Merre tart tudományos és kulturális örökségünk digitalizációja?

Liget 2019. október 14., 13:47

Szeptembertől elérhetővé vált az Iskola Alapítvány és a Jakabbfy Elemér Alapítvány által elindított Digitéka, ahol elsősorban 20. századi erdélyi magyar napi-, és hetilapok között böngészhetünk. Az adatbázis jelenleg 550 166 oldal tudományos és kulturális tartalommal rendelkezik. De hol helyezhető ez el az erdélyi magyar közgyűjtemények és nyomtatott sajtó digitalizációja sorában? Megtudhatják, ha elolvassák a Székelyhon napilap hétfői számának Kilátó mellékletét.

Merre tart tudományos és kulturális örökségünk digitalizációja?
galéria
Székely Estván által 1559-ben kiadott Székely Krónika. Restaurálni igen, digitalizálni még nem sikerült... Fotó: Beliczay László

Az első nagyobb digitalizációs projektek mintegy 15 éves múltra tekintenek vissza, s magyarországi koordinációval születtek. A főleg társadalomtudományi referenciakönyvtárként tekintett Erdélyi Magyar Adatbank beüzemelése 2006-ban történt meg. Az adattár tartalmilag összetett, szótáraktól elkezdve, térképeken, vagy tematikus bibliográfiákon át, a videóelőadásokig. A másik jelentős adatbázis az Erdélyi Múzeum-Egyesület által 2011-ben elérhetővé tett Erdélyi Digitális Adattár (EDA). Az EDA főképp az erdélyi tudósok hagyatékainak digitalizációját tekinti feladatának, adatbázisában jelenleg több, mint 23 ezer tétel szerepel - tudhatják meg a Kilátó olvasói.

A cikkből többek között az is kiderül, a kifejezetten hang- és képanyagokat bemutató adatbázisok közül említhető a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemhez kötődő Erdélyi Audióvizuális Archívum, amely a sporttörténet dokumentálására fektet hangsúlyt. Érdekes kezdeményezés a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum által 2018-ban beindított Digitális Interaktív Archívum (DIA). A fotótár a Gyergyói-medence képi örökségének felgyűjtését közösségi szintre emeli, arra buzdítva a lakosságot, hogy saját képek feltöltésével, s információkkal gazdagítsák a gyűjteményt.

Továbbá a Román Nemzeti Levéltár (Arhivele Naționale ale României) arhivamedievala.ro címen elérhető adatbázisa 1600-ig terjedő oklevelek digitalizált változatát teszi közzé, ahol a korabeli Magyar Királyság fontos dokumentumai érhetők el. Ugyancsak a nemzeti levéltáron belül érhető el a romániai kommunizmus időszakát felölelő digitális fényképtár, ahol több, mint 5700 felvétel közül böngészhetünk. A gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár húzódó restitúciója közismert, jelenleg a bukaresti Román Nemzeti Könyvtár egyik fiókintézménye.

Az egyházi intézmények közül kiemelhető a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Könyvtárának digitális archívuma, ahol eddig több, mint 2500 tétel került feltöltésre, ezek elsősorban folyóiratok, cikkek, és tanulmányok. Igényes honlappal találkozunk, ha a Szatmári Római Katolikus Püspökség egyházmegyei könyvtára, a Bibliotheca Laurenziana weboldalát nyitjuk meg. Digitális könyvtárában sokat keresett sematizmusok, történeti munkák, életrajzi kiadványok, és szentbeszédek érhetők el – tudhatják meg a Kilátó melléklet olvasói.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.