tájegységek dallamait jeleníti meg. A csíkszeredai előadóművész tavaly ősszel Junior Prima díjban részesült a magyar népművészet és közművelődés kategóriában.

Magyarország szélén… Megjelent András Orsolya szólólemeze
galéria
András Orsolya otthonról hozta magával a népzene iránti elhivatottságot Fotó: Forrás: András Orsolya

A gondosan kiválogatott zenei anyag egyik részén a székely népzene régi rétegét a felcsíki, kászoni, gyergyói és Gyimes-völgyi énekes és hangszeres dallamok teszik ki. Emellett szép válogatásokat hallhatunk Orsi moldvai énekes példaképe, Hodorog Luca dallamaiból, valamint Magyarbece gazdag népzenei hagyományából. A lemez külön érdekessége két olyan tematikus összeállítás, amelyben több dialektus népdalai kerültek egymás mellé. Ezek megszerkesztéséhez már komoly népzeneelméleti tudásra volt szükség.

Videó: FolkFest Hungary

A Szerelmes virág című műsorszám a lakodalmi szokásdallamokból merít Ipoly mentétől a Mezőségig; a Sokezer szerencsét! pedig egyetlen dallamtípus különböző megjelenéseit szedi egy csokorba Bukovinától a Felső-Tisza vidékig. A lemezen a Népzene Tanszék kiváló énekes és hangszeres hallgatói, fiatal tanárai működnek közre, amely biztosítékot jelent a magas színvonalú zenei megszólalásra – olvasható a lemez ismertetőjében.

A csíkszeredai születésű András Orsolyát népzenei, komolyzenei és világzenei lemezeken hallhatjuk énekelni, muzsikál, néptáncegyüttesekkel dolgozik, koncertezik, tanít. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén végezte, ahol népi ének és népzeneelmélet szakpáron idén fejezi be tanulmányait.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.